bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Dompelpompen zuigen al bij een laag waterpeil vloeistoffen naar buiten. Het maakt niet uit of het een vijver, een kelder of een bouwput is.

Hoe werkt een dompelpomp?

De werking van dompelpompen is eenvoudig. Stelt u zich een glas water voor dat u snel roert met een lepel. De middelpuntvliedende kracht duwt de vloeistof langs de wand van het glas omhoog en het waterniveau daalt in het midden. Als het glas openingen had, zou het water ontsnappen.

De centrifugaalpomp, die het hart vormt van een dompelpomp, werkt volgens dit principe. Eerst zuigt de dompelpomp het water aan door de openingen in de behuizing aan de onderkant van het toestel. Een schoepenrad, aangedreven door een op elektriciteit werkende motor, brengt het in beweging volgens het waterglasprincipe. De motor bevindt zich in een tweedelige behuizing, waarbij de binnenste behuizing van hoogwaardige apparaten is gevuld met transformatorolie. Enerzijds zorgt dit voor extra bescherming tegen water, anderzijds koelt het de motor. Met behulp van de motor en het schoepenrad stijgt het water van de onderkant van de dompelpomp naar de bovenkant. Daar komt het eerst in een opvangkanaal terecht, stroomt naar een afvoermondstuk en verlaat het via een slang het apparaat. 
Aangezien een dompelpomp waterdicht is en alle onderdelen onder spanning goed geïsoleerd zijn, kan hij rechtstreeks in de vloeistof worden geplaatst. Dit is een ander voordeel, omdat er geen speciale pompleidingen nodig zijn om het water aan te zuigen. Bovendien is het mogelijk de pomp permanent te laten staan op plaatsen waar regelmatig moet worden gepompt. Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden om de juiste dompelpomp te vinden. Het is namelijk niet alleen het type dompelpomp dat doorslaggevend is, maar ook het vermogen ervan. Afhankelijk van het feit of u water uit een put wilt pompen of een volle kelder wilt legen, variëren de benodigde capaciteiten. In de eerste plaats zult u te weten komen welke dompelpompen beschikbaar zijn.

Welke soorten dompelpompen zijn er?

Dompelpomp voor schoon water en voor vies water

Het grootste verschil ligt in de mogelijkheid om helder water of vuil water af te zuigen. Vuilwaterpompen vervoeren ook schoon water maar als helderwaterpompen  sterk vervuild water transporteren, kan dit de pomp beschadigen. In dat geval zijn de leidingen niet berekend op de grootte van de deeltjes en raken ze verstopt. Theoretisch zou u een dompelpomp voor vuil water kunnen kopen om hem in elke situatie te kunnen gebruiken. Omdat grotere deeltjes worden getransporteerd, hebben deze echter een krachtigere motor en is meer energie nodig, waardoor de kosten hoger zijn. Daarom is het beter te kiezen voor een energiebesparende helderwater dompelpomp als u bijvoorbeeld vooral uw zwembad wilt leegpompen.

Dompelpompen voor helder water

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn helderwaterpompen geschikt voor schoon of licht verontreinigd water, zoals huishoudelijk afvalwater. Dit maakt het mogelijk zwembaden te legen of kamers te bevrijden van het spoelwater van een overlopende wasmachine. Maar de apparaten zijn niet alleen geschikt voor het wegpompen van water. Ze kunnen ook worden gebruikt voor het besproeien van bloembedden of het vullen van aquaria. Deze pompen nemen vuilkorrels met een maximale diameter van 5 millimeter op. De werkelijke maximale korreldichtheid die een dompelpomp aankan, varieert echter naar gelang van het apparaat. Daarom moet u letten op de specificaties van de fabrikant. Een ander pluspunt, naast de flexibele toepassingsmogelijkheden, is hun robuuste, eenvoudige constructie. Daarom zijn dompelpompen voor helder water niet erg gevoelig voor schade en vergen zij weinig onderhoud. Het ontwerp zorgt ook voor een energiebesparende werking.

Dompelpompen voor vuil water

Een vuilwaterpomp kan sterk vervuild water zonder problemen verwerken, zelfs als het kiezelstenen of andere vaste deeltjes bevat. Massieve onderdelen tot een diameter van 30 millimeter zijn geen probleem, afhankelijk van het model toestel. Dompelpompen voor afvalwater legen dus ondergelopen woonruimten, kwel- en bouwputten of -vijvers en biotopen. Net als de helderwaterpompen zijn de dompelpompen voor vuil water robuust en duurzaam, zodat ze zelfs in het vuilste slib goed werk leveren.

Het nadeel van dompelpompen voor helder water en vuil water is dat zij het water niet volledig opzuigen. Enkele millimeters blijven over en moeten op een andere manier worden verwijderd, hetzij met de hand, hetzij met speciale dompelpompen met ondiepe zuigkracht.

Dompelpompen voor speciaal gebruik

Naast de klassieke dompelpompen voor vuil water en helder water, zijn er versies die geschikt zijn voor speciale werkgebieden. Deze zijn gewoonlijk bedoeld voor schoon of licht verontreinigd water. Indien andere vloeistoffen moeten worden verpompt of indien deze sterker vervuild zijn, moet u letten op een verwijzing in de specificaties van de fabrikant.

  • Ondiep zuigende pompen gebruikt bij lage waterniveaus
  • Laagspanningsdompelpompen met een bedrijfsspanning van 12 V/DC
  • Dompeldrukpompen voor grotere debieten van helder water
  • Dieptebronpompen voor het legen van bijzonder smalle ruimten zoals putschachten
  • Vatpompen voor kleine containers

Vlakaanzuigende dompelpompen

Deze pompen zijn in staat om lage waterniveaus weg te zuigen. Niettemin hebben zij dompeldieptes zoals de klassieke dompelpompen.Bovendien zijn er apparaten verkrijgbaar die de vloer met een waterpeil van één millimeter veegdroog maken. Op die manier kunnen ruimten of zwembaden worden leeggepompt zonder dat vervelende handarbeid met doeken en wissers nodig is. Andere dompelpompen laten een waterpeil van maximaal 3 millimeter staan. De vlakzuigpompen behoren tot de groep van de helderwaterpompen. Nadeel: De prijs, die hoger is dan voor een klassieke dompelpomp.

Dompeldrukpompen

Dompeldrukpompen halen water uit grote diepten, zoals afvoerschachten, reservoirs of putten. Zij kunnen dus leveringshoogten tot 45 meter overwinnen. Dankzij hun krachtige motor kunnen ze ook debieten tot 7.500 liter per uur transporteren. Dit resulteert in verdere gebruiksmogelijkheden zoals het vullen van zwembaden, gebruik in irrigatiesystemen of voor het afspoelen van oppervlakken en paden. Als vuistregel voor de opvoerhoogte geldt dat een opvoerhoogte van ongeveer 10 m mogelijk is bij een druk van 1 bar. 

Dieptebronpompen

Dieptebronpompen zijn bijzonder slanke versies van de dompelpomp. Zij worden gebruikt voor het leegpompen van smalle, diepe putten, bouwputten of reservoirs. Afhankelijk van het ontwerp is een diameter van slechts 80 millimeter voldoende om een dieptebronpomp in de schacht te laten zakken.

Dompelpompen 12 V

Deze kleine versie van een dompelpomp heeft een gemiddelde bedrijfsspanning van 12 V/DC. Hij kan worden bediend met behulp van een autoaccu, een voedingseenheid of een zonnesysteem. Daarom is het geschikt voor gebruik in caravans, mobilhomes of in scheepsrompen. Dompelpompen met lage spanning zijn ook geschikt voor het leegpompen van aquaria. Volgens hun prestaties is het debiet ook laag en ligt het tussen 100 en 150 liter per uur.

Vatpompen

Vatpompen zijn geschikt voor het legen van kleinere containers en vaten. Veel van deze pompen zijn uitgerust met een afdichtpot. Als deze open is, loopt de afzuiging. Als de motor wordt uitgeschakeld, sluit de afsluitpot. Dit voorkomt dat de vloeistof die zich nog in het toestel bevindt, terugstroomt. De pomp kan dus zonder problemen in de volgende container worden geplaatst.

Waar moet u op letten als u een dompelpomp koopt?

Uiteraard zijn de plaats van gebruik en de mate van verontreiniging van het water in de eerste plaats doorslaggevend. De keuze van speciale pompen, zoals dieptebronpompen, vatpompen of dompelpompen met lage spanning, hangt ook af van de volgende criteria.

De mogelijke onderdompelingsdiepte wordt gemeten van de bovenrand van de pomp tot het wateroppervlak. Vuilwaterpompen duiken gewoonlijk tot een diepte van 18 meter. Helderwaterpompen kunnen een diepte aan tot 15 meter. Dit varieert sterk voor dompelpompen voor speciale toepassingen. Terwijl laagspanningspompen een maximale onderdompelingsdiepte hebben van 7 meter, hebben dompeldrukpompen een maximale diepte tot 45 meter.

De opvoerhoogte is ook van cruciaal belang voor het transport van de vloeistof als de bestemming hoger ligt dan waar de pomp zich bevindt. Deze waarde geeft dus het hoogteverschil aan tussen de bak met het water en de bak waarin het water moet stromen. De pomp moet deze opvoerhoogte aankunnen en heeft een overeenkomstig vermogen nodig. Als u bijvoorbeeld een lage bouwput wilt leegpompen, is een lage opvoerhoogte voldoende. Indien water uit een diepe put moet worden opgepompt, moet de opvoerhoogte groter zijn.

Het debiet bepaalt hoe lang het duurt om het water weg te pompen. In de regel geven fabrikanten dit aan in watervolume per minuut of per uur. Afhankelijk van de hoeveelheid water kan een laagspanningsdompelpomp met een debiet van 720 liter per uur geschikt zijn. Bij overstromingen en hoogwater moet het water zo snel mogelijk uit de lokalen worden afgevoerd met een snelheid van ten minste 10.000 liter per uur. Een krachtige dompelpomp kan tot 30.000 liter per uur verwerken.

De duty cycle (ED) moet niet worden onderschat. Afhankelijk van het soort toepassing varieert de vraag naar de looptijd van de dompelpomp. In geval van overstroming, bijvoorbeeld, zijn pompen die continu draaien aan te bevelen. Kortere looptijden zijn voldoende voor het leegpompen van een regenton of een zwembad. Sommige fabrikanten vermelden deze in minuten of uren. Sommige fabrikanten gebruiken echter percentages. Volgens dit betekent 100% ED dat de dompelpomp geschikt is voor continu bedrijf. Indien minder dan 100 % wordt vermeld, verwijst dit naar een eenheid van 10 minuten. Dit betekent: als de bedrijfscyclus 80% bedraagt, zal de pomp 8 minuten draaien, waarna de gebruiker de pomp moet uitschakelen en 2 minuten moet laten stilstaan. Dit voorkomt dat de motor oververhit raakt, waardoor de unit kapot zou gaan.

De vaste stofgrootte (deeltjesgrootte) verwijst naar de diameter van de deeltjes die de pomp gemakkelijk kan opnemen en transporteren. Helderwater dompelpompen en de meeste speciale pompen nemen deeltjes met een diameter tot 5 millimeter op zonder verstopt te raken. Vuilwaterpompen daarentegen kunnen stenen, aarde en andere vaste deeltjes met een diameter tot 40 millimeter verwerken. In het algemeen moet u de technische gegevens van dompelpompen raadplegen om de precieze grootte van de vaste stoffen te kennen die het apparaat kan opnemen.

Let op: Met een conventionele dompelpomp kan alleen water worden getransporteerd, tenzij de fabrikant anders voorschrijft. Wanneer u olie, benzine of andere vloeistoffen wilt vervoeren, moet u een dompelpomp kiezen die uitdrukkelijk geschikt is voor dit doel.

Als de dompelpomp niet meer genoeg water kan aanzuigen, zal hij lucht aanzuigen en drooglopen. Dit veroorzaakt ernstige schade aan het toestel, die moet worden gerepareerd. Een vlotterschakelaar voorkomt dit. Deze schakelinrichting is individueel instelbaar en regelt het toestel automatisch. Op die manier schakelt de pomp uit zodra het waterpeil te laag is en er te veel lucht zou worden aangezogen. Er zijn ook dompelpompen waarvan de vlotterschakelaar het toestel inschakelt zodra hij een stijgend waterpeil detecteert. Zo voorkomen ze dat bij een overstroming de kamers onder water komen te staan.

Toepassingen van dompelpompen

De klassieke taken zijn het wegzuigen van water uit kamers die zijn volgelopen als gevolg van een overstroming of een gesprongen leiding. Zowel de federale dienst voor technische hulpverlening (THW) als de brandweer zijn uitgerust met krachtige dompelpompen. Riolering is een ander toepassingsgebied. Zij zijn niet alleen geschikt voor het leegpompen van bouwputten in de weg- en waterbouw, maar worden ook gebruikt in pompstations. In de land- en tuinbouw worden dompelpompen vaak gebruikt voor irrigatie en voor het vullen of legen van kunstwatersystemen. Natuurlijke meren, vijvers of rivieren worden gebruikt als waterreservoirs voor irrigatie. Hetzelfde werkt privé met een regenton. Dit bespaart kostbaar drinkwater.

FAQ: veelgestelde vragen over dompelpompen

Hoe worden dompelpompen verzorgd en onderhouden?

Een dompelpomp is bijna onderhoudsvrij door zijn eenvoudige ontwerp. Om het apparaat van tijd tot tijd schoon te maken, moet u het voorzichtig uit elkaar halen. Het is de moeite waard de instructies van de fabrikant in acht te nemen om de pomp op de juiste manier te demonteren en te reinigen. Regelmatige reiniging wordt aanbevolen voor vuilwaterpompen waarvan de impeller verstopt kan raken.

Welke defecten en verstoppingen komen voor bij dompelpompen?

Ook al zijn ze over het algemeen robuust, defecten en storingen kunnen zich voordoen. Deze manifesteren zich wanneer de motor niet meer draait, de pomp stopt met werken of te weinig vloeistof transporteert. Daar zijn verschillende redenen voor. Dit zijn onder meer problemen in het aanzuiggedeelte door verstoppingen, te veel lucht in de pomp door drooglopen, een beschadigde terugslagklep of schade aan de condensor.

Wie kan dompelpompen repareren?

Kleine verontreinigingen of verstoppingen kunt u zelf verwijderen. Als u niet zeker bent of als de schade aan de dompelpomp groter is, kunt u het beste contact opnemen met de fabrikant van de pomp of met een gespecialiseerd bedrijf voor pomptechniek.

Waar wordt de dompelpomp in de winter bewaard?

De dompelpomp mag in geen geval bevriezen, want dan zullen leidingen barsten en kan de pomp niet meer worden gebruikt. Als de pomp tijdelijk wordt gebruikt, kunt u het beste alle waterreservoirs leegmaken voordat u de dompelpomp op een vorstvrije plaats opbergt. Als het permanent buiten staat, bijvoorbeeld in een vijver of in een put, is winteropslag buiten mogelijk. Echter, alleen als het gebied niet bevriest.