JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Wat zijn de beste oplaadbare batterijen?

Dit is een vraag die veel mensen stellen. Als je een oplaadbare batterij koopt, verwacht je uiteraard dat deze lang mee gaat. Maar welk type en welk merk is nu de juiste keuze? Moet je per se een duur A-merk kopen of is een voordelig merk net zo goed? Welke accutechnologie is op dit moment de beste optie?

Op deze pagina vind je alle feiten op een rij. Die kunnen jou helpen bij het maken van een keuze

innoman.png

1. Welke type oplaadbare batterij?

Sinds de eerste oplaadbare batterij zijn er verschillende technologieën die worden gebruikt. Zo heb je NiMH, NiCd en NiZn batterijen. Tegenwoordig wordt vooral de NiMH-technologie gebruikt. Deze afkorting staat voor Nikkel Metaal Hydride. Deze types worden vooral gebruikt vanwege het beperkte memory-effect, ook wel een ‘luie batterij’ genoemd. Sommige types oplaadbare batterijen houden na een tijd namelijk minder lang de spanning vast en zijn dan dus snel leeg.

LSD-batterijen

Een vrij recente innovatie is LSD (low self discharge): oplaadbare NiMH batterijen die nauwelijks uit zichzelf leeg lopen. Marktleider bij de LSD-batterijen is Sanyo, met haar Eneloops. Deze bevatten, nadat ze een jaar niet gebruikt zijn, nog steeds 85% van de originele lading.

NiCd batterijen

Voorheen werd er veel gebruik gemaaktvan NiCd, met Nikkel en Cadmium als bestanddelen. Deze technologie heeft als grote nadeel dat er – vergeleken met NiMH – veel meer ‘memory effect’
optreedt. Deze techniek is in 2008 voor een deel aan banden gelegd vanwege het milieu. Het bestanddeel Cadmium is namelijk erg giftig. Dit verbod geldt voor de reguliere oplaadbare NiCd-batterijen. Voor een aantal toepassingen, zoals gereedschap en gezondheidstechniek geldt echter een vrijstelling; de NiCd-techniek mag hier nog gewoon gebruikt worden.

NiZn batterijen

Nieuw is de NiZn-techniek: oplaadbare batterijen met Nikkel en Zink als bestandsdeel. Het grote voordeel van de NiZn-batterijen is het feit dat ze een spanning leveren van 1.6V, waardoor ze dus ook bruikbaar zijn voor toepassingen waar voorheen alleen niet-oplaadbare batterijen voor gebruikt konden worden vanwege de hogere spanning. Deze hogere spanning is bijvoorbeeld noodzakelijk voor een aantal digitale camera’s. Conrad Energy biedt deze NiZn-batterijen aan als penlite- (AA) en potloodbatterij (AAA).

Bekijk hier het aanbod oplaadbare batterijen

2. Een duur A-merk of een huismerkbatterij?

Als het gaat om betrouwbaarheid kiest men snel voor een A-merk, want ‘die zijn het beste’. Maar is dat wel zo? Verschillende onafhankelijke instanties nemen regelmatig batterijen mee in testonderzoeken. Uit deze onderzoeken blijkt dat A-merken (bijv. Duracell en Panasonic)  van hoge kwaliteit zijn.

Verrassend genoeg scoren de B-merken en huismerken vaak net zo goed. Terwijl deze al snel 20% tot 35% goedkoper zijn. Merken als GP en Conrad Energie zijn in zo’n geval een betere koop.

   

3. Hoeveel capaciteit heeft een batterij nodig?

Met de capaciteit van een batterij wordt aangegeven hoelang een oplaadbare batterij meegaat. Belangrijk om te weten is dat mAh of Ah staat voor (milli) Ampère per uur. Dit betekend dat een batterij met een capaciteit van 2600 mAh 1 uur lang 2600 mAh (2,4 Ah) kan leveren. Maar de meeste apparaten verbruiken niet zoveel en dan kun je langer doen met één acculading.

Het schema hieronder geeft aan hoelang je met één acculading kunt doen, met een batterij met 2600 mAh. Verbruikt een apparaat slechts 400 mAh, dan gaat je apparaat 6,5 uur mee op 1 acculading.

Uren Verbruik
1 2600 mAh
2 1300 mAh
4 650 mAh
6,5 400 mAh

Bekijk hier onze bestsellers: