JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Elektronenbuizen

Elektronenbuizen voor alle toepassingen

De elektronenbuis is een veelvoorkomend onderdeel in de wereld van technische en elektronische onderdelen. Zowel professionals als non-professionals kunnen op meerdere wijzen in aanraking komen met een dergelijk product. Ze bestaan in alle soorten en maten – dat is de reden waarom je op Conrad.nl ook zo'n groot aanbod vindt. 

Wat is een elektronenbuis?

In de eenvoudigste vorm bestaat een elektronenbuis uit een glazen buisje met daarin een gloeidraad. Dit gloeidraad noemen we ook wel de kathode. Om de kathode heen vind je een metalen plaatje in de vorm van een cilinder. Dit is de anode. Als de gloeidraad warm wordt genereert deze spanning naar de anode. Hierdoor gaat er een elektronenstroom lopen. Dat is dan ook direct de reden waarom deze buis 'elektronenbuis' heet.

Hoe werkt het?

De hierboven genoemde kathode én anode vormen twee elektroden, uitgevoerd als een plaat. Tussen deze platen wordt er, zoals gezegd, spanning ontwikkeld, wat gebeurt via een elektronisch veld. Dit veld creëert een spanning die kan oplopen tot wel honderden volts. De elektronen die zijn losgemaakt bewegen - van de kathode naar de anode. 

Verschillende soorten elektronenbuizen

Elektronenbuizen bestaan in diverse vormen en voor allerlei verschillende soorten toepassingen. Deze varianten worden aangeduid met een beginletter. Deze geeft soms een spanning of het soort stroom aan, hoewel over het algemeen dezelfde beginletters worden gehanteerd. Andere buizen zijn verkrijgbaar onder verschillende typenummers. 

Waarvoor gebruik ik een elektronenbuis?

Elektronenbuizen worden voor zeer veel huishoudelijke toepassingen gebruikt en komen zodoende in allerlei apparaten voor. We noemen: de televisie, de radio, de lamp. Het is dan ook niet vreemd dat er veel soorten elektronenbuizen bestaan. In feite gold de elektronenbuis als grondslag voor de hedendaagse elektrotechniek. Bij Conrad vind je precies wat je nodig hebt: ons assortiment bestaat uit 400,000 verschillende producten die voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden.

Kopen bij Conrad

Neem eens een kijkje in onze webshop op www.Conrad.nl. Ons assortiment is zéér ruim en dé bron voor iedereen die op zoek is naar technische of elektronische producten. Een aankoop doen bij Conrad is bovendien veilig en betrouwbaar: je kunt van ons alleen de beste kwaliteit producten én uitstekende service verwachten.

Naar boven