bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over halogeenlampen

  • Wat zijn halogeenlampen?

  • Hoe werkt een halogeenlamp?

  • Welke criteria maakt Conrad onderscheid tussen halogeenlampen?

  • FAQ - veelgestelde vragen over halogeenlampen

Wat zijn halogeenlampen?

Halogeenlampen zijn kunstmatige lichtbronnen die een schitterende, natuurlijke verlichting produceren die bijna op daglicht lijkt. Het halogeenlicht is witter dan dat van compacte fluorescentielampen of leds. Daarom worden ze vaak gebruikt wanneer goede verlichting belangrijk is, bijvoorbeeld bij productpresentaties. 

De maateenheid voor de kleurtemperatuur van het licht is Kelvin (K) en wordt voor veel lichtbronnen gespecificeerd. Als een grove richtlijn: kleurtemperaturen boven 4.000 K worden als koud (wit / blauwachtig) en lage temperaturen (geelachtig tot roodachtig) als warm ervaren. Zo heeft een gloeilamp met schitterend wit licht een (warmwitte) kleurtemperatuur van rond de 2.700 K.

Een ander voordeel is de lange levensduur van de halogeenlamp van maximaal 3.000 uur, dat is tot drie keer de levensduur van een conventionele gloeilamp. Het rendement van een halogeenlamp ligt rond de acht procent. Zogenaamde eco-halogeenlampen doen het nog beter.

Vanwege wettelijke voorschriften is de conventionele filamentlamp nu bijna volledig vervangen door modernere lichtbronnen. Er zijn maar een paar speciale toepassingsgebieden waarin de “oude” gloeilampen zijn toegestaan. De achtergrond hiervan is het zeer lage rendement van conventionele lampen, waarbij een gloeidraad door middel van een stroom wordt laten gloeien. Slechts ongeveer vijf procent van de gebruikte energie wordt omgezet in lichtstraling; zo gaat ongeveer 95 procent "verloren" als warmtestraling. Bovendien vloeit er een hoge inschakelstroom. De gemiddelde levensduur is slechts ongeveer 1.000 uur. Vooral vanwege de slechte energiebalans van conventionele gloeilampen is in 2009 de EG-verordening 244/2009 van kracht geworden, die het geleidelijke einde van conventionele gloeilampen introduceerde. De verkoop van gloeilampen die al op de markt waren, was nog steeds toegestaan. Een nadeel van halogeenlampen is hun hogere prijs, die echter op middellange termijn wordt terugverdiend door hun langere levensduur. 

Hoe werkt een halogeenlamp?

Bij een halogeenlamp is de glazen bol gevuld met edelgas en verrijkt met halogenen (jodide of bromide). Hierdoor worden de wolfraamatomen die op het filament verdampen, gebonden en er weer aan toegevoegd. Deze technologie leidt tot een langere levensduur van de halogeenlamp in vergelijking met de conventionele gloeilamp. Daarnaast is er een betere lichtopbrengst. De levensduur kan weer worden verdubbeld door een infraroodcoating aan de binnenkant van de zuiger. Deze coating is doorschijnend, maar reflecteert de warmtestraling terug op de gloeidraad, waardoor de warmtestraling naar buiten wordt verminderd en de lamp in het algemeen efficiënter en duurzamer wordt.

Halogeenlampen zijn verkrijgbaar als laagspanningshalogeenlampen en als netspanningshalogeenlampen (hoogspanningshalogeenlampen). Ze kunnen worden aangesloten op 12 volt laagspanning of op netspanning. Sommige speciale halogeenlampen hebben een voorschakelapparaat nodig om te kunnen werken.

Er zijn veel verschillende basisontwerpen op het gebied van halogeenlampen. Halogeenlampen kunnen in de regel zonder gereedschap worden geplaatst en vervangen. 

Welke criteria maakt Conrad onderscheid tussen halogeenlampen?

Het assortiment bij Conrad biedt u meer dan 300 verschillende halogeenlampen en daarmee een professionele selectie waarmee u een breed scala aan verlichtings- en presentatietaken kunt oplossen. De halogeenlampen zijn in het menu van onze online shop te selecteren op:

  • Prijs
  • Innovaties en aanbiedingen, ook hier met de low-pollutant RoHS fabricage-eisen volgens de EU-richtlijn
  • Verkrijgbaar in de Conrad-vestigingen
  • Merken
  • Prestaties in vergelijking: specificatie van de prestaties in een waarde die overeenkomt met die van conventionele lichtbronnen. Dit geeft u een grove vergelijkingsmogelijkheid. Het vermogensbereik loopt van 7 tot 2.000 watt.
  • Lichtkleur: in de meeste gevallen warmwit, plus enkele modellen met koelwitte, rode en zilveren kleuren
  • Categorie: Onderscheid tussen halogeen-, eco-halogeen- en keramische metaalhalogeenontladingslampen
  • Vermogen: het werkelijke stroomverbruik van de halogeenlamp van 5 tot 2.000 watt
  • Onderstel: verschillende uitvoeringen als letter-cijfercombinaties voor het identificeren van schroef-, steek- of bajonetsokkels
  • Bedrijfsspanning: van 6 tot 240 volt.
  • Ontwerp: het beschrijft het uiterlijk in de vorm van een gloeilamp, kaars, bol, reflector, staaf en traan. Er zijn ook enkele lampen in speciale vormen en de aanduiding als pinvoeten.

FAQ - veelgestelde vragen over halogeenlampen

Waar moet je op letten bij het vervangen van halogeenlampen?

  • Werkzaamheden aan de netspanning mogen alleen door geschoold vakpersoneel worden uitgevoerd.
  • Lampen mogen alleen worden vervangen als ze zijn uitgeschakeld en spanningsloos zijn.
  • Bij het vervangen van defecte halogeenlampen zorgt het ontwerp van de voet ervoor dat de juiste lichtbron wordt vervangen.
  • Gebruik altijd halogeenlampen met dezelfde uitgangsparameters, aangezien het bedrijfsnetwerk voor bepaalde uitgangen vaak elektrisch is beveiligd.
  • Maak de halogeenlampen los en zet ze vast zonder mechanische kracht te gebruiken.
  • De glazen bol van een lamp mag niet met blote vingers worden aangeraakt. De huidolie nestelt zich op het glas, verbrandt en maakt vroeg of laat de lamp onbruikbaar.
  • Als het glas van een halogeenlamp breekt, moet de getroffen ruimte gedurende 30 minuten worden geventileerd. Gebruik beschermende handschoenen om gebroken glas te verwijderen (gebruik geen stofzuiger).
  • Halogeenlampen vereisen geen speciale verwijderingsmaatregelen.

Is het gemakkelijk om te schakelen van conventionele naar halogeenlampen?

Omdat halogeenlampen verkrijgbaar zijn met alle basisvormen van conventionele gloeilampen, kunnen ze deze vaak eenvoudig vervangen. Op veel verpakkingen is een prestatieclassificatie gedrukt die de prestatie van de halogeenlamp vergelijkt met die van conventionele lampen.


Hoe lang gaan halogeenlampen mee?

De levensduur van halogeenlampen bereikt normaal gesproken waarden van ongeveer 3.000 uur. Er zijn modellen met een levensduur tussen de 10.000 en 20.000 draaiuren, waarbij de waarden in de data sheets vaak gekoppeld zijn aan een percentage uitval. Een ander kenmerk is de maximaal mogelijke inschakelfrequentie, die in het onderste bereik van vijf cijfers ligt.

Hoe kan ik een defecte halogeenlamp herkennen?

Er zijn slechts twee bedrijfstoestanden voor lampen met gloeidraad: intact of defect.
Een mogelijke foutbron is corrosie op de voet of in de fitting van de halogeenlamp. Dit leidt tot een verminderde lichtopbrengst en / of flikkering. Corrosie kan er onder bepaalde omstandigheden toe leiden dat lampen niet meer uit de fitting kunnen worden gehaald, wat kan leiden tot vervanging van andere elektrische componenten.

Bij lampen met voorschakelapparaten zijn fouten te zien in de vorm van flikkering, afnemende lichtopbrengst of zelfs totale uitval.