bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn voertuigschakelaars?

Bij schakelaars in motorvoertuigen worden elektrische verbindingen tot stand gebracht of verbroken tussen de stroombron van het elektrische systeem van het voertuig en verbruikers in het voertuig. Deze schakelaars nemen een permanente schakeltoestand aan tot het volgende schakelproces. De spanningvoerende feitelijke schakelcontacten zijn veilig gescheiden van de oppervlakkige bedieningselementen en de voertuigaarde.

Schakelaars worden in voertuigen gebruikt voor een groot aantal schakeltaken, in een grote verscheidenheid aan ontwerpen en toepassingen voor veiligheid en gemak.

Het schakelproces zelf kan worden geactiveerd door de bestuurder van het voertuig of andere inzittenden, dus door mensenhanden, maar ook door mechanische oplossingen zoals contacten op motorkappen en deuren.

Op welke toepassingsgebieden vallen autoschakelaars in het Conrad-assortiment?

Veel soorten schakelaars zijn zo ontworpen voor gebruik in motorvoertuigen dat ze kunnen voldoen aan de sterke mechanische en thermische eisen zoals trillingen en hitte in het voertuig. De bruikbaarheid onder bepaalde thermische omstandigheden staat vermeld in het datablad en kan variëren van -40 tot +85 graden Celsius. Speciale modellen voldoen aan de eisen van zeer ruw gebruik, bijvoorbeeld in landbouw- en bouwmachines, maar ook in boten en vrijetijdsvoertuigen. Bovendien worden voertuigschakelaars gebruikt om individuele assemblages op voertuigen achteraf aan te brengen, zoals mistlichten en zoeklichten, zwaailichten en verlichte waarschuwingsborden. Het huidige draagvermogen van de motorvoertuigschakelaars is relatief hoog en reikt tot 200 ampère.

Sommige schakelaarmodellen zijn voor speciale beperkte doeleinden voorzien van bedrukte motieven. Dit omvat voertuigspecifieke symbolen zoals batterij-, motorstart-, raam-, lamp- en koplampsymbolen en het woord Uit / Aan.

75 procent van de autoschakelaars is verlicht. Afhankelijk van de toepassingsomgeving wordt verlichting ofwel als vlak, als punt of als symbool of met leds uitgevoerd. Sommige schakelaars hebben extra functies, zoals vergrendelingen, om te voorkomen dat ze per ongeluk worden bediend.

Welke soorten autoswitches zijn er bij Conrad?

Actuatoren

Een speciale vorm van de voertuigschakelaar, ontworpen als een zelfherstellende knop.

Auto batterij schakelaar

Ontworpen voor het schakelen van bijzonder hoge stroombelastingen van de boordaccu naar het elektrische systeem van het voertuig. In sommige gevallen zijn meertraps schakelhandelingen mogelijk en kan het eigenlijke bedieningselement worden verwijderd.

Voertuig bedieningspaneel

Een paneel bevat verschillende voertuigschakelaars en -knoppen, sommige samen met afzonderlijke of geïntegreerde signaallampen. Het paneel is ontworpen als een complete montage-eenheid.

Automotive drukschakelaar

Voor gebruik als motorstartschakelaar met een stroomsterkte tot 30 ampère.

Automotive drukknoppen

Versies met en zonder toetsenbordverlichting voor verschillende toepassingsgebieden met stroomvermogens tot 25 Ampère.

Auto-veiligheidsschakelaar

Aan / uit schakelaar voor stromen tot 50 Ampère met afneembare sleutel.

Voertuig tuimelschakelaar

Gebruik als varianten met verlichte en onverlichte hendels. Sommige tuimelschakelaars zijn voorzien van inschakelzekeringen. Het omschakelproces kan pas worden uitgevoerd nadat het is verwijderd. Bij het terugkeren keert de schakelaar terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Stappenschakelaar voor motorvoertuigen

Schakelaars met geïntegreerde microprocessor, die op de manier van een stapregelaar bij elke druk op een knop op een gedefinieerde manier stijgende of dalende uitgangsspanningen afgeven. Gebruik bijvoorbeeld voor bediening van stoelverwarming.

Autodeurcontactschakelaar

Deze knoppen zijn zo in de carrosserie ingebouwd dat ze de status van een gesloten voertuigdeur als schakelstatus evalueren.

Voertuig tuimelschakelaar

Sommige zijn verkrijgbaar met een vaste middenpositie in verschillende verlichte en bedrukte versies.

Trekschakelaar voor motorvoertuigen

Voor gebruik in verlichtingssystemen, in sommige gevallen met meerdere niveaus, bijvoorbeeld voor parkeerlichten op het eerste niveau en dimlicht op het tweede niveau.

FAQ - veelgestelde vragen over autoschakelaars

Wat is de levensduur van autoschakelaars?

Het aantal schakelcycli is maximaal 500.000 als aan de toepassingscriteria wordt voldaan. Als een voertuig bijvoorbeeld 10 jaar lang elke dag wordt gebruikt, schakelt de schakelaar van het bestuurdersportier ongeveer 10.000 keer om (49 weken per jaar twee keer per dag in- en uitstappen).

Welke veiligheidsinstructies moeten in acht worden genomen?

  • Onderhoudswerkzaamheden aan de voertuigelektronica mogen alleen door geschoold vakpersoneel worden uitgevoerd. Mogelijk moet voor aanvullende opleiding van het onderhoudspersoneel worden gezorgd.
  • Onjuiste reparaties aan voertuigschakelaars kunnen aanzienlijke gevaren opleveren voor de reparateur en de gebruiker. Bovendien kunnen garantieclaims onder bepaalde omstandigheden komen te vervallen.
  • Bij sommige componenten vloeien zeer hoge stromen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Daarom moeten maatregelen worden genomen om mensen te beschermen tegen de effecten van gevaarlijke lichaamsstromen.
  • Bij het testen van onder spanning staande voertuigen moeten bijzondere maatregelen worden genomen: bijvoorbeeld het inrichten van speciale werkplekken, afstandsbeveiliging, noodbedieningsinrichtingen of het optisch of akoestisch signaleren van de schakeltoestand.
  • In het bijzonder mag de schakelaarbehuizing in de motorvoertuigensector alleen met geschikt gereedschap worden losgemaakt om de bevestigingselementen en de behuizing niet te beschadigen.
  • De databladen van fabrikanten zijn beschikbaar om te downloaden voor voertuigwissels. Deze zijn vooral relevant met betrekking tot het huidige draagvermogen en het temperatuurbereik op de plaats van gebruik in het voertuig.
  • Bij storingen of defecte schakelaars onmiddellijk spanningsvrij schakelen en tegen verder gebruik beveiligen.
  • Defecte schakelaars horen niet bij het huisvuil; ze horen thuis bij openbare inzamelpunten.
     

Hoe kan ik defecten aan autoschakelaars identificeren?

  • Bij het openen van de schakelaarcontacten kan door slijtage of overbelasting een vlamboog ontstaan, waardoor de contacten in de schakelaar stuk voor stuk worden afgebrand. Deze contacterosie is onder bepaalde omstandigheden merkbaar door geur en leidt tot een toenemende contactweerstand van de contacten tot aan hun volledige uitval.
  • Slijtage van de kantel-, kantel- of vergrendelingsmechanismen leidt tot een onbetrouwbaar vasthouden van de schakelstanden. Als het niet meer mogelijk is de schakelaarstand te nemen of vast te houden, moet de schakelaar worden vervangen.
  • In sterk vibrerende technische omgevingen, bijvoorbeeld in voertuigen of machines met arbeidsonbalans (grondverdichter), kunnen de bevestigingen van de kabels en stekkers losraken, wat leidt tot het uitvallen van de elektrische componenten achter de betreffende schakelaar.
  • Met name kunststof hendels op tuimelschakelaars lopen het risico om af te breken als ze worden blootgesteld aan overmatige mechanische belasting.