JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Noodhamers - Altijd handig om in de auto te hebben

noodhamer

Wanneer gebruik je een noodhamer?

Als bestuurder of passagier van een voertuig is het je ergste nachtmerrie: een ongeval krijgen. Als je met de auto te water raakt of je jezelf na een ongeval niet kunt bevrijden, kan een noodhamer je eigen leven en dat van de passagier(s) redden. 

Een Duitser bedacht in 1983, na zelf een ongeluk te hebben meegemaakt waarbij hij de auto niet kon verlaten, een hamertje waarmee je een ruit kunt intikken. De rest is geschiedenis. De bekende felgekleurde noodhamers hebben een scherpe punt waarmee je het glas kunt inslaan en vaak een mesje waarmee de gordel doorgesneden kan worden. Ze zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten.

Soorten noodhamers

De klassieke noodhamer is het meest bekend. Ze zijn vaak oranje gekleurd en je moet er zelf de ruit mee inslaan. Wat veel mensen niet weten is dat deze versie onder
water vaak weinig tot niet effectief is.

Wil je echt verzekerd zijn van een goede hamer die ook bij het te water raken zijn werk doet, dan kun je er beter één met een springveer nemen. Deze neemt het werk voor je uit handen, door een scherpe punt op de ruit af te vuren. Dat activeer je simpelweg door een knopje in te drukken. Zo hoef je zelf weinig kracht te zetten, want zeker onder water is het door de druk lastig om zelf het glas in te slaan.

Er bestaan ook hamers die je als sleutelhanger kunt gebruiken.

Hoe te handelen bij het te water raken

Veel mensen denken dat je bij het te water raken eerst moet wachten tot het voertuig helemaal gezonken is. Elektrische systemen in de auto - en dus de raambediening - blokkeren vaak door kortsluiting dus het is zaak zo snel mogelijk het voertuig te verlaten.

Zorg er daarom voor dat je hamer op een logische plek ligt, of kies voor een hamer aan een sleutelhanger. Probeer in een paniekerige situatie maar eens rustig te blijven. Een sleutelhanger is in tegenstelling tot een klassieke hamer altijd binnen handbereik, zodat je er in elke benauwde situatie bij kunt komen.