Alle producten
Meest gekocht
Meest gekocht
Best beoordeelde producten
Best beoordeelde producten
Advies
Modelbouw: een fascinerende hobby met veel mogelijkheden
Mensen die modellen bouwen houden van de uitdaging om op kleine schaal dingen na te maken die al op grote schaal bestaan. Als de modellen dan ook nog op afstand worden bediend, is het de bedoeling de replica op ware grootte zo getrouw mogelijk te bewegen en op te voeren. Het maakt niet uit of het afgewerkte model dan rijdt, drijft of vliegt.
Maar tot het zover is, zijn er vele kleine en grote hindernissen te overwinnen in de RC-modelbouw (RC = Radio Controlled of Remote Controlled). En dat is precies wat modelbouwers zo leuk vinden aan hun hobby. Want naast inzicht in materiaalbewerking, elektronica en techniek vereist modelbouw ook creativiteit, vindingrijkheid, een zeker instinct en een flinke dosis geduld.
De mogelijkheden voor RC-modellen op kleinere schaal zijn net zo divers en veelzijdig als de grote modellen. Bovendien hebben modelbouwers de mogelijkheid om binnen één modelcategorie een veelheid aan interessante variatiemogelijkheden te gebruiken. Daarom laten wij u graag kennismaken met het uitgebreide assortiment van Conrad Electronic.
Bouwpakketten, bijna Ready to Run of Ready to Run
Het bouwen van een bestuurbare auto is leuk en leert ook technische basiskennis op het gebied van voertuigtechniek. Want als de toekomstige modelautoliefhebber eenmaal voor een kitmodel heeft gekozen, moeten veel verschillende kleine onderdelen in elkaar worden gezet en geschroefd. Maar de kits hebben goede montage-instructies die stap voor stap door het montageproces leiden. En iedereen die ooit een differentieel op een op afstand bestuurde auto heeft gemonteerd, begrijpt hoe het werkt en waarom het absoluut noodzakelijk is in de modelauto, net als in de echte.
Maar ook de Ready to Run automodellen (RtR), die rijklaar worden aangeboden, bieden volop leermogelijkheden. Vooral wanneer onderdelen moeten worden vervangen bij een defect of voor reparatiedoeleinden aan de op afstand bestuurde auto. Wanneer een automodel als bijna rijklaar (ARR) wordt aangeboden, is het meestal voorgemonteerd. In tegenstelling tot de RtR-modellen ontbreken echter de afstandsbediening, de motor, de accu en de oplader.
Straat of terrein
Voor veel liefhebbers van bestuurbare auto's rijst de vraag of het nieuwe model uitsluitend voor gebruik op de weg of ook voor gebruik op het terrein moet worden ontworpen. In geval van twijfel kan voor beide een buggy-model worden gebruikt.
En dan is er nog de kwestie van de aandrijving. De voor- en nadelen van een elektrische aandrijving met een borstel- of borstelloze motor, de aandrijving die meer snelheid levert of dat een nitro- of benzinemotor de betere oplossing is, leggen we uit op onze pagina bij de bestuurbare auto's.
Boven de wolken...
Bestuurbare vliegtuigen laten zien dat vrijheid onbegrensd is. Wat modelvliegers weten, is dat vliegen onder de wolken ook heel leuk is. Maar alleen zolang alles op het modelvliegtuig echt perfect werkt.
In tegenstelling tot RC auto's of RC schepen, die indien nodig op elk moment kunnen worden gestopt, is het bij vliegtuigen niet zo gemakkelijk om te stoppen.
Maar dit is precies de veeleisende uitdaging die modelvliegers zo leuk vinden aan hun hobby.
Niet alle bestuurbare vliegtuigen zijn hetzelfde
Niet elk bestuurbaar vliegtuig dat er geweldig uitziet, is even gemakkelijk te besturen. Helaas zeggen strakke lijnen en een mooi kleurenschema niets over de werkelijke vliegeigenschappen van een model.
Vooral onervaren modelvliegers worden vaak misleid door de eerste visuele indrukken en de goedbedoelde reclameclaims van de fabrikanten. In feite vergt het vaak jarenlange oefening om een strakke jet of een snel aerobaticavliegtuig in een verkleind model te vliegen en het soepel en veilig te laten landen.
Fijn is, dat er nu voor mensen zonder uitgebreide expertise op afstand bestuurbare vliegtuigen beschikbaar zijn, die veel gemakkelijker te besturen zijn en bovendien uiterst robuust zijn en er heel goed uitzien. Een ander voordeel: instapmodellen worden vaak aangeboden als RtF (Ready to Fly) in complete sets inclusief afstandsbediening.
Modelzweefvliegtuigen spelen met de wind
Een zeer populaire tak van modelvliegen is het zweefvliegen met zijn RC-zweefvliegtuigen, die gebruik maken van thermiek op het vlakke of opgaande wind in heuvelachtig terrein. In optimale weersomstandigheden kan daardoor urenlang zonder aandrijving worden gevlogen.
Aangezien echter niet iedere modelvlieger geschikt hellingvliegterrein voor de deur heeft, worden in het laagland vaak modelsleepvliegtuigen of elektrische aandrijvingen gebruikt om met modelzweefvliegtuigen op te stijgen tot hoogten waar thermiek waarschijnlijk is.
Elektrische aandrijvingen bieden het voordeel dat zij zonder hulp en meerdere keren per acculading kunnen stijgen. De uitdaging is dan om zelfs de zwakste updraft-velden te herkennen, ze vakkundig te omcirkelen en zo nog te kunnen zweven als anderen allang geland zijn.
Om te voorkomen dat de propeller op het uiteinde van de romp van een elektrisch zweefvliegtuig tijdens het zweven onnodige weerstand veroorzaakt, klapt hij terug wanneer de motor wordt uitgeschakeld.
Indoor-modelvliegtuigen
Vooral in de wintermaanden, wanneer het nat, koud, donker en oncomfortabel is op het modelvliegveld, zijn liefhebbers van modelvliegen uiterst terughoudend om hun hobby op te geven.
De oplossing: Indoor of micro model vliegtuigen! Deze kleine, lichte en wendbare toestellen zijn perfect ontworpen om te vliegen in grote ruimtes zoals magazijnen of sporthallen.
Compacte en koppelrijke elektromotoren, aangedreven door LiPo-batterijen met hoge capaciteit, zorgen voor voldoende vermogen. In combinatie met voldoende grote roeruitslagen vliegen deze modellen letterlijk bochten in plaats van bochten.
Helikopter vliegen gemakkelijk gemaakt
Tot een paar jaar geleden werden op afstand bestuurde helikopters beschouwd als de onbeperkte koningsklasse in kringen van modelvliegers. Geen wonder, want de ingewikkelde mechaniek met alle hendels en koppelingen schrikte veel modelvliegers af en was eerder bedoeld voor absolute specialisten. Bovendien vereist het besturen van een helikopter veel ervaring en nog meer intuïtie.
Maar met de komst van de twin-rotor helikopters veranderde het tij. Deze beginnersvriendelijke modelhelikopters zijn eenvoudig van ontwerp en vliegen uiterst stabiel.
Menig fixed-wing piloot ontdekte met deze helikopters zijn talent voor helikoptervliegen.
RC helikopter
Maar ook de ontwikkeling van RC helikopters en aerobatic helikopters staat niet stil. Steeds betere stabilisatiesystemen maken rotorkoppen zonder schoepen mogelijk die veel eenvoudiger van ontwerp zijn. Dit maakt het vliegen met een modelhelikopter niet tot kinderspel, maar wel veel gemakkelijker.
Intussen is het geen verrassing meer dat door turbines aangedreven modeljets de helikopters uit de topklasse hebben verdrongen.
Niettemin zijn krachtige aerobatische modelhelikopters of modelgetrouwe helikopters nog steeds absolute blikvangers op onze modelvliegvelden en zeer populair bij toeschouwers.
De snelle ontwikkeling van sensortechnologie, zoals MEMS-sensoren (Micro-Electro-Mechanical-Systems), waarmee versnellingswaarden worden geregistreerd, opent geheel nieuwe mogelijkheden op het gebied van modelbouw. In tegenstelling tot modelhelikopters, die complexe mechanica vereisen voor bediening en controle, maken quadrocopters, multicopters* of drones alleen gebruik van propellers met borstelloze motoren met een hoog koppel. Er is geen mechaniek meer. Een slim sensor-elektronicasysteem zorgt voor de standstabilisatie en de vlucht in een bepaalde richting wordt dan alleen bereikt door de snelheid van de propellers te veranderen. Heel eenvoudig eigenlijk.
*In tegenstelling tot quadrocopters, die door 4 motoren worden aangedreven, hebben multicopters 3, 6, 8 of zelfs meer aandrijfmotoren, elk met een propeller.
Vliegende camerastatieven
Quadrocopters of drones zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van ontwerpen en maten. Veel quadrocopters of drones voor beginners zijn al uitgerust met camera's. Met een druk op de knop van de zender worden tijdens de vlucht foto's of video's gemaakt.
De quadrocopters van hogere kwaliteit, waarvan sommige zijn uitgerust met HD-camera's met hoge resolutie en gimbals (camerastabilisatiesystemen), leveren aanzienlijk betere resultaten. Bewegingen van de quadrocopter of drone worden dus gecompenseerd en de video's zijn absoluut trillingsvrij. Overigens: Sommige videosignalen worden onmiddellijk doorgestuurd naar een aangesloten smartphone of tablet.
In FPV-modus (First Person View) worden de camerasignalen doorgegeven aan een beeldschermbril. Wanneer iemand in de bril kijkt, heeft hij of zij het gevoel in de cockpit van de helikopter te zitten. Een heel bijzondere vliegervaring.
Bij het gebruik van quadrocopters en drones zijn er enkele wettelijke voorschriften waar u zich aan moet houden. Copters mogen niet overal opstijgen en landen, maar ze mogen ook niet alles filmen wat voor hun lens komt. Wij hebben een lijst opgesteld van waar u precies op moet letten.
Racecopter, de snelle en wendbare drones
Van 0 tot 100 in minder dan 2 seconden - acceleratiewaarden waar sportwagenbezitters alleen maar van kunnen dromen.
Professionele racecopters daarentegen kunnen dit met gemak als het gaat om een hete rit door de racepoorten op echte snelheid voor de overwinning en punten.
Alleen ervaren mensen mogen echter de afstandsbediening bedienen.
Prototypische scheepsmodellen
Bestuurbare boten en RC boten zijn erg leuk op het water. Of het nu gaat om een snelle raceboot, een prototypisch luxejacht, een monotoon slepende krabbenkotter of een elegant glijdende zeilboot: er is bijna niets op het gebied van op afstand bestuurde schepen dat niet bestaat.
Voor liefhebbers van modelscheepsbouw gaat het niet alleen om plezier in de buitenlucht. Ook het bouw- en knutselplezier in de hobbykelder wordt niet verwaarloosd.
Bijzonder prototypische modelschepen zijn al ontworpen en gemaakt door de fabrikant. Dankzij een breed scala aan accessoires zijn de schepen voorzien van vele details en ook uitgerust met schakelbare speciale functies. Er zijn hier vrijwel geen grenzen aan de creativiteit, hooguit door het aantal kanalen op de afstandsbediening. Maar ook hier zijn er nu praktische oplossingen.
Bestuurbare boten voor beginners
Zelfs instapmodellen kunnen er strak uitzien en snel rijden.
U hoeft niet per se te gaan zwemmen om plezier te hebben aan de zwemvijver. Het is vaak genoeg om de voeten in het water te laten bungelen en de kinderen met modelbootjes te laten racen. Vooral voor beginners is het aanbod van op afstand bestuurbare boten zo groot dat iedereen het model kan vinden dat hij wil. Dit maakt het modelvaren tot een vrijetijdsbesteding voor jong en oud die het badseizoen een beetje verlengt.
Model zeilboten
Ontspannend vaarplezier tot de zon onder gaat.
Er is waarschijnlijk nauwelijks een andere tak van modelbouw waarbij de modellen zo ontspannen worden bewogen als bij modelzeilboten. Vanaf de start zonder motor, alleen gebruik makend van de kracht van de wind, is dit ook een zeer milieuvriendelijke vorm van modelsport. Wanneer echter meerdere modelzeilboten zich voorbereiden op een wedstrijd in een regatta, zijn vooruitziendheid bij het manoeuvreren en een slimme bediening van de zeilen vereist.
Bouwvoertuigen en meer
Naast bestuurbare auto's, modelvliegtuigen, modelschepen, RC helikopters en dergelijke, zijn er op het gebied van functiemodellen nog vele andere apparaten en voertuigen die op verkleinde schaal een waar genoegen zijn.
Vooral in de bouwsector met graafmachines, rupsen, vrachtwagens en andere machines en voertuigen zijn er veel interessante modellen die bij jong en oud in modelschaal zeer in trek zijn.
Zoals de naam al aangeeft, ligt de nadruk niet alleen op de getrouwe weergave van het prototype, maar ook op de uitgebreide functie ervan. En daar zijn bijvoorbeeld de kiepwagens echt zwaar beladen.
Maar ook landbouwvoertuigen met alle verschillende hulpstukken en andere accessoires zijn erg populair bij modelbouwliefhebbers.
RC trucks
De grote en krachtige voertuigen die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de schappen in onze supermarkten dagelijks goed gevuld zijn, hebben vele namen. Voor mensen die van RC trucks houden, is het dus niet van belang of hun model een vrachtwagen, vrachtwagen, tractor of truck heet.
Slechts één ding is heel belangrijk: het model moet een exacte kopie op schaal zijn van het grote prototype van een bepaald merk. Een perfecte constructie hoort daar natuurlijk net zo bij als een volledig functionerend verlichtingssysteem en de juiste voertuiggeluiden. En wanneer de virtuele luchtrem sist en de dieselmotor akoestisch wordt gestart, moet de bestuurderscabine natuurlijk even mee trillen met de zuigers.
Als zo'n absoluut prototypisch vrachtwagenmodel inclusief oplegger tot op de millimeter nauwkeurig wordt gemanoeuvreerd, gaat het hart van de modeltruckfans sneller kloppen.
De kerst op de taart in de modelbouw is de modelbouwelektronica. Want wat heb je aan het mooiste model als er geen bruikbare afstandsbediening of geen effectief station als accessoire beschikbaar is? Maar de ontwikkeling van de technologie heeft de laatste jaren enorme sprongen gemaakt.
Modelbouw van afstandsbedieningen
De tijd dat analoge modelafstandsbedieningen werkten op 27 MHz, 35 MHz of zelfs 40 MHz is gelukkig voorbij. Wat een drama was dat iedere keer als door een dubbele kanaalopdracht snelle automodellen ongecontroleerd door het gebied vlogen en modelvliegers plotseling uit de lucht vielen.
Moderne afstandsbedieningssystemen werken nu op 2,4 GHz, zijn digitaal gecodeerd en bieden maximale operationele veiligheid dankzij LBT* frequency hopping. Zelfs als bijvoorbeeld meerdere zenders tegelijkertijd worden bediend in een beperkte ruimte op een racebaan of een modelvliegveld. Bovendien gebruiken veel systemen het retourkanaal voor de telemetriefunctie om waarden zoals motortemperatuur, motorstroom, toerental, ontvangerspanning of vlieghoogte rechtstreeks op de zender weer te geven. U hoeft alleen maar te beslissen of u voor uw model liever een draaiknop of pistoolgreep of een hand-/bureauzender gebruikt.
*Listen Before Talk: Voordat de zender en ontvanger automatisch overschakelen naar een ander kanaal, controleert het systeem eerst of de nieuwe frequentie werkelijk onbezet is. De techniek van frequentiehopping komt oorspronkelijk van draadloze telefoons, waar de noodzakelijke bescherming tegen interferentie en afluisteren wordt bereikt door snelle frequentiewisselingen tussen het basisstation en de handset.
Servo's
Om de besturingscommando's van de zender om te zetten in een mechanische beweging in het model, gebruiken enthousiaste modelbouwers sinds mensenheugenis servo's. Maar de digitale technologie heeft ook zijn weg gevonden naar deze onmisbare modelbouwonderdelen.
Terwijl analoge servo's de afgelopen decennia nogal traag, traag en krachteloos waren, zijn ze dankzij digitaal motormanagement en hoogwaardige motor/versnellingsbakcombinaties getransformeerd tot echte krachtpatsers met sprinterskwaliteiten.
En dit ondanks hun compacte afmetingen en lage gewicht. En met de verhoging van de bedrijfsspanning van 4,8V naar 6V of 7,2V was er een extra boost in vermogen en snelheid.
Accu's en laadtechniek
Maar ook op het gebied van batterij- en oplaadtechnologie heeft de technische ontwikkeling enorme vooruitgang geboekt. De nikkel/cadmium batterijen, die jaren geleden nog gangbaar waren maar zeer giftig, zijn nu volledig verdwenen uit modelaandrijvingen. Lithium-polymeer batterijen met een ongeveer 4 keer hogere energiedichtheid hebben deze over de hele linie vervangen.
In combinatie met borstelloze motoren met een hoog koppel zijn sommige elektrische modellen zo krachtig dat menig model met een luid schreeuwende verbrandingsmotor het niet meer kan bijbenen.
Maar dat niet alleen, dankzij krachtige laders met slimme individuele celbewaking zijn LiPo batterijen in een mum van tijd opgeladen en klaar voor de volgende rit of vlucht.
Vaak zijn het de kleine dingen, zoals een vastzittende schroef, die modelbouw echt moeilijk maken. Dan is het uiterst belangrijk om gereedschap van hoge kwaliteit bij de hand te hebben. Maar zelfs voor heel gewone taken, zoals het uitsnijden van een modelautocarrosserie uit kunststof of het balanceren van propellers en rotorbladen, zijn er praktische hulpmiddelen die in geen enkele modelbouwwerkplaats mogen ontbreken. Net zo min als de verschillende lijmen, verven, vernissen, smeermiddelen en andere accessoires. De ervaring heeft geleerd dat deze materialen niet alleen nuttig zijn voor modelbouw, maar ook voor handwerk en rond het huis.