JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

De juiste barbecue kiezen
Lees nu over de verschillende barbecues en grills

Meer info

 

 

Kies de juiste barbecue of grill

Aandachtpunten bij het kopen van een barbecue

Barbecuen kan tegenwoordig op vele manieren. Op houtskool, gas en zelfs met elektrisch grillen kunt u op iedere plek genieten van de heerlijkste gerechten.

Welke manier uw voorkeur heeft is vooral afhankelijk van het gemak, de beleving van het grillen en uiteraard de smaak. Want hier geldt; hoe klassieker de methode, hoe authentieker deze zal zijn. 

Barbecuen op houtskool

Op houtskool barbecuen is voor velen de ultieme manier van buiten koken. Met deze methode kunnen de temperaturen flink hoog worden waardoor allerlei braadstukken goed en smaakvol garen. Ook de voorbereidingen en het op de juiste temperatuur brengen én houden van het vuur maken het een populaire bezigheid. 

Houtskoolbarbecues zijn vrij goedkoop en kunnen buiten vrijwel overal worden neergezet. Voor op een klein balkon of tijdens het kamperen zijn er bovendien compacte wegwerpversies te koop. Allemaal werken ze met hetzelfde principe: kolen of briketten worden aangestoken en op temperatuur gebracht waarna u op het rooster erboven vlees, vis en andere gerechten grilt.

Geduld is bij houtskoolbarbecues belangrijk, want het bereiken én behouden van de juiste temperatuur is cruciaal. Zo duurt het ruim 30 minuten voordat de kolen of briketten aardig heet zijn. Wilt u dit proces versnellen, dan biedt een speciale brikettenstarter uitkomst. 

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}

Mét of zonder deksel

Houtskoolbarbecues zijn te koop in allerlei uitvoeringen; van eenvoudige ronde exemplaren op stevige driepoot tot brede grillwagens die ook uitstekend geschikt zijn voor feestjes en horeca.

De wat duurdere modellen zijn altijd voorzien van een deksel. Niet alleen bevordert dat een snellere en gelijkmatigere garing van de vleesgerechten, het beschermt ook tegen eventuele vlammen en rondvliegend as. Omdat deze modellen tevens als oven kunnen fungeren bieden ze net wat meer mogelijkheden.

Een aantal luxe versies zijn ook uitgevoerd met rookoven, oftewel een ‘smoker’. In dit gedeelte gaart u vlees of vis door middel van rook via rookmot of houtsnippers. 

Voordelen:

geeft authentieke barbecuesmaak aan gerechten
veel keuze in uitvoeringen
vrijwel overal te plaatsen
bereikt hoge temperaturen
erg geschikt om gerechten te roken
goedkoper dan gasbarbecues en elektrische barbecues


Nadelen:

duurt lang voordat juiste temperatuur is bereikt
aansteken en op temperatuur houden vergt behendigheid
wat meer schoonmaakwerk
ontwikkelt rook en geur


Wilt u het buiten eten aanvullen met nog wat sfeer, warmte en gezelligheid op het terras? Kies dan voor een buitenhaard, vuurschaal of vuurkorf die u stookt met droog en onbewerkt hout.

Barbecue of grill kopen

Elektrische barbecues en gasbarbecues

Wilt u liever geen rookoverlast veroorzaken? Of kiest u vooral voor meer gemak? Dan bieden gasbarbecues en elektrische exemplaren veel voordelen.

Deze zijn sneller warm zodat u al vlot kunt beginnen met het grillen van gerechten. Bovendien is de temperatuur goed constant te houden zodat alles niet zo snel aanbrandt. En afhankelijk van het type hoeft er nauwelijks open vuur of rook aan te pas te komen. Van klein formaat barbecues voor twee tot luxe buitenkeukens waarop u meerdere gerechten tegelijk bereidt, de keuze in deze categorie is groot. 

De veelzijdigheid van gasbarbecues

Gasbarbecues worden aangesloten op gasflessen. U draait de gaskraan open, zet de barbecue aan met de elektrische ontsteker en u begint al na 10 tot 15 minuten met grillen. Het grilresultaat is in principe hetzelfde als met houtskool, alleen ontbreekt de rokerige smaak.

Wilt u toch wat sfeer creëren? U kunt ook modellen kopen met een onderrooster. Daarop legt u dan (herbruikbare) lavasteentjes die opgloeien en zorgen voor een gelijkmatige temperatuurverdeling. Ook houden ze de warmte nog lang vast als de grill uitstaat. 

Voordelen:
temperatuur is goed te regelen
makkelijk te reinigen
kan op iedere plek worden gezet
weinig geur- en rookontwikkeling

Nadelen:
mist authentieke barbecue-smaak
temperatuur maximaal tussen 100 en 300ºC
vrij kostbaar
vaak groot van formaat

Luxe buitenkeukens op gas

Voor restaurants, koks en kookliefhebbers zijn er van dit type professionele grillwagens te koop met meerdere branders en verschillende braadgrills. Vaak zijn deze ‘buitenkeukens' ook voorzien van speciale warmhoudplaten zodat het uitserveren even kan wachten. Bovendien beschikken ze over extra bergruimte voor meerdere gasflessen zodat u eenvoudig door kunt blijven grillen.

De luxere versies zijn uitgerust met extra infraroodbranders. Deze zijn niet alleen erg efficiënt omdat ze sneller de juiste temperatuur bereiken, ze schroeien het vlees ook sneller dicht waardoor het sappig blijft. Daardoor verbruiken deze barbecues ook veel minder gas dan de normale modellen.

De voordelen van elektrisch barbecuen

Elektrische barbecues zijn nog makkelijker en veiliger in gebruik. U steekt de stekker in het stopcontact, het verwarmingselement wordt geactiveerd en u kunt binnen een paar minuten de grillplaat gebruiken. De temperatuur is goed te regelen en van rookontwikkeling is nauwelijks sprake. 


Dit type is vooral geschikt voor het klaarmaken van kleinere gerechten door het bescheiden grilloppervlak en de lagere temperaturen. Maar juist voor gebruik op balkons, de camping of de boot zijn ze weer erg handig. Uiteraard bent u wel afhankelijk van netstroom. 

Voordelen:
direct klaar voor gebruik
veilig temperatuur goed regelbaar
eenvoudig te reinigen
geen rook
geen bijkomende kosten voor gas of kolen

Nadelen:
lagere temperaturen; niet geschikt voor groot gebraad
vaak kleine grillplaat
afhankelijk van netstroom

Tafelbarbecues

Wie weinig ruimte heeft of bijvoorbeeld graag buiten aan een picknicktafel wil barbecuen, kan ook kiezen voor een zogenaamd tafelmodel. Deze zijn zo stevig en compact uitgevoerd dat ze gerust op tafel kunnen worden gezet. Ook worden ze nauwelijks warm aan de buitenkant. Tafelgrills zijn meestal verkrijgbaar in een elektrische- of kolenuitvoering. Bij sommige modellen zijn wel speciale briketten vereist. 

Ook al staan deze modellen stabiel, net als bij gewone barbecues blijft veiligheid een aandachtspunt, vooral met kinderen aan en rond de tafel.

Grillplaten en contactgrills

Om eenvoudige gerechten binnenshuis te grillen kunt u een elektrische grillplaat of een speciale teppanyaki bakplaat kopen. Gerechten bakt en grilt u hierop zonder vet; gezond en makkelijk dus. Ook zijn ze erg geschikt voor het bereiden van luxe broodjes en panini's. Ze zijn snel op temperatuur en redelijk eenvoudig schoon te maken. 

Erg praktisch zijn ook de contactgrills. Deze hebben, net als een tosti-apparaat, een extra bovenplaat die fungeert als grill. U hoeft gerechten dus niet om te draaien en het verhindert spetteren. 

Hoe luxer de uitvoering, hoe meer mogelijkheden u heeft zoals:

  • Verstelbare scharnieren: hiermee grilt u ook dikkere stukken vlees of vis
  • Openklapbaar: als de contactgrill volledig openklapt, dan kunt u deze ook gebruiken als twee tafelgrillplaten
  • Temperatuurregeling: voor goede controle over het bakproces
  • Los te koppelen grillplaten: deze maken zeer makkelijk schoon.

Enkele goed beoordeelde barbecues

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}
Naar boven