JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_usb_sticks.jpg

USB-sticks – Overal waar je bent, je eigen gegevens op zak

Al je eigen foto’s, video’s, films, verslagen, presentaties en andere documenten  binnen handbereik op ieder moment van de dag: dat kan met USB-sticks.

Een USB-stick is een klein geheugenstickje met een USB-aansluiting. Logisch toch? Deze stick kun je in elk apparaat (mits ie een USB-aansluiting heeft) aansluiten om jouw documenten in te lezen, te bewerken of te delen.

Zo heb je altijd en overal je belangrijke gegevens bij de hand.  Ideaal als je op vakantie gaat, als je een presentatie op school of op het werk moet geven of als je films wilt streamen vanaf je mediaspeler.

contentheader_2f44

1. Waar gebruik je een USB-stick voor?

Met een USB-stick kun je op een eenvoudige en snelle manier bestanden uitwisselen tussen verschillende computers, of een back-up maken. Een USB-stick koppel je eenvoudig aan vrijwel iedere computer die beschikt over een USB-aansluiting.

Wanneer je de USB-stick aansluit op een computer die draait onder Windows (XP of hoger) of Macintosh (Mac OS X), wordt deze automatisch herkend en geïnstalleerd. Als je gebruikmaakt van een ander besturingssysteem zou je de stick moeten installeren met behulp van de meegeleverde software.

Op een USB-stick kun je alle vormen van data opslaan, zoals muziek- en videobestanden,
digitale foto’s en documenten.

2. Verschillende opslagcapaciteiten

Niet elke USB-stick is natuurlijk hetzelfde. Het is zeer belangrijk om te kijken naar de opslagcapaciteit. Waar ga je de stick voor gebruiken? Moeten er grote of zware bestanden zoals films of HD-video’s op kunnen? Zorg altijd dat je een stick met voldoende capaciteit hebt, dat scheelt een hoop frustratie. Bekijk het schema hieronder om te zien wat je met een bepaalde opslagcapaciteit zoal kwijt kan.

Opslagcapaciteit Aantal documenten* Aantal foto’s (8 megapixel)
8 GB 7.200 2.861
16 GB 14.500 5.722
32 GB 29.00 11.444
64 GB 58.100 22.888
128 GB 116.000 45.776

* Dit is uiteraard een schatting, gebaseerd  op een gecombineerd gemiddelde van een 50 KB Word-bestand, 27 KB Excel-bestand en 2,7 MB PowerPoint-bestand.

3. Hoe beveilig je een USB-stick?

Zo’n klein USB-stickje is natuurlijk heel handig, maar de kans dat je hem snel kwijtraakt, is zeker aanwezig. Juist omdat ie zo compact is. En dan kan iedereen dus in principe je belangrijke of zelfs gevoelige (bedrijfs)gegevens bekijken. Om dit te voorkomen, kun je jouw USB-stick beveiligen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Koop een USB-stick met vingerafdrukcontrole. Dit werkt hetzelfde als bij (moderne) smartphones. Alleen als de vingerafdruk overeenkomt wordt de USB-stick ontgrendeld en kun je de gegevens bekijken of bewerken.
 • veilig genoeg als je een goed wachtwoord kiest. Gebruik bijvoorbeeld niet je eigen naam, je adres of huisnummer, de naam van je partner, je geboortedatum of de naam van je huisdier. 

4. Wat is het verschil tussen USB 1.0, USB 2.0 en USB 3.0?

Tussen de oorspronkelijke USB 1.0, de latere verschenen USB 2.0 en de in 2008 uitgebrachte USB 3.0 zijn er uiteraard een paar verschillen, waarvan de snelheid per seconden het belangrijkste verschil is. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil. De USB 3.0-variant heeft namelijk de volgende kenmerken:

 • De lengte van de kabel is maximaal 5 meter.
 • USB 3.0 is backward compatible met USB 2.0. Dit betekent dat USB 3.0-sticks ook werken op een USB 2.0-aansluiting.
 • De USB 3.0-stick heeft een stekker met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.USB 3.0 stuurt de data vanaf de host direct naar het ontvangende apparaat, zo behoudt de stick zijn originele snelheid.
Hieronder een overzicht van de verschillende USB snelheden bij standaard USB-sticks.
Versie Snelheid Naam Jaar van uitkomst
USB 1.0 1,5 Mbit/s
LowSpeed
1996
USB 1.1
12 Mbit/s
FullSpeed
1998
USB 2.0
480 Mbit/s
HighSpeed
2000
USB 3.0
4,8 Gbit/s
SuperSpeed
2008
USB 3.1
10 Gbit/s
SuperSpeed+
2013

5. Verschillende soorten USB-sticks

Over smaak valt niet te twisten en dat geldt ook voor USB-sticks. Dat er verschillende kleuren en maten zijn is logisch. Maar wist je dat we bijvoorbeeld ook een assortiment met “Funny USB-sticks” hebben? Veel leuker dan een standaard USB-stick! En is zelfs de kleinste USB-stick te groot voor jou? Neem dan een kijkje tussen onze nano-USB-sticks. Ideaal als je apparatuur strak wil afwerken of als er weinig ruimte is om je stick te plaatsen. Nano-sticks steken slechts enkele millimeters uit de poort. Voor de liefhebbers van outdoor-activiteiten zijn er ook waterdichte USB-sticks en stootbestendige USB-sticks. Zo raak je je data niet kwijt, zelfs niet in de meest extreme omstandigheden. 

6. Hoe zit een USB-stick in elkaar?

Misschien niet het meest belangrijke dat je wilt weten over een USB-stick. Maar mocht je zelf ooit een stick uit elkaar willen halen omdat ie het niet meer doet, vind je hieronder een lijstje met de verschillende onderdelen.

 1. USB-stekker
 2. Controllerchip
 3. Testpunten
 4. Flashgeheugenchip
 5. Kristaloscillator
 6. LED
 7. Schrijfbeveiliging-schakelaar
 8. Extra plek voor tweede flashgeheugenchip

Bekijk hier onze top-3 beoordeelde producten: