JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Busch 1551 H0 Steenbakkerij droogschuur

Busch
Bestnr.: 658267 - 89
Fabrikantnummer: 1551 |  EAN: 4001738015515
€ 59,99
incl. btw, excl. Verzendkosten
Uitverkocht, uit ons assortiment
  • Voor realistische bedrijvigheid

H0 steenbakkerij droogschuur

Productspecificaties

Schaal
H0
Uitvoering
Steenbakkerij droogschuur
Leeftijd
vanaf 15 jaar
Type model
Bouwpakket
Lengte
144 mm
Breedte
83 mm
Hoogte
71 mm

Downloads

Highlights & Details

  • Voor realistische bedrijvigheid

Beschrijving

In de stellingen van de schuur werden de uit vochtig leem geperste vormelingen gedroogd, voordat ze in de ringoven verder werden verwerkt. De stellingen in dit bouwpakket zijn net als bij het voorbeeld van echt hout. De stellingen in de schuur zijn gedetailleerd nagebouwd. Met een opening waar de wagens met lattenrooster met de vormelingen binnenreden. Het dak van kunststof maakt indruk door het perfecte dakpanontwerp.

De steenbakkerij
In de steenbakkerij worden bouwmaterialen van gebakken klei gemaakt. De locatie van deze bedrijven is meestal op de plaats waar de grondstof voorkomt. Vroeger waren het meestal kleine bedrijven die in de open lucht de nog vochtige bakstenen in de zon voordroogden en vervolgens in een oven bakten.

De steenbakkerij Erbs
Het huidige technische monument "Ziegelei Erbs" werd in 1909 door Julius Erbs in Pegau dat ± 20 km van Leipzig is gelegen, opgericht. De productie van bakstenen is in 1911 begonnen. Pershuis, droogschuur en bakoven zijn vrijwel geheel in hun oorspronkelijke staat behouden. In 1980 is het object op de monumentenlijst geplaatst en in 1992/93 is het gerestaureerd. Sinds 1994 is de steenbakkerij als technisch monument publiek toegankelijk.

Bijzonder imposant is de langwerpige ringoven met meerdere, aaneengesloten verhittingskamers, waarin onafhankelijk van elkaar een vuur in stand kon worden gehouden waarmee de zich eveneens in de kamer bevindende gedroogde onbewerkte bakstenen werden gebakken. Na het bakproces liet men in een kamer het vuur doven en vulde men de volgende kamer met brandstof. Daardoor trok het vuur in ongeveer een tot twee weken een keer rondom de oven. Door een inventieve be- en ontluchting van de kamers verwarmden de gebakken bakstenen de luchttoevoer voor het vuur, wat deze weer sneller liet afkoelen, terwijl de warme afvoergassen de onbewerkte bakstenen droogden en voorverwarmden. Tegenover de verwarmde kamers bevonden zich steeds de koelste kamers. Hier werden de kant-en-klare bakstenen uitgenomen en de kamer opnieuw gevuld.

Met de modelgebouwen van Busch naar het voorbeeld van de steenbakkerij Erbs kan een industriële installatie of een steenbakkerijmuseum worden ingericht. Met het veldspoor kunnen de productieprocessen vanaf het transport van het leem naar de steenbakkerij tot aan het bakken van de bakstenen in de grote ringoven natuurgetrouw worden weergegeven.
Aanbevolen accessoires (2)
Naar boven