JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Kontakt Chemie – En de elektronica functioneert

Chemische specialistische producten voor elektronica

Als zelfstandig merk onder de CRC Industries Group, een wereldwijde marktleider op het gebied van technische aerosolen, staat Kontakt Chemie garant voor de hoogste kwaliteit en effectieve producten. Het merk is marktleider op het gebied van elektronicasprays. De Kontakt 60 was in 1960 de eerste contactreiniger op de Duitse markt. Vandaag de dag is Kontakt Chemie in de ontwikkeling en het onderhoud van elektrische installaties en apparaten niet meer weg te denken.

+

De spuitbus maakt u mobiel

Het principe van de spuitbus is eenvoudig, maar effectief. Bij het indrukken van de drukknop op de spuitbus wordt een met rubber afgedicht ventiel geopend. Aangedreven door de binnendruk van 4 tot 5 bar komt de aerosol met werkzame stof vrij. Een reinigingsvloeistof kan daardoor snel en precies gedoseerd worden. Naast de toepassing heeft de spuitbus ook de functie van een veilige transport- en opslagverpakking. De vloeistof wordt volledig omgeven door de verpakking en zo zijn spuitbussen een perfecte combinatie van werkzame stoffen, een passend doseersysteem en een beschermende metalen verpakking.

Veel reinigingssprays bevatten koolstofdioxide als drijfgas. Dat heeft als voordeel dat voor het drijfgas slechts een klein deel van de spuitbus nodig is en maar liefst 95% voor de werkzame stof gebruikt wordt. Andere drijfgassen zoals het licht ontvlambare propaan-butaan, hebben maar liefst 50% van de inhoud van de spuitbus nodig om genoeg drijfgas te leveren voor de werking van de spuitbus. Deze drijfgassen worden normaal gesproken alleen daar ingezet, waar zeer fijn gespoten dient te worden. Voorbeelden hiervan zijn verf- en laksprays.

Naast een hoog gehalte van de werkzame stof is de 360 ° spuittechniek een kenmerk van een goede reinigingsspray. Door een speciaal kogelventiel in de spuitkop werkt de spuitbus niet alleen als deze rechtop wordt gebruikt, maar ook als de bus scheef of op de kop wordt gehouden. Dit maakt het reinigen een stuk eenvoudiger, bijvoorbeeld bij slecht te bereiken onderdelen.

Het ene vuil is het andere niet

Vuil kan gezien worden als “materie op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”. Deze algemene definitie betekent dat achter het brede begrip ‘vuil’ meerdere verschillende substanties schuil kunnen gaan. Afhankelijk van de herkomst en de verontreiniging, kan het materiaal bestandsdelen als vetten, oliën en hars, maar ook zouten, roest of stof bevatten. Dit is een wezenlijk aspect bij het kiezen voor de juiste reinigingsspray.

Stof wegblazen

De eenvoudigste manier van vervuiling is stof of los vuil. Dit kan met persluchtsprays snel en restvrij verwijderd worden. Hoewel deze sprays vaak persluchtsprays genoemd worden, bevatten deze geen lucht. Dat zou economisch weinig zinvol zijn aangezien bij 4 bar een zeer kleine hoeveelheid lucht in een spuitbus te comprimeren is en een dergelijke spuitbus binnen enkele seconden leeg zou zijn. Om deze reden worden gassen gebruikt die bij de beschikbare druk in een spuitbus vloeibaar zijn. Tijdens het spuiten vult de vloeistof de gasruimte in de spuitbus weer op. Daardoor behoud je een continue krachtige en schone gasstroom die in tegenstelling tot normale perslucht geen olieresten bevat. Bij de keuze van de juiste persluchtspray moet er op gelet worden dat er niet gekozen wordt voor een spuitbus met het licht ontvlambare propaan/butaangas. Een dergelijke persluchtspray herkent u aan het vlamsymbool op de bus en heeft een hoog risico voor brand- en explosiegevaar bij de toepassing ervan.

Naar de Kontakt Chemie persluchtproducten

Oxidelagen op contacten verwijderen

Ruis of tikken bij volumeknoppen of losse of krakende contacten bij stekkers, schakelaars en relais kunnen door ongewenste lagen op het contactoppervlak veroorzaakt worden. Vooral corrosieproducten van contactmaterialen, zoals koperoxide, zijn lastig te verwijderen. Hiervoor heeft u speciale reinigingsoliën nodig, die een dergelijke oxide in enkele minuten chemische omzetten en daardoor verwijderbaar maken. Na het gebruik dient u de opgeloste verontreinigingen met een vluchtige elektronicareiniger op het gebied van contacten weer schoon te spoelen en zo mogelijk met een doek af te nemen.

Naar de Kontakt Chemie contactreinigers

Vloeimiddelresten na het solderen verwijderen

Na het solderen op printplaten blijven vaak storende vloeimiddelresten achter met een harde consistentie. Hiervoor zijn er speciale oplosmiddelen die een hoog hars-oplossingsvermogen hebben. Dergelijke speciale printplaatreinigers zijn zeer geschikt voor gebruik bij de gangbare materialen bij printplaten en vervliegen na gebruik zeer snel en zonder resten. Ideaal bij deze sprays is ook de speciale sproeikop die op een reinigingsborstel gestoken kan worden. Daardoor wordt de reinigende werking ook mechanisch ondersteund.

Naar de Kontakt Chemie printplaatreinigers

Roest uit schakelkasten wegspoelen

Roest en fijne deeltjes komen in een industriële omgeving vaak voor in schakelkasten van machines en installaties. Deze verontreinigingen verdelen zich hier over de gehele elektronica en veroorzaken in het ergste geval ongewenste lekstromen. Met persluchtsprays is dit soort vervuiling vaak niet volledig te verwijderen. In dit soort gevallen wordt naast een persluchtspray ook aangeraden om een schakelkastreiniger te gebruiken die de overgebleven restvervuiling met een hoge spuitdruk verwijdert. Na het gebruik verdwijnt de reiniger snel en zonder resten.

Naar de Kontakt Chemie schakelkastreinigers

Etiketten en lijmresten verwijderen

Vuil is “materie op de verkeerde tijd op de verkeerde plek”. Daarom kunnen ook etiketten tot vuil verworden als deze verwijderd moeten worden. Speciale reinigingsmiddelen, onder andere op basis van citrusextracten, kunnen deze etiketten binnen slechts enkele minuten restvrij verwijderen. Deze speciale sprays besparen u tijdrovend wegkrassen van etiketten en zijn ideaal tegen lijmresten op het oppervlak van het te reinigen materiaal.

Naar de Kontakt Chemie etikettenverwijderaars

De beste oplossing

Toepassingsgerichte reinigingssprays die de aspecten van reinigingskracht, materiaalverdraagzaamheid en veiligheid combineren zijn de beste oplossing voor het onderhoud van uw elektronica.

Naar boven