JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.

Multimeters (of universeelmeters)

Multimeter

Een multimeter is een zeer nuttig instrument voor als u bezig wilt gaan met elektronica. De meest voorkomende toepassing is het meten van spanning, stroom en weerstand of het wordt gebruikt als een continuïteitstester. Sommige multimeters hebben zelfs instellingen waarmee diodes, transistors en frequenties kunnen worden gemeten.
Accu’s kunnen worden getest op hun bruikbaarheid en geven informatie over de vraag of diodes of transistoren foutloos werken. Bijzonder hoogwaardige instrumenten hebben een "True RMS"-functie. Dit maakt nauwkeurige meting van niet sinusvormige AC spanningen mogelijk. Analoge modellen hebben een wijzerplaat, digitale modellen beschikken over een cijferdisplay.

bekijk hier ons assortiment multimeters

 

Zo vindt u een geschikte multimeter


Volgens hun toepassingsgebieden en samenstelling zijn meters onderverdeeld in verschillende categorieën:

Categorieën voor multimeters

Instrumenten van klasse I CAT


Worden gebruikt voor metingen aan apparaten die zijn uitgerust met batterijen of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie. Bijvoorbeeld: reparaties aan zaklampen, transistorradio's, stereo's, enz.

Het meten van de CAT klasse II
Worden gebruikt voor metingen aan apparaten die via een stekker op het lichtnet zijn aangesloten. Bijvoorbeeld: reparatie van huishoudelijke apparaten, elektrische gereedschappen, etc.

Het meten van de CAT klasse III
Worden gebruikt voor metingen in de bedrading van een gebouw en vaste apparaten. Bijvoorbeeld: transformatorstations, stopcontacten.

Het meten van de CAT klasse IV
Voor metingen in de bron van lage spanningsinstallaties.
Bijvoorbeeld: metingen van de hoofdzekeringen.

Hoe werkt het?
Om spanning te meten met een multimeter, moet u eerst de meetsnoeren aansluiten en vervolgens selecteert u de juiste spanning (DC of AC) en het bijbehorende spanningsbereik. Om te voorkomen dat de ingebouwde back-up activeert, moet u schakelen vanaf de hoogste meetwaarde tot de juiste meetwaarde. Sommige meters hebben een auto-range functie, het juiste meetbereik wordt dan automatisch bepaald.

Meetsnoeren aansluiten

Voordat u kunt meten, moet u eerst de meetsnoeren aansluiten 

Spanningsmeting

De spanning meting is altijd parallel aan de verbruiker of rechtstreeks aan de spanningsbron

Stel meetbereik in

Stel het meetbereik in 

Spanningsmeting parallel

Zo meet u stroom met een multimeter


Voor het meten van elektrische stroom moet u eerst de meetsnoeren aansluiten en dan het juiste, actuele meetbereik instellen. Het instellen van het juiste meetbereik kunt u het beste doen op basis van de meest actuele verbruiksgegevens van het meetapparaat. Aanvankelijk stelt u het hoogst ooit gemeten bereik in en van daaruit omlaag schakelen. Metingen in de stroom die groter zijn dan het maximale meetbereik van de multimeter worden niet uitgevoerd. Gebruik daarvoor een geschikt meetinstrument.

Geijkte meetinstrumenten

Aansluiten meetsnoeren

Aansluiten van de meetsnoeren

Het meetapparaat wordt met stroom "doorlopen"

Het meetapparaat wordt met stroom "doorlopen"

Stel het meetbereik in

Stel het meetbereik in

image_8

De digitale multimeter – een echte allrounder


Of het nu gaat om een beginners- of een professioneel model; de digitale multimeter is zeer veelzijdig – en niet alleen voor commerciële doeleinden. Ook de elektronische hobbyist weet de verschillende functies van deze universele instrumenten te waarderen.

Multimeter close-up
Grafische multimeter

Grafische multimeters

 

Analoog meten is sneller meten

Ondanks hun verplaatsing naar de rand van de meettechniek worden analoge multimeters voornamelijk gebruikt voor visualisatie van de gemeten waarden. Belangrijk in het bijzonder zijn observaties van ontwikkelingen die zichtbaar worden gemaakt door het lopen van de wijzer.

Analoge multimeter