JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_bandenwisselen.png

Autowielen verwisselen kun jezelf!

De slimme autorijder vervangt zijn wielen inclusief banden op tijd. Zo bespaar je op brandstof, slijtage en je kunt veilig de weg op in de winter. Als je je wielen laat vervangen door een garage ben je snel dertig euro aan arbeidsloon kwijt om nog maar te zwijgen over eventuele wielenopslag. En dit is onnodig, want wielen verwisselen kun je namelijk zelf doen. Met de onderstaande tips heb jij in een mum van tijd je wielen verwisseld en bewaar je ze netjes in je eigen schuur of garage.

innoman_bandenwisselen.png

 

1. Waarom wielen verwisselen?

Autobanden zijn het enige contact tussen jouw auto en het asfalt. Om de motorkracht van jouw auto over te brengen in snelheid moeten de banden dan ook goed in orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan grip en de juiste spanning. Met een bandenspanningsmeter kun je eenvoudig de spanning in de gaten houden en voorkom je ritjes naar de garage.
 
Grip gaat vaak gepaard met profiel, als je ooit een slippartij hebt meegemaakt weet je hoe belangrijk dit is. Het is dan ook niet voor niets dat er boetes uit worden gedeeld bij onvoldoende profiel. Banden slijten namelijk tijdens het rijden en remmen. Zo kun je zonder dat je het zelf door hebt met onvoldoende profiel rondrijden. Houd dit goed in de gaten door dit maandelijks te checken met bijvoorbeeld een profielmeter. Bij 2.5 mm is het verstandig je band te verwisselen, 1.6 mm profieldiepte is het wettelijke minimum.

Een goeie oplossing om slijtage te verminderen  is het wisselen tussen zomer- en winterbanden, deze specifieke banden zijn namelijk gemaaktvoor seizoenen en slijten daarom minder dan normale banden. Hierbij komt dat het slijtage verdeeld wordt over twee verschillende setjes banden en dus zo het vervangen van banden uitstelt.

Nog een leuke bijkomstigheid van dit systeem is dat je in de winter veiliger op weg kan,
omdat winterbanden gemaakt zijn voor het winterse weer. De switch van zomer- naar
winterwielen is gemakkelijk zelf te doen.

 

2. Wanneer is het tijd voor zomer- en winterbanden?

De switch van zomer- naar winterbanden is sterk afhankelijk van het weer. In Nederland kun je hier niet altijd een vaste datum aan geven. Als maatstaf wordt dan ook 7 °C als
wisselpunt aangehouden. Onder 7 °C blijven winterbanden soepeler door een andere rubbersamenstelling wat resulteert in beter grip. Vaak maken zomerbanden rondom oktober/november plaats voor winterbanden en is het in maart tijd om dit weer terug te draaien. Hou er rekening mee dat als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Duitsland winterbanden verplicht kunnen zijn. Ben je dan betrokken bij een ongeluk, dan is het zelfs niet ongewoon dat de verzekering niets uitbetaald daar je niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Hieronder een overzicht van populaire wintersportlanden en hun verplichtingen
(stand november 2015). 

Land Verplicht Type Periode Opmerking
Duitsland Ja

Één van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S
- All Weather

Geen vaste periode

Verplicht bij:
- ijzel
- gladheid door sneeuw
- sneeuwmodder
- andere winterse omstandigheden

Frankrijk Ja/nee

Één van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S
- Sneeuwkettingen

Geen vaste periode

Indien aangegeven:
- sneeuwkettingen monteren
- bij borden met "pneus à neige admis" zijn winterbanden ook voldoende

Italië Ja/nee

Één van de volgende type:
-Winterbanden
- M+S
- Sneeuwkettingen

Geen vaste periode

Indien aangegeven:
- Winterbanden en/of sneeuwkettingen monteren

Luxemburg Ja

Één van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S

Geen vaste periode

Verplicht bij:
- vorst
- ijzel
- gladheid door sneeuw
- sneeuwmodder
- andere winterse omstandigheden

Oostenrijk Ja

Één van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S

1 november t/m 15 april Spikes en sneeuwkettingen zijn bij de juiste omstandigheden ook toegestaan
Zwitserland Nee - - Al dan niet verplicht kun je een boete krijgen door het verhinderen van verkeer (als gevolg van bijv. onvoldoende grip doorzomerbanden)

3. Hoe vervang ik zelf mijn wielen?

Het begint natuurlijk met het losdraaien van de wielmoeren, deze zitten vaak erg vast en losdraaien met een kruissleutel kan een langdurig karwei zijn zonder succes. Dit euvel is
eenvoudig te verhelpen met een slagschroevendraaier. Dit hoeft uiteraard niet industrieel apparaat te zijn, bij Conrad vind je compacte 12 V slagschroevendraaiers. Deze werken op de 12V sigarettenaanstekerpoort van je auto.  Zo kun je op elk gewenst moment van de dag wielmoeren snel en eenvoudig losdraaien. Met een instelbaar draaimoment, diverse adapters en een lange kabellengte is dit het ideale gereedschap om zelf wielen te verwisselen.

 

4. Hoe sla ik de wielen netjes op?

Na het vervangen van de zomer en- winterwielen is er natuurlijk een opslag ruimte nodig. Simpelweg de banden ergens op elkaar stapelen is omslachtig en vaak nog slecht voor band
ook. Deze kunnen onder druk van de andere banden vervormen door het gewicht
naarmate deze lang liggen. Met een velgenboom is dit probleem opgelost, deze beschikken
namelijk over verschillende standen met platformen waar de wielen op rusten en onderling afstand houden. Zo zijn je wielen veilig en overzichtelijk opgeslagen.

Conrad beschikt zelfs over een verrijdbare wielenstandaard, zo kun je zonder moeite je banden verrijden naar de opslagplek. Denk er nog wel even aan om de wielen te markeren voor dat je ze opslaat. Dit kan met een stift maar ook eenvoudig middels een bandenmarkeerset of een autobandenhoezenset. Een leuke bijkomstigheid van een bandenhoezenset is dat je je banden beschermt tegen direct zonlicht. Zo worden je banden minder snel poreus.

Als je geen extra setje velgen hebt en banden overzet op de velg kun je je banden ophangen aan speciale bandwandhouders

Bekijk hier onze top-6 beoordeelde producten: