JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Opladers

image

De manier van opladen speelt een rol bij de levensduur van een batterij. Het is daarom van belang om de juiste oplader te kiezen.
Er bestaan verschillende soorten batterijladers:

  • Normale (langzame) lader
    Opladen duurt 12 tot 16 uur. Voor NiCd batterijen zijn deze laders de beste keuze.
  • Snelladers
    Opladen duurt 1 tot 5 uur. Door de snelle laadtijd worden beschadigingen door overladen en te hoge temperaturen voorkomen. Voor NiMH batterijen is een snellader de beste keuze.
  • Supersnelladers
    Om batterijen binnen een uur te laden, kunt u een supersnellader gebruiken. Doordat hier een hoge laadstroom gebruikt wordt, kan de batterij erg warm worden, wat de levensduur van de batterij niet ten goede komt.

Ook voor het opladen van loodaccu’s en knoopcellen bestaan speciale laders.
Een categorie opladers die steeds populairder wordt, zijn de solar batterijladers. Dit zijn compacte batterijladers die u overal mee naar toe kunt nemen, zodat u ook onderweg uw batterijen op kunt laden met behulp van zonne-energie.

Naar ons assortiment solar batterijladers

Naar ons assortiment loodaccu laders

Intelligente laders

Er komen steeds meer opladers die uitgebreide mogelijkheden hebben op het gebied van opladen en bescherming van de batterij. Enkele van deze functies zijn:

Minus Delta-U
De Minus-Delta-U uitschakeling detecteert een negatieve spanningsverandering. Als een batterij opgeladen wordt met een constante stroom, dan krijgt deze een steeds hogere spanning. Wanneer de batterij vol is, is deze spanning maximaal en neemt bij aanhoudende stroomtoevoer juist weer lichtjes af. Dit wordt door de laadelektronica herkend, waardoor de oplader stopt.

Peak-Voltage-Detection (PVD)
Deze detectie meet wanneer de spanning in de batterij niet meer toeneemt. Wanneer dit het geval is, is de batterij vol. Het voordeel van Peak Voltage Detection ten opzichte van Minus-Delta-U, is dat de stroomtoevoer stopt op het punt dat de batterij vol is en niet pas vlak daarna.

Oververhittingbeveiliging 
De meeste NiMH-batterijen gaan niet direct kapot als ze teveel geladen worden, maar zetten de overtollige energie om in warmte. De temperatuur van de batterij loopt daardoor op. Er bestaan daarom laders die ook de temperatuur van de batterijen in de gaten houden.

Ompoolbeveiliging
Om te voorkomen dat batterijen kapot gaan wanneer ze verkeerd om in de lader geplaatst worden, beschikken steeds meer batterijladers over ompoolbeveiliging. Dit houdt in, dat er geen stroom gaat lopen wanneer de lader opmerkt dat de polariteit verkeerd is.

image

Naar ons assortiment loodaccu laders

Let op met batterijen opladen!
Batterijladers zijn alleen geschikt voor oplaadbare batterijen. Wanneer u toch eenmalige batterijen in een batterijlader doet, kunnen deze gaan lekken of zelfs ontploffen, waarbij giftige en bijtende stoffen vrij kunnen komen.

Meer informatie over geschikte batterijen vindt u op onze pagina over oplaadbare batterijen.