JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Heteluchtpistool - weg met die oude verflagen

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: oude, al dan niet afgebrokkelde verflagen die verwijderd moeten worden. Daarbij is er één hulpmiddel dat absoluut niet mag ontbreken: het heteluchtpistool. Maar hoe gebruikt u zo’n ding nu eigenlijk? En hoe combineert u temperatuur en luchtstroominstelling om tot een optimaal resultaat te komen?  

Een föhn gebruiken om oude verflagen te verwijderen kan natuurlijk, maar een heteluchtpistool is toch echt effectiever. Deze verwarmt de verflaag veel sterker (oplopend tot wel 750 graden Celsius!) waardoor deze zo zacht wordt dat hij gemakkelijk weg te krabben is met een plamuurmes of schraper. Een kind kan de was doen! Helemaal wanneer u voor een exemplaar met draaibare handgreep kiest, om de verf ook op de moeilijkst bereikbare plekken te verwijderen.

Meer gebruiksmogelijkheden

Losmaken van verf (en lak) mag dan de belangrijkste en meestgebruikte toepassing van een heteluchtpistool zijn; ook bij andere klussen kunt u profijt hebben van dit gereedschap. Zo is de warmte te gebruiken om plastic buizen te vervormen of zelfs te solderen, bundel of krimp er kabels mee, of gebruik hem zelfs om een barbecue of haard aan te kunnen steken zonder het gebruik van lucifers. De hitte die het apparaat produceert is namelijk voldoende om aanmaakblokjes te laten ontvlammen.

Ook het verwijderen van onkruid is mogelijk met een heteluchtpistool. Daarmee tuiniert u ook nog eens veilig omdat u geen gebruik maakt van vuur of chemicaliën. Door het onkruid simpelweg enkele seconden te verhitten, sterft het af en is het makkelijk weg te vegen. Andere gebruiksopties van een heteluchtpistool zijn:

 • Scheuren in kunststof versmelten
 • Ontdooien
 • Leer glad maken
 • Krimpen met hete lucht

Veiligheid en gebruiksgemak

Natuurlijk is ook veiligheid belangrijk wanneer u met zulke hoge temperaturen werkt. Gelukkig hebben veel heteluchtpistolen tegenwoordig een thermostop: die zorgt ervoor dat de heteluchtfunctie automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de temperatuur teveel oploopt en/of het pistool te dicht bij het werkstuk komt. Lastig? Nee hoor! Zodra het apparaat voldoende afgekoeld is, schakelt de heteluchtfunctie automatisch weer in. Zo werkt u altijd veilig en comfortabel, ook bij zeer hoge temperaturen!

Mondstukken

Een heteluchtpistool kan gebruikt worden in combinatie met verschillende mondstukken, die allemaal hun eigen toepassing hebben. Bij veel van onze heteluchtpistolen worden meerdere mondstukken meegeleverd, zodat u altijd de juiste hebt voor uw toepassing. De
belangrijksten zijn:

 • Reduceermondstuk:
  Richt de hitte op een specifiek punt
 • Haakmondstuk:
  Ideaal voor klussen waarbij de hitte verspreid moet worden, bijvoorbeeld bij het buigen/solderen van buizen
 • Afschermmondstuk:
  Om luchtstroom af te wenden van ruiten wanneer u verf van een raamkozijn brandt
 • Reflectormondstuk:
  Voor het verwerken van krimpkousen
Naar boven