JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Autowielen verwisselen kunt u zelf!

Hoe zit het met uw mobiliteitskosten? Besteed u alles uit aan externe partners die uw wagenpark beheer doen? Of regelt u uw Fleet management zelf? Hoeveel bent u jaarlijks kwijt aan onderhoud van uw lease auto’s? Bent uzelf als zakelijke rijder in staat zelf ook een deel van het onderhoud uit te voeren? Dat scheelt al snel behoorlijk in de kosten namelijk. Heeft u er al eens aan gedacht om het klein onderhoud zelf binnen uw bedrijf uit te laten voeren?Het beheer en onderhoud van uw wagenpark kan zorgen voor behoorlijke kosten indien u alles uit handen geeft, terwijl een groot deel van het onderhoud eenvoudig zelf kan worden gedaan. Zeker de jaarlijks terugkerende kosten als een winterbandenwissel, met de kosten van externe opslag van de winterbanden. Maar ook de vervanging van ruitensproeiervloeistof en onderhoud van uw accu’s zijn mobiliteitskosten die aanzienlijk kunnen worden verminderd door dit zelf te doen binnen uw bedrijf. Conrad biedt binnen haar assortiment een ruime keuze aan onderhoudsmiddelen voor uw wagenpark en kan u helpen om de voordeligste keuze te maken. Zorg ook voor een reservesetje met verlichting om defecte lampen bij aanhouding te kunnen vervangen, zo bespaart u een boete en kunt u snel weer verder. We hebben voor elk type fitting de juiste autolamp.Ook kunt u zelf veel doen aan de veiligheid, comfort en gemak van uw zakelijke rijders door te zorgen voor een goed navigatiesysteem, een handsfree carkit of een GPS tracker die zorgt voor een sluitende kilometerregistratie.Conrad, Ook voor uw Fleet Support de zakelijke partner.

 

1. Waarom wielen verwisselen?

Autobanden zijn het enige contact tussen uw auto en het asfalt. Om de motorkracht van uw auto over te brengen in snelheid moeten de banden dan ook goed in orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan grip en de juiste spanning. Met een bandenspanningsmeter houdt u eenvoudig de spanning in de gaten. Dat voorkomt weer ritjes naar de garage.
 
Grip gaat vaak gepaard met profiel, als u ooit een gevaarlijke slippartij hebt meegemaakt weet u hoe belangrijk dit is. Het is dan ook niet voor niets dat er boetes uit worden gedeeld bij onvoldoende profiel. Banden slijten namelijk tijdens het rijden en remmen. Zo kunt u zonder dat u het zelf door hebt met onvoldoende profiel rondrijden. Houd dit goed in de gaten door dit maandelijks te checken met bijvoorbeeld een profielmeter. Bij 2.5 mm is het verstandig uw band te verwisselen, 1.6 mm profieldiepte is het wettelijke minimum.

Een goeie oplossing om slijtage te verminderen is het wisselen tussen zomer- en winterbanden, deze specifieke banden zijn namelijk gemaaktvoor seizoenen en slijten daarom minder dan normale banden. Hierbij komt dat het slijtage verdeeld wordt over twee verschillende setjes banden en dus zo het vervangen van banden uitstelt.

Nog een leuke bijkomstigheid van dit systeem is dat u in de winter veiliger op weg kunt,
omdat winterbanden gemaakt zijn voor het winterse weer. De switch van zomer- naar
winterwielen is gemakkelijk zelf te doen.

 

2. Wanneer is het tijd voor zomer- en winterbanden?

De switch van zomer- naar winterbanden is sterk afhankelijk van het weer. In Nederland is hier niet altijd een vaste datum aan te geven. Als maatstaf wordt dan ook 7°C als
wisselpunt aangehouden. Onder 7°C blijven winterbanden soepeler door een andere rubbersamenstelling wat resulteert in betere grip. Vaak maken zomerbanden rondom oktober/november plaats voor winterbanden en is het in maart tijd om dit weer terug te draaien. Houd er rekening mee dat winterbanen in vakantielanden verplicht kunnen zijn, Duitsland bijvoorbeeld. Bent u dan betrokken bij een ongeluk, dan is het zelfs niet ongewoon dat de verzekering niets uitbetaald omdat u niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Hieronder een overzicht van populaire wintersportlanden en hun verplichtingen
(stand november 2015). 

Land Verplicht Type Periode Opmerking
Duitsland

Ja

Eén van de volgende types:
- Winterbanden
- M+S
- All Weather

Geen vaste periode

Verplicht bij:
- ijzel
- gladheid door sneeuw
- sneeuwmodder
- andere winterse omstandigheden

Frankrijk Ja/nee

Eén van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S
- Sneeuwkettingen

Geen vaste periode

Indien aangegeven:
- sneeuwkettingen monteren
- bij borden met "pneus à neige admis" zijn winterbanden ook voldoende

Italië Ja/nee

Eén van de volgende type:
-Winterbanden
- M+S
- Sneeuwkettingen

Geen vaste periode

Indien aangegeven:
- Winterbanden en/of sneeuwkettingen monteren

Luxemburg Ja

Eén van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S

Geen vaste periode

Verplicht bij:
- vorst
- ijzel
- gladheid door sneeuw
- sneeuwmodder
- andere winterse omstandigheden

Oostenrijk Ja

Eén van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S

1 november t/m 15 april Spikes en sneeuwkettingen zijn bij de juiste omstandigheden ook toegestaan
Zwitserland Nee - - Hoewel niet verplicht, kunt u wel een boete krijgen door het verhinderen van verkeer (ten gevolge van bijv. onvoldoende grip door zomerbanden)

3. Hoe vervang ik zelf mijn wielen?

Het begint natuurlijk met het losdraaien van de wielmoeren, deze zitten vaak erg vast en losdraaien met een kruissleutel kan een langdurig karwei zijn zonder succes. Dit euvel is
eenvoudig te verhelpen met een slagschroevendraaier. Dit hoeft uiteraard niet een industrieel apparaat te zijn, bij Conrad vindt u compacte 12 V slagschroevendraaiers. Deze werken op de 12V sigarettenaanstekerpoort van uw auto. Zo kunt u op elk gewenst moment van de dag wielmoeren snel en eenvoudig losdraaien. Met een instelbaar draaimoment, diverse adapters en een lange kabellengte is dit het ideale gereedschap om zelf wielen te verwisselen.

4. Hoe sla ik de wielen netjes op?

Na het vervangen van de zomer en- winterwielen is er natuurlijk een opslagruimte nodig. Simpelweg de banden ergens op elkaar stapelen is omslachtig en vaak nog slecht voor band ook. Deze kunnen onder druk van de andere banden namelijk vervormen door het gewicht naarmate ze langer liggen. Met een velgenboom is dit probleem opgelost, deze beschikken namelijk over verschillende standen met platformen waar de wielen op rusten en onderling afstand houden. Zo zijn uw wielen veilig en overzichtelijk opgeslagen.

Conrad beschikt zelfs over een verrijdbare wielenstandaard, zo zijn uw banden zonder moeite te verrijden naar de opslagplek. Denk er nog wel even aan om de wielen te markeren voordat u ze opslaat. Dit kan met een stift maar ook eenvoudig middels een bandenmarkeerset of een autobandenhoezenset. Een leuke bijkomstigheid van een bandenhoezenset is dat u zo uw banden beschermt tegen direct zonlicht. Zo worden de banden minder snel poreus.

Als u geen extra setje velgen hebt en banden overzet op de velg kunt u uw banden ophangen aan speciale bandwandhouders

Bekijk hier onze top-6 beoordeelde producten:

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}
Naar boven