JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

De wereld van oscilloscopen

image

 

Wat is een oscilloscoop?

De oscilloscoop is één van de meest universele elektronische meetapparaten. Een oscilloscoop is een elektronisch meetinstrument dat cyclische variaties in een elektrische grootheid goed zichtbaar kan maken. Gewoonlijk geven de (horizontale) X-as de tijdas en de (verticale) Y-as (ordinaat) de spanningen weer. Het resulterende beeld noemt men een oscillogram. Er zijn zowel analoge als digitale oscilloscopen. De bijna volledige markt met analoge apparaten zijn nu vervangen door digitale apparaten. 

De verschillen tussen analoge en digitale oscilloscopen

Voor analoge oscilloscopen passeert de te meten spanning een regelbare versterker en wordt vervolgens "geprojecteerd" op het scherm van een kathodestraalbuis. De elektronenbundel wordt bijvoorbeeld afgebogen door de ingangsspanning in de Y-richting. De elektronenbundel buigt van links naar rechts (gedurende welke tijd het beeld wordt opgenomen) en onmiddellijk terug naar de uitgangspositie.

Analoge oscilloscopen spelen slechts een ondergeschikte rol. Redenen zijn onder meer de technische en praktische aard, de beperkte mogelijkheden, de grootte van de kathodestraalbuis en de steeds goedkopere digitale apparaten.

Individuele aanvragen voor eenvoudige analoge oscilloscopen zijn er nog te weinig, behalve via technische opleidingen en in de particuliere sector.

Analoge oscilloscopen

De digitale oscilloscopen (DSO: digitale sampling oscilloscoop) worden tegenwoordig meer gebruikt. U voert een analoog-digitale omschakeling door en ze zijn in principe opslag-oscilloscopen.. De meetgegevens blijven ook na het meten beschikbaar, plaats deze op een opslagmedium of stuur ze door naar een PC.
De genoemde eigenschappen van analoge oscilloscopen gelden natuurlijk ook voor de digitale oscilloscopen. Ze hebben echter een aantal extra functies:
Pre-Triggering: hiermee kunt u wachten op een komende gebeurtenis (bijvoorbeeld een piek) en dankzij de opslag de golfvorm vóór de gebeurtenis bekijken. Daarmee is een draagbare oscilloscoop ontstaan, die in de toekomst steeds meer mogelijkheden zal krijgen.

 • Gemiddelde over meerdere periodes

 • Mogelijkheid om analyse software te gebruiken voor bijvoorbeeld begintijd, pulsbreedte, amplitude, frequentie, enz.

 • Automatische aanpassing aan een onbekend signaal

 • Som of het verschil tussen de kanalen, enz.

 • Frequentiespectra, histogrammen, statistieken

De ingangsspanning wordt gedigitaliseerd met een analoog-digitale omzetter. Voor het omzetten van hoogfrequente signalen wordt een parallel analoog-digitale omzetter gebruikt. Naast de resolutie in de Y-richting (spanning) is de temporele resolutie een belangrijke parameter. Het wordt bepaald door de analoge bandbreedte van de oscilloscoop en de bemonsteringssnelheid. Hoe hoger de bemonsteringsfrequentie, hoe hoger de mogelijke resolutie.

Een ander belangrijke parameter is de geheugendiepte, dat wil zeggen het aantal opgeslagen metingen. Dit wordt verdeeld tussen een aantal beschikbare kanalen voor de meting.

Digitale oscilloscopen

Verschillen ten opzichte van de analoge oscilloscoop

 • Het kleurendisplay kan groter en in kleur zijn met piekdetectie.

 • Het signaalverloop kan voor de triggertijd bekeken worden.

 • Complexe triggerfuncties.

 • Autoset en Auto Range zijn voorzien van automatische optimale instelling afhangend van de ingangssignalen.

 • Scrollen en zoomen op de opgeslagen grafieken.

 • Registratie van transacties gaan heel langzaam (bijvoorbeeld de spanningsverloop van een dag.)

 • Het geheugen van de oscilloscoop kan in plaats van zuivere nummers ook de grafiek opslaan, die vervolgens te allen tijde weer te bekijken is.

 • Automatisering en afstandsbediening via gestandaardiseerde interfaces (seriële poort, USB-poort, enz.).

 • Gegevens of beeldbestanden kunnen worden opgeslagen en geïntegreerd in andere toepassingen.

 • Numerieke uitgang van de gemeten waarden zoals RMS of piekwaarde van een meetproces.

 • Cursor functies voor het nauwkeurig meten van afstanden in het oscillogram.

 • Totstandbrenging van afgeleide meetkanalen, de zogenaamde "wiskunde kanalen". Zo kan bijvoorbeeld het spectrum van een signaal door middel van Fourier transformatie worden gegenereerd en weergegeven in realtime.

 • Sommige instellingen van de oscilloscoop kunnen worden opgeslagen en later weer bekeken worden.

 • Soms bestaat de digitale oscilloscoop uit een kastje dat met de computer verbonden moet worden. Deze apparaten hebben geen beeldscherm en geen knoppen, maar worden volledig via een USB-verbinding door een computer bediend.