JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Maak uw eigen afzuiginstallatie


Conrad beschikt over een uitgebreid assortiment met soldeergereedschap en alle benodigdheden om veilig te kunnen solderen. Bij het solderen kunnen ongezonde stoffen vrijkomen. Daarvoor heeft Conrad passende afzuiginstallaties. Geen budget of in een creatieve bui? Bouw dan gewoon zelf een afzuiginstallatie. Wij laten u hieronder zien hoe u dit kunt aanpakken. Dat ademt een stuk lekkerder!

Versie 1: de minivariant

Natuurlijk proberen we normaal gesproken graag zo groot en lomp mogelijk te doen, maar deze kleine mini-afzuiginstallatie is te mooi om u te onthouden. U hebt er namelijk helemaal niet veel voor nodig en hij kost u dan ook hooguit een tientje. Kwestie van zo’n veelzijdig Altoids-snoepdoosje op de kop tikken. Of Wybertjes of Potters zijn ook geschikt voor dit project. Naast een snoepdoosje hebt u nog een PC-ventilator van 40 mm, een spanningsregelaar9-Volt-batterij en clip, een schakelaarkoolstoffilter, en een Dremel machine om het gat voor de ventilator in het blikje te maken. Binnen no time hebt u gewoon een draagbare afzuiger die u altijd mee kunt nemen in uw soldeerkoffer.

Versie 2: de ultragoedkope afzuiginstallatie

Er bestaat een nog goedkopere afzuiginstallatie dan de miniversie hierboven. Maar dan is het handig een oude ventilator in uw bezit te hebben. Met een goedkoop koolstoffilter, een kartonnen doos en wat tape kunt u dan gewoon een werkende installatie maken. Dit is wat u moet doen:

  • Snij met een stanleymes 5 vierkanten uit het karton (iets groter dan het filter)
  • Gebruik er 4 om er een kubus van te maken zonder boven- en onderkant
  • Maak het filter met tape vast aan het 5e vierkant
  • Maak het 5e vierkant met filter vast aan de kubus met de koolstofzijde naar buiten
  • Bevestig de doos aan de zuigende kant van de ventilator en tape alle overige openingen/gaten dicht om goede afzuiging te garanderen
  • Zet de ventilator aan en solderen maar!
Naar boven