JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Handschoenen

De handschoen check: welke is het beste?

Blauwe plekken op de bouw, snijwonden door scherpe gereedschappen, irritaties en brandwonden in het laboratorium. Bij veel beroepen zijn de handen blootgesteld aan allerlei gevaren bijvoorbeeld zure stoffen of extreme temperaturen. Om het risico van schade aan de handen te beperken, zijn handschoenen essentieel.
Welke handschoen het best beschermt, hangt van de toepassing af. Hier leert u hoe u met behulp van de etiketten de meest veilige handschoenen kunt uitzoeken voor uw klus. 

image

Speel op veilig - met normen en pictogrammen

Europese normen (EN) bepalen welke eigenschappen handschoenen moeten hebben voor de bijbehorende toepassing en hoe u deze kunt herkennen.

De afgebeelde pictogrammen vertellen u waar de handschoen wel en niet voor van toepassing is.

De norm EN 388 definieert vier tests voor beschermende handschoenen tegen mechanische risico's:

  1. Slijtvastheid
  2. Snijweerstand
  3. Scheurt niet
  4. Steekvast

De resultaten van elke test worden vermeld in de volgorde zoals prestatie-indicatoren (hier: 4124) aangegeven naast het pictogram. Hier zijn de nummers 4 en 5 de hoogste niveaus. Zo heeft deze handschoen een hoge mate van bescherming tegen slijtage en steken, maar slechts een lage beveiliging tegen steken. 

De kwaliteit van het materiaal

Tegen welke risico’s de handschoenen beschermen, hangt af van het materiaal van de handschoen zelf. Afhankelijk van de toepassing kan plastic, rubber, textiel, leer, metaal of een combinatie van deze materialen de juiste keuze zijn.
Naast de vereiste bescherming wordt er ook aandacht besteed aan de ergonomische functies zoals beweegbaarheid, grip en interieur. Hoe hoger het comfort, hoe meer consistentie de handschoen biedt tijdens het gebruik in de praktijk.

Kunststof handschoenen - en vloeistoffen blijven buiten

Handschoenen van kunststof worden onderverdeeld in handschoenen bestaande uit folie en handschoenen die een coating hebben.
Vaak worden harde elastomeren zoals rubber of thermoplasten zoals polyvinylchloride en polyethyleen gebruikt. Het grote voordeel van deze handschoenen is dat ze vloeistofdicht zijn en in hoge mate bestand zijn tegen oliën, vetten, zuren en oplosmiddelen.

Ze zijn ook bijzonder goed voor fijne motorische activiteiten bijvoorbeeld ambachtelijke activiteit of van de auto-industrie.

 

Comfortabele textiel handschoenen


Voor handschoenen van textiel wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en synthetische vezels. Veiligheidshandschoenen uit natuurlijke vezels zoals katoen zijn zeer comfortabel om te dragen en zijn ideaal voor droog werk. Degene die zich wil beschermen tegen thermische en mechanische belastingen kan beter een van de solide modellen met kunstmatige vezels gebruiken bijvoorbeeld polyamide, polyester of aramide.

 

image

Lederen Handschoenen - perfecte bescherming


Beschermende handschoenen van leer isoleren in principe goed tegen de hitte of koude. Maar ook hier zijn er verschillende varianten: met een bovenlaag van gelooide dierlijke huid, zoals bijvoorbeeld rund of varken. Door zijn gladde, gelijkmatige en waterafstotende oppervlak is de handschoen bestand tegen oliën, vetten, heeft het een goede pasvorm en is het heel soepel. Het is ook goed te gebruiken voor werk waar u een fijne motoriek en grote gevoeligheid voor nodig hebt.

Als een huid over het gehele gebied in meerdere lagen opgedeeld is, heet dat splitleer. Vanwege de dichte vezelstructuur is splitleer erg solide, maar niet zo zacht als gewoon leer. Dit robuuste leer is daarom meer geschikt voor het ruige werk waar een goede grip voor nodig is. Mensen met een allergie worden handschoenen van geiten- of schapenleer aangeraden.
Wie tijdens het werken zweet, kan het beste ademend en wasbaar synthetisch leer gebruiken.

Naar de lederen handschoenen

 

Werken met professionele handschoenen


Lekke of verontreinigde handschoenen kunnen ervoor zorgen dat de handen, vaak ongemerkt, na een langere periode met irriterende stoffen in aanraking komen. Daarom moeten de handschoenen voor elk gebruik gecontroleerd worden op beschadigingen en vervuiling.

Diverse materialen zoals latex of carbamaten kunnen allergieën veroorzaken.
Onderhandschoenen van textiel verminderen dit risico en voorkomen ook sterke transpiratie en zo ook huidirritatie.

Het complete handschoenen assortiment