JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Een inductive proximity sensor schakelt als metaal in de nabijheid komt

Een inductive proximity sensor - ook wel een inductieve naderingsschakelaar genoemd - is een inductieve sensor welke schakelt bij 'nabijheid' van een metaal. De term schakelaar en sensor worden beide door elkaar gebruikt, de sensor neemt namelijk een verschil waar, maar genereert daardoor ook bepaalde schakelstanden.

Verschil in inductie

De inductieve sensor meet een verschil in inductie wanneer er een metalen object dicht bij de sensor komt. De sensor is namelijk voorzien van een spoel waarvan de impedantie verandert zodra er metaal binnen een specifieke afstand komt. Deze afstand verschilt per sensor, houd hier rekening mee bij de aanschaf van een proximity sensor. Het soort metaal speelt ook een rol, nonferro-metalen zoals aluminium moeten zich beduidend dichterbij de sensor bevinden om waargenomen te worden.

Een andere factor om rekening mee te houden is het type inbouw. Bij een vlakke inbouw (flush mount / bondig) wordt de inductive sensor volledig verzonken in het oppervlak. Bij een niet vlakke inbouw (non flush mountable / niet bondig) steekt de sensor uit.

Voordelen inductive sensor

Het grote voordeel van een inductive sensor is het contactloze gebruik. De afstandsensor is daardoor minder gevoelig voor storing in situaties waar vervuiling een grote rol kan spelen.

Inductive proximity sensors worden veel gebruikt in de industriële automatisering, bijvoorbeeld voor metaaldetectie en in grotere machines.

Naar boven