JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

H0 steenbakkerij pershuis

Busch
Bestnr.: 658268 - 89
Fabrikantnummer: 1552 |  EAN: 4001738015522
€ 56,99
incl. btw, excl. Verzendkosten
Uitverkocht, uit ons assortiment
  • Breedte: 72 mm
  • Hoogte: 77 mm
  • Leeftijd: vanaf 15 jaar
  • Lengte: 250 mm
  • Schaal: H0

H0 steenbakkerij pershuis

Productspecificaties

Breedte
72 mm
Hoogte
77 mm
Leeftijd
vanaf 15 jaar
Lengte
250 mm
Schaal
H0
Type model
Bouwpakket
Uitvoering
Steenbakkerij pershuis

Downloads

Highlights & Details

Beschrijving

In dit gebouw werd het getransporteerde leem terwijl water werd toegevoegd in een kleipers, net als in een vleesmolen, tot een eindeloze, rechthoekige streng in de dwarsdoorsnede van een baksteen samengeperst. Deze streng werd vervolgens in vormelingen gesneden. Deze werden door droging en vuur verder verwerkt tot kant-en-klare bakstenen. Het model geeft de constructie van vakwerk en dakpannen van het originele pershuis perfect weer. Met een vleugeldeur van echt hout die kan worden geopend en een laadoprit voor de lorries met houten klapdeur. Bouwpakket.

De steenbakkerij
In de steenbakkerij worden bouwmaterialen van gebakken klei gemaakt. De locatie van deze bedrijven is meestal op de plaats waar de grondstof voorkomt. Vroeger waren het meestal kleine bedrijven die in de open lucht de nog vochtige bakstenen in de zon voordroogden en vervolgens in een oven bakten.

De steenbakkerij Erbs
Het huidige technische monument "Ziegelei Erbs" werd in 1909 door Julius Erbs in Pegau dat ± 20 km van Leipzig is gelegen, opgericht. De productie van bakstenen is in 1911 begonnen. Pershuis, droogschuur en bakoven zijn vrijwel geheel in hun oorspronkelijke staat behouden. In 1980 is het object op de monumentenlijst geplaatst en in 1992/93 is het gerestaureerd. Sinds 1994 is de steenbakkerij als technisch monument publiek toegankelijk.

Bijzonder imposant is de langwerpige ringoven met meerdere, aaneengesloten verhittingskamers, waarin onafhankelijk van elkaar een vuur in stand kon worden gehouden waarmee de zich eveneens in de kamer bevindende gedroogde onbewerkte bakstenen werden gebakken. Na het bakproces liet men in een kamer het vuur doven en vulde men de volgende kamer met brandstof. Daardoor trok het vuur in ongeveer een tot twee weken een keer rondom de oven. Door een inventieve be- en ontluchting van de kamers verwarmden de gebakken bakstenen de luchttoevoer voor het vuur, wat deze weer sneller liet afkoelen, terwijl de warme afvoergassen de onbewerkte bakstenen droogden en voorverwarmden. Tegenover de verwarmde kamers bevonden zich steeds de koelste kamers. Hier werden de kant-en-klare bakstenen uitgenomen en de kamer opnieuw gevuld.

Met de modelgebouwen van Busch naar het voorbeeld van de steenbakkerij Erbs kan een industriële installatie of een steenbakkerijmuseum worden ingericht. Met het veldspoor kunnen de productieprocessen vanaf het transport van het leem naar de steenbakkerij tot aan het bakken van de bakstenen in de grote ringoven natuurgetrouw worden weergegeven.
Naar boven