JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Horlogemakers-gereedschap – zelf je uurwerk repareren

Het is de grote frustratie van iedereen die nog een ‘ouderwets’ horloge draagt: wanneer er iets mis mee is, moet je naar de juwelier voor reparatie en dat levert niet zelden een rekening op waar je niet gelukkig van wordt. Toch kan het ook anders. Met een klein beetje kennis, wat precisie en het juiste horlogemakers-gereedschap van Conrad, krijg je snel weer de juiste tijd om je pols.

Reparatie en onderhoud

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je met een horloge aan de slag moet. Een lege batterij zal iedereen wel herkennen, maar misschien wil je ook een bandje kleiner maken of vervangen. Daarnaast is het nodige (preventieve) onderhoud nooit een slecht idee: een horloge staat constant bloot aan allerlei invloeden van buitenaf zoals vocht, stof en trillingen. Een normaal Quarz-horloge heeft dit zelden echt nodig, maar een mechanisch exemplaar is een complex instrument met vele (bewegende) onderdelen. Elke paar jaar een goede schoonmaakbeurt, waarbij bijvoorbeeld de binnenkant van het uurwerk goed stofvrij wordt gemaakt, is dan zeker geen overbodige luxe. En met het juiste gereedschap, kan je hiermee behoorlijk wat geld besparen.

bewerkbaar_innoman.png
kastopen.jpg

Horlogekast openen

Veel werkzaamheden aan horloges beginnen uiteraard met het openen van de horlogekast. Sommige exemplaren hebben een apart klepje voor de batterij dat je met behulp van een muntje kan opendraaien, maar de meesten beschikken over een drukdeksel waarbij je de punt een mes in de aanwezige inkeping kan stoppen om het klepje eenvoudig los te krijgen. Luxere horloges beschikken echter vaak over een schroefdeksel waarvoor een speciale horlogekastopener nodig is. Deze zijn er in verschillende maten. Gebruik bij schroefdeksels altijd dit gereedschap, anders krijg je hem niet open zonder de boel te forceren en daarmee automatisch je horloge flink te beschadigen.

Batterij vervangen

Hoe je precies het batterijtje dient te vervangen, is heel afhankelijk van het specifieke horloge. Meestal is er sprake van een lipje dat de batterij op zijn plek houdt: deze moet voorzichtig worden weggedraaid. Vaak wijst zich dit echter vanzelf. Wees wel altijd voorzichtig en ga niet lomp te werk. Voor mensen met een wat minder vaste hand kan een houder voor in de bankschroef een fijn hulpmiddel zijn; zo blijft het horloge stevig op z’n plek en heb je twee handen vrij om mee te werken.

Wanneer het vervangen van de batterij niet helpt, kan het zijn dat de contactjes vuil of verroest zijn. Voordat je naar heel ingewikkelde reparaties gaat of het horloge weggooit, kan het dus de moeite waard zijn deze contactjes eerst eens goed schoon te maken.

1.jpg
pineruitdrukker.jpg

Horlogeband inkorten 

Horloges met zogenaamde schakelbanden zijn gemakkelijk aan te passen aan de polsbreedte van de drager. Tussen de schakels van de metalen band zitten namelijk pinnetjes die er uit gehaald kunnen worden. Dat kan je doen met een speciale uitdrukker. Hier leg je het bandje in om vervolgens met een aandraaibare pin ervoor te zorgen dat de pinnetjes van de band worden uitgedrukt. Let hierbij op de richting; deze wordt vaak aangegeven met pijltjes aan de binnenkant van de band.

Op deze manier kan je één of meerdere schakels verwijderen en vervolgens de beide uiteinden weer aan elkaar zetten. Een stuk makkelijker dan je misschien zou denken!

Stift vervangen

Horloges hebben een kroon en stift: met die eerste zet je het horloge op tijd (en wind je hem eventueel op, als dat bij jouw exemplaar nodig is) en de stift is de as die de kroon met het uurwerk verbindt. De vervanging hiervan is ook weer sterk horlogeafhankelijk, maar vaak zal je hiervoor wel schroefjes moeten losmaken.

Dat je normale kruiskop daarvoor weinig geschikt zal zijn, snap je ongetwijfeld. Gelukkig zijn er speciale horlogemakerschroevendraaiers die klein en fijn genoeg zijn om dit werk uit te voeren. Ook dat kan je nu dus zelf!

horlogemakerschroevendraaiers.jpg

Best verkocht: