JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Batterijlader kopen - Wat is de beste oplaadbare batterijoplader?

Op zoek naar een batterijlader? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben een ruime keuze uit bijna 200 opladers. Maar welke lader is het meest geschikt voor mijn batterijen? Kies ik voor een voordelige batterijlader of ga voor een kwalitatief goed laadstation? Op deze pagina helpen we jou bij het maken van de juiste keuze.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een batterijlader:

  • Kun je alleen AA- en AAA-batterijen opladen of ook andere formaten?
  • Kies ik voor een stekkerlader of een krachtig laadstation?
  • Wil je alleen een NiMH-batterijen opladen of ook andere types?
  • Wil je je batterij binnen 1 uur opladen of mag het ook 5 uur duren?
  • Wil je 2, 4 of meerdere batterijen tegelijk opladen?
  • Denk goed na welke functies de oplader moet hebben
innoman.png
afb_01.jpg

Voor welk formaat oplaadbare batterijen zoek ik een lader?

Ben je op zoek naar een oplader, dan weet je vast al voor welk formaat oplaadbare
batterijen je een lader zoekt. Het meest voorkomende is dat je opzoek bent naar een compacte stekkerlader voor het opladen van AA(penlite)- en AAA(potlood)-batterijen. Maar wil je ook een oplaadbaar 9V-blok, C- en D- batterijen opladen? Dan adviseren wij je om te kijken naar een laadstation. Een laadstation, ook wel multilader genoemd, is een uitgebreide oplader die nagenoeg ieder formaat oplaadbare batterijen kan opladen.

stekkerlader.jpg

Stekkerlader – veelal zijn dit eenvoudige en voordelige opladers, geschikt voor potlood- en penlite-batterijen. Maar er zijn ook batterijladers die 9V blok-batterijen kunnen opladen. Deze laders zijn in staat zo’n 2 tot 4 batterijen tegelijk op te laden. De luxere varianten beschikken over onderhoudsprogramma. Hiermee is het mogelijk batterijen te meten en ‘zwakkere’ oplaadbare batterijen te herkennen.

multilader.jpg

Multilader – deze laadstations zijn zeer uitgebreid en beschikken over meerdere onderhoudsprogramma’s wat de levensduur van je oplaadbare batterijen ten goede komt. Tevens is het mogelijk batterijen te ontladen, te testen en te activeren om een hoge efficiëntie van je batterijen te waarborgen. Naast het opladen van 4 of meer batterijen tegelijk is een laadstation in staat batterijen met verschillende technologieën op te laden. Een belangrijke reden om te kiezen voor een multilader is de mogelijkheid om de laadsnelheid in te stellen. Je kan er dan voor kiezen batterijen langzaam of snel op te laden.

Kies ik voor een snellader of een normale oplader?

Een veel gestelde vraag is: ”Moet ik kiezen voor een snellader?”. Ja, zal je zeggen. Maar is dat wel zo? Belangrijk is om na te gaan waarvoor je jouw oplaadbare batterijen gebruikt. Bij veel gebruikers is het vaak van belang dat je weer snel aan de slag kunt. Dan is het goed om te kiezen voor een snellader. Maar dit heeft ook een nadeel, namelijk niet alle oplaadbare batterijen zijn geschikt voor het snel opladen. Let daarom hier goed op bij het aanschaffen van je oplaadbare batterijen en oplader.

Is het snel laden van je batterijen niet van groot belang? In zo’n geval adviseren wij te kiezen voor een lader die je batterijen iets langzamer oplaadt. Hieronder hebben wij een overzicht met laadtijden per oplader-soort.

Normale (langzame) laders
Zullen zo’n 12 tot 16 uur doen over het opladen van je NiCd-batterij.

Snelladers
Opladen duurt slechts 2 tot 5 uur en is de beste keus voor een NiMH-batterij.

Super-snelladers
Het gaat hier meestal om de krachtige multiladers. Deze laden je batterijen binnen 1 uur op. Wel gaat dit ten koste van de levensduur, doordat de batterij tijdens het opladen erg warm wordt.

afb_02.jpg
afb_03.jpg

Hoe snel laadt een oplader mijn batterijen op?

Of het gaat om een normale of snellader, aan de laadcapaciteit kun je zien hoelang een batterijlader er over doet voordat je batterijen vol zijn. De laadcapaciteit wordt aangeduid met mAh of Ah en staat voor (milli) ampère per uur. Om het nog moeilijker te maken, is ook de capaciteit van je oplaadbare batterij van belang. Om dit duidelijker te maken hebben wij hieronder een rekensommetje voor jou.

Voorbeeld
Je wilt een AA(penlite)-batterij van 2200 mAh opladen. De lader die je wilt kopen heeft een laadstroom van 700 mA. Dus de oplader laad per uur je batterij met 700 mA. Hij zal er dan iets meer dan 3 uur over doen om je batterij van 2200 mAh vol te laden.

Berekening
batterijcapaciteit : laadcapaciteit = aantal uur voor je batterij vol is.

De laadtijd zal toenemen wanneer je meerdere batterijen tegelijkertijd oplaad met een goedkope stekkerlader. Dit probleem zal niet voorkomen bij de uitgebreidere stekkerladers en krachtige multiladers.  

Om het je nog makkelijker te maken, hebben wij bij iedere batterijlader de ‘Typische laadtijd voor 2000 mAh penlite-batterijen’ vermeld. Zo zie je snel en eenvoudig hoelang een oplader er over doet om een 2000 mAh batterij op te laden.

Aantal laadschachten en laadcyclus

Het aantal laadschachten geeft aan hoeveel batterijen je maximaal tegelijk kunt opladen. Zo hebben multiladers vaak voor iedere batterij een eigen laadschacht. De lader heeft in zo’n geval 1 laadcyclus per batterij. De meeste laders hebben 2 batterijen per laadcyclus. Bij een stekkerlader voor 4 batterijen die maar 2 laadcyclussen heeft, moet je minstens 2 batterijen in de lader doen voor hij kan opladen.  

Naast dat je geen 1, 3 of 5 batterijen tegelijk kunt opladen, is een bijkomend probleem dat de oudere versie opladers controleren of er één batterij vol is. Terwijl er 2 batterijen per cyclus worden opgeladen. De lader stopt dan automatisch met opladen terwijl de 2e batterij misschien nog niet vol is. Wil je dit voorkomen? Ons advies is om te kiezen voor een oplader met een laadcyclus per laadschacht. Zo laad je de batterijen per stuk op en voorkom je dit soort problemen. De laadcyclus wordt ook wel in kanalen uitgedrukt.

afb_04.jpg
afb_05.jpg

Veiligheid en bescherming tijdens het opladen

Bij het opladen van je batterijen, is veiligheid erg belangrijk. Je wilt namelijk niet dat batterijen ontbranden of exploderen. Gelukkig komen er steeds meer opladers die uitgebreide mogelijkheden hebben op het gebied van opladen en bescherming van de batterij. Een aantal van deze functies zijn:

Minus Delta-U
De Minus-Delta-U-uitschakeling detecteert een negatieve spanningsverandering. Als een batterij opgeladen wordt met een constante stroom, dan krijgt deze een steed hogere spanning. Wanneer de batterij vol is, is deze spanning maximaal en neemt bij aanhoudende stroomtoevoer juist weer lichtjes af. Dit wordt door de laadelektronica herkend, waardoor de oplader stopt.

Peak-Voltage-Detection (PVD)
Deze detectie meet wanneer de spanning in de batterij niet meer toeneemt. Wanneer dit het geval is, is de batterij vol. Het voordeel van Peak-Voltage-Detection ten opzichte van Minus-Delta-U, is dat de stroomtoevoer stopt op het punt dat de batterij vol is en niet pas vlak daarna.

Oververhitting-beveiliging
De meeste NiMH-batterijen gaan niet direct kapot als ze teveel geladen worden, maar zetten de overtollige energie om in warmte. De temperatuur van de batterij loopt daardoor op. Er bestaan daarom laders die ook de temperatuur van de batterijen in de gaten houden.

Ompool-beveiliging
Om te voorkomen dat batterijen kapot gaan wanneer ze verkeerdom in de lader geplaatst worden, beschikken steeds meer batterijladers over ompool-beveiliging. Dit houdt in, dat er geen stroom gaat lopen wanneer de lader opmerkt dat de polariteit verkeerd is.

Wil je meer weten of het juist opladen van accu’s? Dan hebben wij hier meer informatie.

Onze 6 meest verkochte opladers: