JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.

Zorg voor beter zicht op de weg

Licht is belangrijk, ook overdag

Dat voldoende licht ’s nachts op de weg belangrijk is mag vanzelfsprekend zijn, maar overdag kan licht ook levens redden. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid het verplicht maakt om overdag ook met lampen aan te rijden. Wanneer u overdag uw lichten voert maakt u uzelf namelijk beter zichtbaar voor uw medeweggebruikers. De keuze in achterlampen is vaak beperkt, er zijn wel verschillende fittingen maar er is vaak een standaardlamp voor meerdere autotypes. De keuze in koplampen is daarentegen groot en veelzijdig.

De juiste lamp voor uw auto

Voordat u een lamp koopt, moet duidelijk zijn welk type fitting uw auto heeft. De meest gangbare soorten zijn H1, H4 en H7. Dit is heel gemakkelijk te zien in het serviceboekje van uw auto en anders op de lamp of in de koplampunit van uw auto zelf. Dit laatste is vooral van toepassing als u een niet originele koplampunit in uw auto heeft. Bijvoorbeeld wanneer u uw auto wilt voorzien van een koplampunit met een LED-strip erin of wanneer u uw H4 koplamp wilt upgraden naar H7 omdat u feller licht wil.

image_0

H7 autolamp

De H7 lamp is een beter ontwikkelde H4 lamp. De lamp geeft tot 30% meer licht dan de H4 versie, maar beschikt slechts over één gloeidraad. Met deze helderheid is hij daarom zeer geschikt voor dim- en grootlicht. Omdat de H7 lamp maar één gloeidraad heeft bestaat een H7 koplampunit uit twee aansluitingen, één voor dim- en één voor grootlicht.

image_1

H4 autolamp

Een H4 lamp beschikt over twee gloeidraden en is misschien wel de meest populaire lamp op de automarkt. De lamp wordt gebruikt voor dim- en grootlicht.

image

H1 autolamp

De H1 lamp is de eerste halogeenlamp die toegestaan is voor autogebruik. Een H1-lamp heeft één gloeidraad en wordt naast het gebruik als normale koplamp ook vaak gebruikt in mistlampen, verstralers en zwaailampen.

Helderheid voor een veilige rit

Autolampen zijn er in veel verschillende sterktes en dus helderheden. Natuurlijk speelt het aantal wattage hier een grote rol, maar het echte verschil bepaalt de fabrikant. Fabrikanten ontwikkelen met speciale technologieën lampen die feller zijn dan normale lampen. Zo kan een “speciale lamp” feller zijn dan een normale lamp met meer wattage. Osram heeft bijvoorbeeld een serie genaamd “Night Breaker”. Met deze lampen beloven ze tot 90% meer licht te produceren als een soortgelijk model zonder de “Night breaker” technologie. Dit halen ze door verder en breder te stralen en daarnaast 10% witter licht te produceren dan lampen zonder deze technologie.

Kleur: meer dan alleen een stijlvolle keuze

Ook de kleur van lampen kan een wereld van verschil maken. De laatste jaren wordt de voorkeur gegeven aan heldere ofwel witte lampen. Deze zorgen voor meer helderheid dan traditionele gele lampen. Zo heeft Philips een serie autolampen op de markt gebracht onder de naam “Blue Vision”. Philips belooft hiermee een ultrawit licht op de straat te produceren en een blauw licht in de koplampunit zelf.

Vervangen: Een eenvoudige karweitje met een kanttekening

Een lamp vervangen is vaak een simpel karweitje. Voor elke auto zal dit variëren maar over het algemeen wordt de lamp met aansluiting beschermd door een rubberen beschermkap. Onder deze beschermkap kijkt u tegen de stroomkabels aan, verdwijder deze en onthoudt welke kabel van welk pinnetje afkwam. De lamp zit "vast geklemd" met behulp van een metalen klem, deze kan los gewipt worden waarna de lamp verwijderd kan worden. Als u lamp defect is, is dit goed te zijn aan een zwarte glazen behuizing of aan een onderbroken gloeidraad. Let bij het plaatsen van de nieuwe lamp goed op dat u het glazen gedeelte van de lamp niet aanraakt! Een vette vingerafdruk in combinatie met een warme lamp kan resulteren in een defecte lamp.

Xenon: de ultieme lamp voor op de weg

Voor ongekend helder licht is Xenon de oplossing. Xenon is een totaal ander soort lamp. Een Xenon autolamp is tweemaal feller dan een halogeenlamp en gaat 5 tot 8 maal langer mee. Als u gebruik wil maken van Xenon, maar uw auto is hier nog niet mee uitgerust is dit niet zo makkelijk als een ‘gewone’ lamp kopen. Xenon maakt namelijk gebruik van 23.000 volt en heeft een compleet eigen unit nodig voordat deze kan werken. Deze unit is verkrijgbaar in complete Xenon-kits. Xenon-kits zijn relatief duur in vergelijking met een normale autolamp maar gaan, zoals vermeld, veel langer mee. Vaak is het zo dat de lamp een langere levensduur heeft dan dat u de auto in bezit hebt.

Bekijk hieronder onze beste lampen voor uw auto: