JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Welke batterij heb ik nodig?

Ben je opzoek naar een wegwerpbatterij maar weet je niet welk formaat je nodig hebt? Of kun je geen keuze maken uit welk merk en welke verpakkingshoeveelheid je moet kiezen? Met de informatie op deze pagina helpen wij je bij het kopen van de juiste batterijen. Wij bieden een ruim assortiment aan met ruim 900 batterijen met niet-oplaadbare en oplaadbare batterijen. De wegwerpbatterijen zijn nog steeds erg populair in gebruik.

yes.png

Belangrijk voor het kopen van batterijen:

 • Let goed op welk formaat
 • A-merken zijn van hoge kwaliteit
 • B-merken doen niet onder aan A-merken maar zijn 35% goedkoper
 • De capaciteit is één van de factoren die meespeelt hoelang een batterij meegaat
no.png

Welke informatie klopt niet:

 • Een A-merk batterij is altijd de beste keus
 • Alle batterijen hebben hetzelfde formaat
 • Elke batterij gaat even lang mee
innoman.png
verzameling.jpg

Welk formaat batterijen heb ik nodig?

Het zal je zijn opgevallen dat er veel verschillende formaten batterijen zijn. Kijk daarom, voordat je batterijen gaat bestellen, welk formaat batterij er nu in je apparaat zit. Op de oude lege batterij staat vaak aangegeven om welk formaat het gaat. Een andere handige tip is om te kijken in het batterijenvak van je apparaat.  

Om je een goed beeld van de verschillende formaten te geven hebben wij hier de meest voorkomende batterijen beschreven.

aa.jpg

AA-batterij

Dit is de meest voorkomende batterij. De AA-batterij wordt ook wel penlite- of mignon-batterij genoemd. De afmeting van deze batterij is 14,5 x 50,5 mm (Ø x h). Meet je oude wegwerpbatterij op en je weet direct om welk formaat het gaat. Naast de term penlite-batterij, worden AA-alkaline-batterijen ook aangeduid met de internationale code LR6. En de oplaadbare variant van de AA-batterij met HR6. De AA-wegwerpbatterij is verkrijgbaar met alkaline- en lithium-techniek.

De AA-batterij wordt gebruikt bij deze toepassingen:

 • TV-afstandsbedieningen
 • Speelgoed apparaten
 • Wekkers en klokken
 • Compacte zaklampen en fietslampjes
 • Digitale camera’s en flitsers
 • Draadloze toetsenborden en muizen

► Bekijk alle AA-batterijen

aaa.jpg

AAA-batterij

De AAA-batterij wordt ook wel potlood- of microbatterij genoemd. Deze variant is het kleine broertje van de AA-batterij en is ook een veel gebruikt batterijformaat. De afmeting van de potloodbatterij is 10,5 x 44,5 mm (Ø x h). De AAA-alkaline-batterij wordt internationaal aangeduid met LR3. Hierbij staat LR voor alkaline en eenmalig gebruik. Voor de oplaadbare variant wordt HR3 gehanteerd. Ook de AAA-wegwerpbatterij is verkrijgbaar met alkaline- en lithium-techniek.

De AAA-batterijen worden gebruikt voor:

 • Afstandsbedieningen van TV en HiFi
 • Draadloze apparaten
 • Klik-Aan-Klik-Uit systemen
 • Speelgoedapparaten
 • MP3-spelers, koptelefoons, etc.

Bekijk alle AAA-batterijen

blok.jpg

9V-blokbatterij

De 9 volt-blokbatterijen worden toegepast bij apparaten met een hoog energieverbruik en voor continugebruik. Deze krachtige, niet oplaadbare, 9V-batterijen zijn verkrijgbaar met alkaline- en lithium-techniek. De afmeting van 26,5 x 17,5 x 48 mm (l x b x h) is kenmerkend voor deze batterij. De internationale
code voor de alkaline versie is LR61. Voor de oplaadbare variant wordt de code 6LR61 gehanteerd

Toepassingen voor de 9V-batterij:

 • Rookmelders
 • Modelbouw en speelgoed
 • Oudere afstandsbedieningen
 • Professionele opname-apparatuur
 • Draadloze microfoons en zendapparatuur

Bekijk alle 9V-blokbatterijen 

c.jpg

C-batterij

Deze versie batterij komt niet veel voor. De C-batterij wordt ook wel baby- of engelse staafbatterij genoemd. De afmeting is 26,2 x 50 mm (Ø x h) en is een stuk dikker dan een AA-batterij. Internationaal wordt de code LR14 gebruikt. Net als bij andere formaten staat LR voor eenmalig gebruik. De oplaadbare C-batterij wordt met HR14 aangeduid.

C-batterijen worden gebruikt voor:

 • Zaklampen
 • Meetapparatuur
 • Speelgoed

Bekijk alle C-batterijen

d.jpg

D-batterij

Met een afmeting van 34,5 x 61,5 mm (Ø x h) is de D-batterij flink dikker dan de C-batterij. Men noemt deze batterij dan ook wel mono- of grote staafbatterij. Internationaal wordt de mono-batterij aangeduid met LR20. De oplaadbare variant wordt aangeduid met HR20.

D-batterijen zijn geschikt voor:

 • Professionele zaklampen (Maglites)
 • Laserapparatuur

Bekijk het D-batterijen assotiment

n.jpg

N-batterij

Met een diameter van 11,5 mm en een hoogte van 29 mm is deze N-batterij één van de kleinste batterijen. Hij wordt daarom ook wel ladybatterij genoemd. Net als de andere wegwerpbatterij, hanteert men een internationale batterijcode. Voor de niet oplaadbare versie, is dit LR1 en voor de oplaadbare batterij is dit HR1.

N-batterijen worden gebruikt voor:

 • Klik-Aan-Klik-Uit afstandsbedieningen
 • Verschillende domoticasensoren
 • AlarmsystemenKlokken

Bekijk alle N-batterijen

Kies ik voor een alkaline- of lithuim-batterij?

Niet-oplaadbare batterijen blijven erg populair en zijn makkelijk in gebruik. Het is altijd handig voldoende batterijen in huis te hebben. Ze zijn klaar voor gebruik en gaan lang mee… maar er zijn batterijen die langer mee gaan! Dit zijn de lithium-batterijen.  

Als je een wegwerpbatterij gebruikt zijn dit veelal alkaline-batterijen. Maar de laatste jaren zijn de lithium-batterijen in opkomst. En dat is ook niet zo gek als je weet dat lithium-batterijen tot wel 7 keer langer mee gaan dan alkaline-batterijen. Tevens zijn ze zeer geschikt voor apparaten die een hoog stroomverbruik hebben, zoals reportageflitsers en radiografisch bestuurbare auto’s. Een ander voordeel is dat lithium-batterijen hun capaciteit behouden bij temperaturen onder nul. Desondanks worden alkaline-batterij nog steeds het meest gebruikt. Ze zijn betaalbaarder dan lithium-batterijen en zijn vaak verkrijgbaar in aantrekkelijk voordeelverpakkingen.  

Zinkkoolbatterij
een ander soort batterij is de zinkkool- of koolzinkbatterij. Een batterij die flink goedkoper zijn dan alkaline-batterijen. Maar ze zijn alleen geschikt voor apparaten die laag stroomverbruik vragen. Denk hierbij aan een wandklok of een kleine zaklamp. Wij adviseren dan ook om te kiezen voor alkaline-batterijen. De meeste elektrische apparaten vragen namelijk te veel stroom voor een zinkkoolbatterij.

Ik kies voor alkaline

Ik kies voor lithium

afb_01.jpg
afb_02.jpg

Is een Duracell-batterij de beste keus?

Als je opzoek bent naar een A-merk batterij, kom je al snel uit bij Duracell. Men denkt ook snel dat een A-merk batterij de beste kwaliteit is, maar is dit wel zo? Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Ga je voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kies je voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo’n goede kwaliteit, maar dan betaal je 35% minder. En dat is snel verdiend!

Onafhankelijke testinstanties tonen aan dat merken zoals Varta en Conrad Energy dezelfde kwaliteit leveren. Sterker nog, uit enkele testen bleken zelfs dat deze batterijen net iets langer meegaan dan batterijen van A-merken. Ons advies is: wil je niet teveel betalen voor goede kwaliteit, kies dan voor het merk Conrad Energy of Varta. Dat neemt niet weg dat Duracell batterijen ook goed zijn.

Bekijk het Conrad Energy-assortiment  

Waar bewaar ik batterijen veilig?

Ons advies is om batterijen op een veilige, droge en koele plaats te bewaren. Niet in een koelkast maar gewoon op kamertemperatuur is al voldoende om de batterijen te bewaren. Verstandig is om gebruik te maken van een batterijen-bewaarbox. Niet alleen een handig hulpmiddel om je volle en lege batterijen te bewaren, maar de batterijen zijn zo ook netjes gescheiden. Wanneer je voldoende lege batterijen hebt verzameld, kun je ze inleveren op de speciaal hiervoor aangewezen plekken. Ook voorkom je dat ze onderling contact maken met de + en – pool, waardoor en een kortsluiting kan ontstaan.  

Kies je voor de 24 stuks verpakkingen van Conrad Energy, dan worden deze geleverd in een handige plastic blisterverpakking. 2 vliegen in 1 klap. Voordelig en een nette manier van opbergen.

Bekijk hier alle opbergboxen

afb_03.jpg
afb_04.jpg

Wat moet ik doen met lege batterijen?

Lege batterijen kun je op verschillende plekken inleveren. Wij (Conrad) zijn aangesloten bij Stibat (Stichting Batterijen). Deze organisatie coördineert de inzameling van lege batterijen in Nederland. Lege batterijen inleveren is niet alleen goed voor het milieu, je maakt ook nog eens kans op het winnen van leuke prijzen.  

Het inleveren is de eerste stap in de recycling van lege batterijen. Volle inzameltonnen en -dozen worden opgehaald door de speciale vrachtwagens van Stibat. De lege batterijen worden vervolgens gesorteerd en ter recycling aangeboden bij geselecteerde recyclers
in Europa.

Bezoek de website van Stibat

Handige tips voor batterijen

 • Bewaar de batterijen op kamertemperatuur -> dit vergroot de levensduur
 • Vervoer batterijen op een warme plek -> dit voorkomt het leeglopen van de batterij
 • Voorkom contact met metalen voorwerpen -> dit voorkomt kortsluiting
 • Kies voor een voordeelverpakking -> altijd voldoende batterijen in huis
 • Kies voor een B-merk in plaats van A-merk -> dezelfde kwaliteit maar al snel 35% goedkoper
afb_05.jpg

De 6 meest verkochte batterijen:

Hulp nodig bij het kopen van oplaadbare batterijen?

Lees hier alles informatie en tips