Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Wat zijn beschermingsrelais?

    Beschermingsrelais is de verzamelnaam van een reeks schakelapparaten voor circuits, systemen of verbruikers (zoals motoren) die met bijzonder hoge vermogens werken. Ze onderscheiden zich van andere schakelapparaten doordat ze ook probleemloos frequente en snelle schakelprocessen, hoge schakelfrequenties en cycli aankunnen. Ze werken automatisch en bieden een grotere effectiviteit, snelheid en veiligheid dan mechanisch of handmatig bediende schakelaars. Om dit te kunnen doen, scheiden ze galvanisch het werkcircuit van het stuurcircuit, waardoor het stuurcircuit om veiligheidsredenen ook met lage spanning kan worden bediend. Afhankelijk van het type of gebied van gebruik, verschillen deze in sommige aspecten, ze kunnen bijvoorbeeld elektrisch of elektromagnetisch worden bediend. In principe werken de apparaten echter op dezelfde manier: als er stroom door de spoel van de contactor stroomt, worden de mechanische contacten aangetrokken tot het magnetische veld dat wordt gecreëerd en in actieve toestand wordt gebracht. In geval van een onderbreking of stroomuitval wordt het schakelcontact en daarmee het schakelproces beëindigd.

    Welke functies vervullen de beschermingsrelais?

    Magneetschakelaars kunnen verschillende functies uitvoeren. De primaire functie is veiliger en sneller schakelen dan met de handbediende schakelaar. Omdat ze automatisch schakelen, zijn ze echter geschikt voor verschillende andere toepassingen: ze kunnen worden gebruikt om motoren te besturen of als een stroomonderbreker om stroomafwaartse componenten of complete systemen en motoren te beschermen.

    Waarvoor worden de elektromechanische componenten gebruikt?

    Door het automatisch schakelen van de magneetschakelaars is hun toepassingsgebied breed. Kortom, ze worden gebruikt in verschillende contexten van automatiseringsprocessen, omdat ze daar hun sterke punten op het gebied van hoog schakelvermogen en autonome bedrijfsmodus het meest effectief kunnen brengen. In de besturingstechniek kunnen de schakelaars op net zoveel verschillende manieren worden bediend als in de automatisering: dit omvat de besturing van elektrische systemen, verlichtingssystemenof motoren. Ze worden ook gebruikt in verband met motoren, bijvoorbeeld in motorbesturing of als motorbeveiligingsschakelaar.

    Wat is het verschil tussen contactoren en relais?

    Contactoren en relais lijken qua structuur en gebruik sterk op elkaar en soms worden de termen als synoniemen gebruikt. Een algemeen en wijdverbreid onderscheidend kenmerk is dat contactoren hogere schakelcapaciteiten bieden, terwijl beschermingsrelais alleen lagere schakelcapaciteiten produceren. Omdat de overgang vloeibaar is, is het echter moeilijk om deze te scheiden. Een ander criterium zijn de schakelcontacten: contatoren hebben alleen NC- en NO-contacten, terwijl een relais ook wisselcontacten kan bevatten. Dit onderscheid wordt vaak gemaakt, maar is niet noodzakelijk correct.

    Welke verschillende varianten zijn beschikbaar?

    De verscheidenheid aan mogelijke toepassingen voor beschermingsrelais is enorm. Om ze nog effectiever en waardevoller te maken voor individuele toepassingen, kunnen ze nauwkeuriger worden gecoördineerd en aangepast aan verschillende toepassingsgebieden. De meest voorkomende varianten zijn te vinden in de volgende lijst.

    Beschermingsrelais

    Een beschermingsrelais wordt meestal gezien als een standaardtype contactor. Het kan eigenlijk in elk van de genoemde gebieden worden gebruikt om circuits te maken. De individuele versies van de beschermingsrelais verschillen ook in bepaalde aspecten. Het toepassingsgebied wordt bijvoorbeeld bepaald door de gestandaardiseerde gebruikscategorie. Het bepaalt schakelvermogen, spanning en stroom en bepaalt of het apparaat alleen geschikt is voor ohmse belastingen.

    Omkeerbeveiliging

    In tegenstelling tot de beveiligingsrelais is de omkeerbeveiliging ontworpen voor meer speciale taken, zoals het gebruik met driefasige motoren. In het geval van driefasige motoren verwisselen de omkeerschakelaars de twee buitenste geleiders automatisch en snel, waardoor de draairichting verandert.

    Dit bespaart u tijd en moeite, omdat de handmatige uitwisseling van twee buitenste geleiders alleen kan worden uitgevoerd als de motor is uitgeschakeld.

    Halfgeleidercontactoren

    Halfgeleidercontactoren zijn een andere speciale vorm van contactoren. In tegenstelling tot hun mechanische tegenhangers, zijn solid-state contactoren gebaseerd op het gebruik van halfgeleidercomponenten, meer bepaald op het gebruik van vermogenshalfgeleiders.

    Dit verlengt hun levensduur enorm, bijvoorbeeld omdat ze minder gevoelig zijn voor slijtage veroorzaakt door contactbrand. Anderzijds zijn ze echter gevoeliger voor een daling van de lading en moeten ze anderzijds speciaal worden beveiligd. Wat betreft het gebruik met ohmse belastingen, zijn er bijvoorbeeld solid-state contactoren die schakelen met nulspanning en daarom ook geschikt zijn voor deze toepassingen.