JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Eenvoudig energie besparen in huis

Energie in cijfers en beelden

Steeds meer mensen zijn bezig met het zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen in en om het huis. Je kijkt naar het energielabel als je een elektrisch apparaat koopt of je overweegt misschien wel om zonnepanelen aan te schaffen. Maar wist je dat je met een paar eenvoudige handelingen al energie kunt besparen? In dit artikel krijg je niet alleen tips, maar je ziet het ook terug in cijfers en beelden!

Gebruik spaarlampen of led lampen in plaats van gloeilampen

Waarschijnlijk weet jij ook vast wel dat je beter spaarlampen of led lampen kunt gebruiken in plaats van gloeilampen omdat ze milieuvriendelijker zijn. Gloeilampen zijn natuurlijk een stuk goedkoper en daarom is de verleiding groot om deze te kopen. Maar in de loop der tijd ben je juist duurder uit omdat gloeilampen veel meer energie verbruiken. En dat is ook te zien aan de hoeveelheid warmte welke afgegeven wordt door de lampen.

Onderstaande foto’s van de drie soorten lampen zijn gemaakt met de Ti125 warmtebeeldcamera van Fluke. De foto’s zijn alle drie gemaakt op kamertemperatuur, waarbij de lampen 15 minuten aan hebben gestaan. De aangegeven temperaturen geven aan hoe warm de lampen zijn. Daarbij valt op dat de gloeilamp met 61,5 graad een stuk warmer is dan de spaarlamp (44,2 graden) en de led-lamp (25 graden).

Gloeilamp

Warmtebeeld v.l.n.r. gloeilamp, spaarlamp, led lamp

Spaarlamp
LED lamp
Laptop met oplader
Laptop met oplader

Laat je apparaten niet continu opladen

Het is natuurlijk ideaal om je laptop steeds te laten opladen, zo hoef je niet steeds opnieuw je laptop aan de lader te leggen. Maar hierdoor verbruik je meer stroom en het is niet goed voor je accu. In onderstaande warmtebeeldfoto zie je dat een lader ontzettend veel warmte afgeeft. De accu van je laptop wordt bovendien ‘lui’ wanneer deze altijd opgeladen wordt, dus als je dit eenmaal doet kun je dit niet zomaar veranderen en zul je een nieuwe accu moeten aanschaffen.

Telefoonlader in stopcontact zonder aangesloten telefoon
Telefoonlader in stopcontact zonder aangesloten telefoon

Haal laders uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt

Voor je telefoonlader geldt ongeveer hetzelfde. Wat is er nu makkelijker dan je oplader in het stopcontact te laten zitten, zodat je je telefoon makkelijk weer kunt aansluiten? Maar ook zonder dat je telefoon aangesloten is, verbruikt de lader stroom en is er dus sprake van energieverlies. Dat zie je op onderstaande foto die gemaakt is met de warmtebeeldcamera.

Een led televisie van 42 inch
Een led televisie van 42 inch

Hoe kleiner de tv, hoe zuiniger

Een lcd televisie geeft ontzettend veel warmte af, dat is wel te zien op de onderstaande foto. Het stroomverbruik van je televisie is onder andere afhankelijk van het type televisie en de grootte. Uit gegevens van De Consumentenbond blijkt dat een lcd televisie met een beelddiagonaal van 81 cm (32 inch) gemiddeld 43 Watt gebruikt en een grotere lcd televisie van 102 tot 107 cm (39 tot 42 inch) verbruikt 63 watt.

Verschil lcd-led televisie t.o.v. plasma (bron: Consumentenbond)
Verschil lcd-led televisie t.o.v. plasma (bron: Consumentenbond)

Koop een lcd televisie in plaats van een plasma televisie

Uit de cijfers van De Consumentenbond blijkt ook dat plasma televisies tot wel 2,5 keer meer stroom verbruiken dan lcd televisies. Bij plasma televisies is dit wel afhankelijk van wat op het beeld getoond wordt, witte beelden kosten meer energie dan zwarte beelden. Een vergelijking van het gemiddelde energieverbruik voor beide soorten televisies zie je in onderstaande grafiek.

De warmte van een router
De warmte van een router

Zet je apparaten uit wanneer je op vakantie bent

Wanneer je op vakantie gaat, laat je je apparaten zoals je televisie of je computer natuurlijk niet aan staan. Maar het is ook verstandig om bijvoorbeeld je televisie niet op stand-by te zetten, maar de stroom er helemaal af te halen. Tegenwoordig verbruiken televisies in de stand-by stand minder stroom dan vroeger, dit ligt nu onder de 0,3 watt, maar het is voor de apparaten zelf ook beter wanneer ze uitstaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook de router uitzetten, aangezien je deze niet gebruikt. Hieronder zie je als voorbeeld een foto van een router, gemaakt met een warmtebeeldcamera.

Warmtefoto van een radiator
Warmtefoto van een radiator

Zet de verwarming 's nachts uit

Waar je ook veel geld mee kunt besparen is het op de juiste manier instellen van de verwarming. Bij radiatoren is het een misverstand dat je de verwarming ’s nachts beter niet helemaal uit kunt zetten, omdat het dan meer energie zou kosten om hem weer op te warmen. Dit geldt alleen voor huizen die goed geïsoleerd zijn of als je huis beschikt over vloer- of wandverwarming.

Zet je verwarming ’s nachts op 13 tot 15 oC als je radiatoren hebt. Dit kan tot wel €40,- per jaar schelen! En als je je vervolgens ook nog eens aanwent om je thermostaat overdag een graadje lager te zetten, dan kan dit voor een gemiddeld huishouden nog eens €60,- opleveren (zie ook Consumentenbond). Op onderstaande foto zie je goed hoeveel warmte een radiator uitstraalt, wat natuurlijk ’s nachts allemaal onnodig energieverlies zou zijn.

Monitor (links) vs laptop (rechts)
Monitor (links) vs laptop (rechts)

Zet het beeldscherm van je computer uit als je hem niet gebruikt

Net zoals een tv kun je een monitor van je computer ook op stand-by of helemaal uit zetten. Nu zijn er natuurlijk niet voor niets diverse schermsparende standen beschikbaar op computers, maar het is altijd verstandig om je scherm uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt. Op onderstaande foto zie je het verschil tussen de warmte van een los beeldscherm en een beeldscherm van een laptop.

Deze tips, foto’s en cijfers laten zien dat energie besparen misschien makkelijker is dan je denkt. Ook jij kunt door middel van het aanwennen van een aantal eenvoudige handelingen op jaarbasis veel energie en dus ook veel geld besparen.