JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Microscopen: Onderzoek een onzichtbare wereld

Altijd al willen weten wat er op microschaal gebeurt in jouw omgeving? Moet je medisch of forensisch onderzoek doen of een project voor op school of universiteit? Met een microscoop stap je in de wondere wereld van de microkosmos. Er bestaan echter veel verschillende soorten microscopen in verschillende prijsklassen. Welke kun je het beste gebruiken voor jouw doeleinden? We leggen het uit in dit complete artikel over microscopen.

Pluspunten van een microscoop

green_plus.png

Ontdek een nieuwe wereld
De microscoop maakt dingen zichtbaar die met het blote oog niet te zien zijn. Hierdoor ontdek je details,
organismen en structuren waarvan je je niet kunt voorstellen dat deze bestaan.

green_plus.png

Ziektebestrijding
De microscoop draagt in belangrijke mate bij aan het identificeren, onderzoek en bestrijding van
bacteriën en virussen.   

green_plus.png

Klaar voor de toekomst
Omdat de technologie steeds meer naar het nano-niveau gaat, worden ook chips en andere elektronica op
microscopisch niveau ontwikkeld. Hierdoor kunnen steeds kleinere onderdelen, steeds meer taken in
een korte tijd aan.

Minpunten van een microscoop

red_minus.png

Nauwkeurigheid is duur
Een nauwkeurige hoogwaardige microscoop kan al snel flink duur worden.

bewerkbaar_innoman.png
1.jpg

Hoe werkt een microscoop?

De microscoop bestaat al vele eeuwen en algemeen wordt aangenomen dat de microscoop is uitgevonden in Nederland. De eerste serieuze toepassingen werden mogelijk gemaakt door Antoni van Leeuwenhoek. In de kern komt de werking van de microscoop neer op het vergroten van een beeld door middel van een of meerdere lenzen.

De gewone of biologische microscoop bestaat uit diverse onderdelen, die we kort zullen beschrijven:

Objectief:
De meeste reguliere microscopen hebben drie objectieven, bevestigd aan een
draaischijf waarmee verschillende vergrotingen kunnen worden geselecteerd die
het beeld van 4 tot 100x kunnen vergroten.

Oculair:
In de zogenaamde tubus kan handmatig een oculair worden bevestigd (aan de bovenkant). Deze oculairs vergroten tussen de 5 en 20x en de totale vergroting wordt dus bepaald door de vergroting van het oculair en het objectief met elkaar te vermenigvuldigen. Als je bijvoorbeeld een oculair in de tubus plaatst met een vergroting van 10x en een objectief selecteert van 20x zal het beeld 10x20 = 200x vergroot worden.

Objectklemmen:
Met de objectklemmen kun je een glaasje met datgene wat je wilt bekijken vastgezet worden en deze onder het objectief en boven het zogenaamde diafragma plaatsen.

Diafragma:
Met het diafragma kun je hoeveelheid licht regelen die door het glaasje, het objectief en het oculair wordt gestuurd. De lichtbundel van een lichtbron (lamp) wordt vaak via een spiegeltje het diafragma ingeleid.

micro.png

Scherpstellen:
Een microscoop heeft de mogelijkheid om het beeld zowel grof als fijn scherp te stellen, zodat je zeker weet dat je een scherp en gedetailleerd beeld van de vergroting krijgt. Dit mechanisme kan op de tubus bevestigd zijn, maar bij moderne modellen beweegt de tafel waarop het te bekijken object ligt. Het vergroten van beelden door middel van lenzen is een principe dat bij iedere lichtmicroscoop wordtgebruikt. Er bestaan ook zeer complexe en kostbare typen microscopen die van andere technieken gebruik maken. Zo wordt er in de wetenschap en forensisch onderzoek veel gebruik gemaakt van de elektronenmicroscoop die gebruikt maakt van materiegolven voor de vorming van het beeld.

Ons assortiment beperkt zich tot diverse varianten van de lichtmicroscoop.

Welke soorten microscopen zijn er beschikbaar?

Er bestaan veel verschillende soorten microscopen, ieder met hun voor- en nadelen. Het assortiment van Conrad biedt een keuze uit een aantal type lichtmicroscopen en USB-microscopen. Hieronder zal beschreven worden welke types dit zijn.

Gewone of biologische microscoop:
Zoals beschreven in het eerste hoofdstuk, is dit de basisvorm van een lichtmicroscoop. Deze wordt veel gebruikt voor scholen en is door de relatief lage prijs geschikt voor hobbymatig gebruik of als cadeau voor kinderen. Het nadeel is dat de vergroting waarop het beeld nog scherp is relatief laag is. Moderne microscopen hebben ook de mogelijkheid deze aan te sluiten via USB op een computer, waarmee de beelden comfortabel kunnen worden bekeken op een scherm.

Binoculaire of stereomicroscoop:
De werking is vergelijkbaar met een gewone microscoop,maar deze heeft oculairs en objectieven, waardoor je rustiger kunt kijken en je oog niet hoeft dicht te knijpen. Bovendien krijg je een beeld waarin je dieptekunt zien. Gemiddeld kunnen stereomicroscopen minder vergroten dan een gewone microscoop, omdat de afstand tot het te bekijken object met 2 objectieven groter moet zijn.

LCD microscoop:
Een LCD-microscoop werkt in wezen hetzelfde als een gewone oscilloscoop, maar het beeld wordt weergegeven op een LCD-schermpje dat op de microscoop bevestigd is. Hiermee kun je dus eenvoudig met meerdere personen tegelijk naar de beelden krijgen. Hiermee is dit type microscoop ideaal voor scholen.

USB-microscoopcamera:
Dit zijn camera’s die je via USB op je computer aansluit en real-time beelden op je beeldscherm projecteren. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik en kunnen gemakkelijk sterk ingezoomde beelden op ieder gewenst voorwerp op het scherm toveren. De belichting wordt geregeld met ingebouwde ledlampjes. Bovendien kun je met de software foto’s en video’s van de beelden maken en opslaan. Nadeel van de USB-microscoop is dat de beeldkwaliteit veel minder is dan bij stereo-microscopen.    

2.jpg
3.jpg

Wat zijn de toepassingen van een microscoop?

Je kunt een microscoop voor veel verschillende doeleinden gebruiken. In vrijwel alle gevallen gebruik je een microscoop om voorwerpen, organisch materiaal en monsters te onderzoeken. Je kunt denken aan de volgende voorbeelden:

  • Het bekijken en fotograferen van onderdelen van kleine planten en dieren voor de biologieles
  • Het vaststellen van kleine beschadigingen op uurwerken of schilderijen
  • Het beoordelen van de structuur van houtsoorten, stoffen, vezels en bindmiddelen
  • Het bekijken van beschadigingen van de huid bij medisch onderzoek
  • Het onderzoeken van parasieten en bacteriën
  • Hulpmiddel bij het maken van computerchips en nanotechnologie

Kortom, voor zowel de hobbyist als de professional biedt een microscoop een beeld op de wereld dat niet alleen fascinerend maar ook van levensbelang kan zijn.

Bekijk onze top-6 beoordeelde producten: