Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Gelijkrichter: het omzetten van AC spanning naar DC spanning

     

    Veel elektrische verbruikers hebben een stabiele gelijkspanning nodig om te kunnen functioneren. Er komt echter een wisselspanning uit het stopcontact. Om de apparaten toch te kunnen gebruiken, zijn er in de elektronica zogenaamde gelijkrichters die een wisselspanning omzetten in een gelijkspanning. In onze gids kunt u lezen hoe een gelijkrichter werkt en waar u op moet letten als u er een koopt.


    Wat zijn gelijkrichters?

    De voedingsspanning komt gewoonlijk als wisselspanning uit het stopcontact voor huishoudelijk gebruik. Hoe hoog de spanning uiteindelijk is, verschilt in veel landen. In Duitse huishoudens bijvoorbeeld bedraagt de voedingsspanning 230 volt bij een frequentie van 50 hertz. Veel elektrische apparaten kunnen rechtstreeks met deze spanning worden bediend. Op het laatst echter, wanneer elektronische regelcomponenten van stroom moeten worden voorzien, is een gelijkspanning absoluut noodzakelijk. 

    Gelijkrichters, die tot de groep van de vermogensgelijkrichters behoren, zetten de spanning om. Omvormers en converters behoren ook tot deze groep. Om een gelijkrichterschakeling te realiseren, zijn componenten nodig die alleen in een bepaalde richting stroom doorlaten. Voorbeelden zijn diodes, thyristors of elektronenbuizen. Typische toepassingen van gelijkrichters zijn computers, TV's en radio's.


    Hoe werken gelijkrichters?

    Een gelijkrichterschakeling maakt gewoonlijk gebruik van halfgeleiderdiodes. In dit geval spreekt men ook van een halfgolvige gelijkrichter. Een diode laat slechts in één richting tegelijk stroom toe, de andere richting is geblokkeerd. Aangezien de stroom door een wisselspanning voortdurend verandert, is de spanningskromme sinusoïdaal. Afhankelijk van de richting van de diode wordt ofwel alleen de positieve halve golf ofwel alleen de negatieve halve golf van de wisselspanning doorgelaten. De andere halve golf mag de diode niet passeren. Telkens wanneer de geblokkeerde halve golf optreedt, is er een korte daling in de voedingsspanning, die wordt geabsorbeerd door condensatoren. Op deze wijze wordt een pulserende uitgangsspanning verkregen, die wordt afgevlakt door een nageschakelde condensator (afvlakkingscondensator).


    Uitzondering: bruggelijkrichters

    Een bruggelijkrichter heeft een ander ontwerp dan een halfgolvingsgelijkrichter: Een brugschakeling bestaat uit vier halfgeleiderdioden die in een vierkant zijn verbonden (Graetz-schakeling), waarbij elke diode als een afzonderlijke gelijkrichter werkt. De positieve en negatieve halve golven worden afwisselend gelijkgericht en aan de uitgang toegevoegd. Aangezien beide halve golven van een wisselspanning door een bruggelijkrichter worden gebruikt, is er geen belasting op de spanningsbron ten gevolge van componenten van de gelijkstroom.

    Bij gelijkrichting door een bruggelijkrichter is er in de meeste gevallen een spanningsval van ongeveer 0,7 volt tussen de piekingangsspanning en de piekuitgangsspanning. Bij hogere spanningen heeft dit meestal geen negatieve gevolgen. Indien daarentegen een zeer kleine wisselspanning moet worden gelijkgericht, kan het spanningsverlies ertoe leiden dat de dioden niet langer continu geleiden.

    Met behulp van een bruggelijkrichter kan de dimensionering van bijvoorbeeld transformatoren worden verkleind. De componenten bieden ook andere voordelen: Vergeleken met een halfgolvingsgelijkrichter is het rendement van een bruggelijkrichter tweemaal zo hoog. Bovendien betekent het hoge rendement dat een aanzienlijk hogere uitgangsspanning beschikbaar is.


    Speciale gelijkrichterdiodes


    Waar moet u op letten bij het kopen van een gelijkrichter?

    Bij de aanschaf van een bruggelijkrichter zijn het niveau van IF, URRM en UF en de sperstroom van belang. Bij de configuratie van de gelijkrichter vindt u eenfasige en driefasige modellen, alsook componenten met Z-diode in de handel. 

    Er moet ook rekening worden gehouden met het type montage: er zijn gelijkrichters verkrijgbaar voor opbouwmontage en voor montage met een doorvoergat. Bovendien zijn er modellen met verschillende behuizingsvormen.


    Praktische tip: Vergeet de serieweerstand niet!

    Bij gebruik van een zenerdiode is het essentieel een serieweerstand te gebruiken. Als dit niet gebeurt, ontstaat er kortsluiting, die onvermijdelijk de diode zal vernielen.


    FAQ – veelgestelde vragen over gelijkrichters

    Waarvoor zijn gelijkrichterdiodes nodig?

    Als er meerdere diodes in één behuizing zitten, wordt het ook wel een gelijkrichterdiode-array genoemd. De toepassingsgebieden van diode-arrays zijn divers: naast lineaire voedingen worden zij bijvoorbeeld ingebouwd in schakelende voedingen en converters. Zij worden ook gebruikt als vrijloopdiodes voor inductieve belastingen. De voordelen van een array zijn onder meer een eenvoudiger assemblage en een betere warmteafvoer.

    Wat is de p-n junctie in een diode?

    Een halfgeleiderdiode heeft ofwel een p-n junctie ofwel een metaal-halfgeleider junctie (Schottky diode) in zich. Wanneer twee gebieden met tegengestelde doping (p en n) elkaar in halfgeleiderkristallen ontmoeten, wordt een materiaalovergang gevormd, die ook een p-n-overgang of grenslaag wordt genoemd.

    Wat is een MOSFET?

    MOSFET staat voor metaaloxidehalfgeleider-veldeffecttransistor. Dit is een elektronische component die kan worden gebruikt om hoge stromen te schakelen met een lage stuurstroom. Er zijn altijd drie aansluitingen op de behuizing van een MOSFET: gate, drain en source. De stroom loopt altijd tussen bron en afvoer. De gate, aan de andere kant, is verantwoordelijk voor de controle; als hier geen spanning is, kan er geen stroom vloeien.