JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Welke boormachine heb ik nodig?

Boormachines zijn er in verschillende soorten en maten. Gebruik altijd de juiste boormachine voor jouw toepassing. Dit werkt veel prettiger én je zult zien dat de boormachine het op die manier veel langer volhoudt. Lees hier verder voor onze praktische tips en informatie over boormachines.

1.jpg
bewerkbaar_innoman.png
2.jpg

Welke soorten boormachines zijn er?

De term ‘boormachine’ is een verzamelnaam voor verschillende (soortgelijke) apparaten. Deze ‘boormachines’ hebben veel overeenkomsten, maar hebben elk een eigen toepassing. Een gat boren in een plafond van beton zal meestal niet gaan met een accuboormachine.

Met een klopboormachine is dit een fluitje van een cent. Het indraaien van een houtschroef wil je echter niet doen met dezelfde klopboor. De accuboor is hiervoor weer beter geschikt.

Lees hier welke soorten er zijn en wanneer je welk type boormachine kunt gebruiken.

inzet_1.jpg

Elektrische (accu)schroevendraaiers

Wanneer je veel moet schroeven (het indraaien van een schroef) dan wil je dit meestal niet met een ‘reguliere’ schroevendraaier doen. Een elektrische schroevendraaier biedt hier uitkomst. Het schroeven gaat met deze machine veel sneller én is daarbij fysiek veel minder belastend. Wij kennen hierbij elektrische schroevendraaiers met een accu en een bedrade variant. In de meeste gevallen zal men kiezen voor de accu schroevendraaier. Let wel op; voor het daadwerkelijke boren in materiaal is dit apparaat niet krachtig genoeg.

Is het monteren van een meubelstuk (de welbekende bouwpakketten) de enige klus die jij gaat uitvoeren, dan is een elektrische schroevendraaier voor jouw de juiste keuze.

Bekijk hier onze elektrische (accu)schroevendraaiers

inzet_2.jpg

(Accu)boormachines

Een (accu)boormachine is de meest gebruikte – en meest bekende – boormachine. Met dit gereedschap kun je naast schroeven ook lichte boorwerkzaamheden uitvoeren. De meeste accuboormachines zijn geschikt voor het boren in zachte materialen. Denk hierbij aan hout, metaal en kunststof of zachtere steensoorten als baksteen of muren van cellenbeton (ook bekend als gasbeton of onder de merknaam Ytong). Let op; vloeren en/of plafonds zijn veelal gemaakt van een veel hardere betonsoort waar een normale accuboormachine niet zonder meer geschikt voor is.

Er zijn boormachines met een snoer, maar de meeste mensen kiezen tegenwoordig (onder andere vanwege de hogere mobiliteit) voor een accuboormachine (in jargon ook wel een ‘snoerloze’ genoemd).

Zoek je een ‘allround’ boormachine waar de meeste klussen in en om het huis uitgevoerd kunnen worden? Dan is een (accu)boormachine de beste keuze.

Bekijk hier onze accu-boormachines

inzet_3.jpg

Klopboormachines

Een klopboormachine is een boormachine voor de wat zwaardere werkzaamheden. Voor het indraaien van schroeven is een dergelijk apparaat niet erg handig. Hiervoor is een klopboor te krachtig en bovendien te zwaar in gebruik. Een klopboormachine blinkt vooral uit in het boren van gaten en is dus met recht een boormachine.

De klopboor dankt zijn naam aan de klopfunctie. De functie is vaak aanwezig als instelling op een klopboormachine. Komt de boor in de normale stand niet door het materiaal heen, zet deze dan in de klopstand en je zult zien dat het dan wel lukt. Bij de klopfunctie draait de boor niet alleen rond, er wordt ook een ‘kloppende’ beweging in de lengterichting aan toegevoegd. Dit zorgt voor een veel efficiëntere werking in harde steensoorten als beton (plafonds, vloeren etc.).

Let op; een klopboor produceert aanzienlijk meer geluid tijdens het werken, zeker in de klopstand (met het bekende ‘jankende’ geluid). Zorg daarom altijd voor passende gehoorbescherming.

Zoek je een boormachine voor het boren in zowel zachte materialen als harde steensoorten? Kies dan een klopboormachine voor dit werk en neem een accuboormachine voor de lichtere werkzaamheden.

Bekijk hier onze klopboormachines

inzet_4.jpg

Boorhamers

Een boorhamer is in feite de overtreffende trap van een klopboormachine. De naam komt voort uit de hamerfunctie waarbij de boor een ‘hamerende’ beweging maakt. De slagkracht van de ‘hamerfunctie’ is daarbij veel groter (en efficiënter) dan de slagkracht van de ‘klopfunctie’ bij een klopboor. De kleinere klopboormachine is echter wat beter in het boren van kleinere gaten voor bijvoorbeeld een schilderij.

De hamerende werking van een boorhamer kan in veel gevallen ook op zichzelf worden gebruikt. Je spreekt dan van een ‘beitelstand’. Door deze stand te combineren met een beitel als opzetstuk is de machine ook te gebruiken als elektrische beitel voor lichte sloopwerkzaamheden (denk aan het verwijderen van tegels etc.).

Zoek je een boormachine voor het boren van gaten in harde steensoorten
en wil je er ook lichte sloopwerkzaamheden mee kunnen uitvoeren? Kies dan voor
een boorhamer.

Bekijk hier onze boorhamers

inzet_5.jpg

Breekhamers

Een breekhamer noemt men ook wel een drilboor of sloophamer. De boorkop van dit apparaat beweegt alleen op en neer en draait niet rond. Je kunt er dus niet mee boren of schroeven. De term ‘boormachine’ is dan eigenlijk ook niet van toepassing. Een breekhamer wordt voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van tegels, openbreken van vloeren of losmaken van andere gesteenten. Er bestaan pneumatische breekhamers, elektrische breekhamers en breekhamers die werken op brandstof. Bij Conrad vind je alleen de elektrische variant.

Zoek je een zware machine voor sloopwerkzaamheden? Kies dan voor een breekhamer.

Bekijk hier onze breekhamers

inzet_6.jpg

Tafel-/kolomboormachines

Een tafelboormachine is bij uitstek geschikt voor het nauwkeurig boren van gaten in een werkstuk. Dit type boormachine is vergelijkbaar met een kolomboormachine. Het grootste verschil is de mobiliteit, een tafelboormachine is in de dagelijkse praktijk wat eenvoudiger te plaatsen in een (kleine) werkplaats of hobbyschuur.

Het voordeel van een tafelboormachine komt voornamelijk naar voren bij het boren van meerdere gaten waarbij deze allemaal recht zijn én een gelijke diepte hebben. Bijvoorbeeld bij het zelf maken van een meubelstuk of bij het werken aan metalen onderdelen voor een machine.

Zoek je een boormachine voor het nauwkeurig werken aan werkstukken? Kies dan een tafel- of kolomboormachine.

Bekijk hier onze tafel- en kolomboormachines

Welke eigenschappen zijn belangrijk bij een boormachine?

Je weet nu welk soort boormachine het meest geschikt is voor jouw toepassing. Deze boormachines zullen onderling echter ook verschillen. Zo is de ene boormachine wat krachtiger dan de andere en heeft niet iedere boormachine dezelfde boorkop.

Lees hieronder meer over de meest voorkomende eigenschappen van een boormachine. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van een nieuwe boormachine.

3.jpg
4.jpg

Hoe krachtig moet een boormachine zijn?

Iedere boormachine levert een bepaalde prestatie. Welke prestatie belangrijk is, hangt af van het type boormachine. De meest voorkomende indicatoren lees je hier.

Spanning (Volt, V)
De spanning is een belangrijke indicator voor de kracht van een snoerloze boormachine. Hoe hoger de spanning, hoe meer kracht de accu kan leveren aan de machine. Een accuboormachine met een spanning van 18 volt zal doorgaans krachtiger zijn dan een accuboormachine met een spanning van slechts 9.6 volt. Let wel op; spanning zegt niet alles, kijk voornamelijk goed naar de andere indicatoren.

Koppel (Newtonmeter, Nm)
Bij een accuboormachine wil je voornamelijk dat deze kracht heeft. Kracht om bijvoorbeeld een schroef in het hout te draaien. Deze kracht wordt ‘koppel’ genoemd en wordt weergegeven in Newtonmeter (afgekort als Nm). Hoe hoger dit koppel, hoe makkelijker de boormachine doordringt in dikkere materialen. Je kunt grofweg stellen dat een koppel tot 25Nm voldoende is voor lichte schroefwerkzaamheden. Een koppel tussen de 25Nm en 50Nm is in de meeste gevallen voldoende voor alle schroefwerkzaamheden in en om het huis. Een koppel van meer dan 50Nm is zelfs geschikt voor zware (professionele) klussen.

inzet_7.jpg

Toerental (rpm)
Het toerental staat voor het aantal omwentelingen per minuut. Bij sommige boormachines is deze snelheid in te stellen. Bij andere modellen is de snelheid enkel handmatig te regelen via de schakelaar zelf. Een hoog toerental komt goed van pas bij het boren van gaten. Bij schroefwerkzaamheden kun je beter een laag toerental gebruiken. Zo houd je makkelijk de controle over de machine.

Vermogen (Watt, W)
Bij klopboormachines en boorhamers wordt vaak gekeken naar het vermogen (in Watt). Dit vermogen zegt veel over de prestaties van de betreffende machine. Een vermogen tot 600 Watt is genoeg voor lichte boorwerkzaamheden. Een vermogen tussen de 600 Watt en 900 Watt is doorgaans voldoende voor de meeste werkzaamheden rond het huis. Ook het boren in harde betonsoorten is hier (beperkt) mogelijk. Wil je geen risico lopen, kies dan een vermogen boven de 900 Watt. Voldoende voor zelfs de zwaardere klussen.

Boormachine-accu’s: Li-Ion of NiCd ?

De prestaties van een accuboormachine hangen voor een groot deel af van de gebruikte accu. De meest gebruikte accu is tegenwoordig de Li-Ion-accu (Lithium-Ion). Voorheen
werd de markt gedomineerd door NiCd-accu’s (Nickel Cadmium). Dit type accu is goedkoop, maar loopt ook relatief snel leeg en is vrij zwaar. De Li-Ion accu daarentegen is licht en behoudt lang zijn lading. Zeker bij een boormachine die niet dagelijks (of zelfs wekelijks/maandelijks) wordt gebruikt is het behoud van de lading een groot pluspunt. Een accuboormachine met een Li-Ion accu kan met een gerust hart worden opgeladen en vervolgens een jaar lang worden weggelegd. Heb je de boormachine nodig? Dan is de accu nog steeds opgeladen en klaar voor gebruik.

Het tweede voordeel van lithiumaccu’s is het gewicht. Een Li-Ion-accu is lichter dan de ‘ouderwetse’ NiCd-accu. Perfect dus voor een mobiel apparaat als een accuboormachine. De hele dag boven je hoofd werken is daardoor veel beter vol te houden.

Wil je graag langere tijd met de accuboormachine werken zonder deze op te laden. Kies dan een model met een hoge accucapaciteit. De capaciteit wordt weergegeven in Ampère-uur (Ah). Deze hogere capaciteit betekent wel een hoger gewicht. Weeg daarom het voordeel (langer werken) goed af tegen het nadeel (zwaarder in gebruik).

Bekijk hier onze boormachine-accu's

5.jpg
6.jpg

Boorkoppen: snelspan, SDS of tandkrans (sleutel)?

De boorkop zorgt voor het efficiënt en betrouwbaar overbrengen van kracht richting de boor. Er bestaan drie soorten boorkoppen. De boorkoppen met een snelspan-systeem, SDS-boorkoppen en tandkransboorkoppen.

inzet_9.jpg

Tandkrans-boorkop
De tandkransboorkop werd ‘vroeger’ veel gebruikt. Bij dit type wordt de boor met een bijpassende sleutel  vastgezet in de boorkop. Het grote voordeel is de betrouwbaarheid. Een  nadeel is de onhandige werking. Het vastzetten van de boor kost relatief veel tijd en je hebt altijd de bijpassende sleutel nodig. Moderne boormachines maken eigenlijk nog maar nauwelijks gebruik van deze techniek.

inzet_8.jpg

Snelspan-boorkop
De meeste accuboormachines werken met een snelspan-boorkop. Bij dit systeem kun je met één hand de boorkop ‘open’ en ‘dicht’ draaien om zo de boor in de kop te klemmen. Het grootste voordeel is het gebruiksgemak. Je wisselt een boortje (of bithouder) letterlijk binnen een paar seconden. Een mogelijk nadeel is de betrouwbaarheid. Een boor kan losraken in de kop en daardoor slippen of uit de kop vallen.

inzet_10.jpg

SDS-boorkop
De SDS-boorkop is een snelspan-systeem waarbij de boor in de lengterichting in de boorkop wordt geklikt. Hiervoor zijn meerdere sleuven in de boor aangebracht. Het grootste voordeel van dit type boorkop is de efficiënte werking én de betrouwbaarheid. Het wisselen van een boor gaat – net als bij de snelspankop - erg makkelijk. De boor kan echter niet slippen, wat bij de snelspankop wel het geval kan zijn.

Je moet er wel rekening mee houden dat een boormachine met een SDS-boorkop alleen werkt met specifieke SDS-boren. Tenzij er een speciale SDS-boorhouder wordt gebruikt. Een SDS-boorkop vind je voornamelijk terug bij boorhamers.

Welke boor kan ik gebruiken?

Een goede boormachine vraagt om de juiste boor. Zelfs met de beste Metabo accuboormachine krijg je geen mooi gat in een houten plank als je een steenboor gebruikt. Stem de gebruikte boor daarom altijd af op het bewuste materiaal. Ga je in hout boren, kies dan altijd voor een houtboor. Wil je doordringen in een baksteen, kies dan een steenboor. Voor hard beton kies je een degelijke betonboor. Voor glas en (keramische) tegels kies je een scherpe glasboor. Voor staal en kunststof kies je veelal een scherpe metaalboor.

Ga je niet boren maar schroeven? Ook dan is het juiste materiaal van groot belang. Een schroefbitje van slechte kwaliteit zal eerder beschadigen (of je schroef beschadigen) dan een schroefbit van goede kwaliteit. Bedenk jezelf daarbij dat goede bitjes erg lang mee gaan en zie het als investering (of vraag het voor je verjaardag).

7.jpg
7.jpg

Welk merk boormachine is een goede?

Er zijn verschillende aanbieders van boormachines. De meeste merken richten zich op een bepaald deel van de markt. Zoek je een betrouwbaar model waar je dagelijkse belangrijke werkzaamheden mee gaat uitvoeren, kies dan altijd een A-merk. Hierbij kun je denken aan de betere modellen van Bosch en Black & Decker, maar zeker ook aan Metabo en Facom.

Is de kwaliteit belangrijk, maar speelt de prijs ook mee, dan zijn er betere keuzes te maken. Merken als Skil en Ferm bieden bijvoorbeeld uitstekende boormachines tegen een acceptabele prijs. Maar kijk hier zeker ook bij instapmodellen van Bosch die tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te koop zijn.

Heb je een boormachine nodig, maar ga je hier niet het uiterste van vergen, dan hebben wij hier een aantal interessante merken voor in ons assortiment. Hierbij kun je denken aan Mannesmann, Einhell of ons eigen merk Toolcraft.

Goed beoordeelde producten: