bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies


Audio en video digitalisering: Muziek eenvoudig digitaliseren

Met audiodigitizers kunnen platen en cassettes worden gedigitaliseerd. Met hun hulp kunnen muziek, hoorspelen, privé-opnamen en andere dierbare inhoud voor de toekomst worden bewaard en snel en gemakkelijk in digitale vorm met anderen worden gedeeld. In onze gids leggen we uit waar u op moet letten bij het gebruik van audiodigitizers en welke criteria belangrijk zijn bij de aanschaf.


Digitaliseren van platen en cassettes met audiodigitizers

In combinatie met recorders en platenspelers waren cassettes en platen vaak de enige manier om thuis naar muziek en hoorspelen te luisteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nog enkele analoge schatten op zolder of in de kelder van ouders en grootouders verborgen liggen.

Vooral platen genieten een cultstatus en zijn tegenwoordig populairder dan ze lange tijd zijn geweest. Veel muziekalbums worden weer op vinyl geperst, wat niet alleen nostalgici verheugt, maar iedereen die een bijzondere aantrekkingskracht herkent in het gevoel, het uiterlijk en de unieke geluidskwaliteit van platen.

Oude cassettes stralen ook retro flair uit en herinneren ons aan vervlogen tijden. Bijna niemand die met deze opnames is opgegroeid zou het hart hebben om zijn cassettecollectie weg te geven.

Of het nu gaat om het zelf opgenomen bandje met je favoriete muziekmix of het vertrouwde kinderradiospel waarmee je elke avond in slaap viel - cassettes hebben een hoge sentimentele waarde en zijn daarom in menig huishouden nog te vinden.

Hoewel muziekcassettes als robuust worden beschouwd, gaan ze niet onbeperkt mee.

Het bandmateriaal ondergaat een verouderingsproces en is gevoelig voor externe invloeden zoals temperatuurschommelingen, zonlicht of vochtigheid. Het bevat ook weekmakers waarvan de gassen na verloop van tijd ontsnappen en de wikkelingen aan elkaar kunnen plakken.

De levensduur van een cassette ligt tussen de 30 en 40 jaar, afhankelijk van hoe hij wordt bewaard. Dus als u uw geliefde muziektitels en hoorspelen wilt bewaren, moet u uw cassettes tijdig digitaliseren. Archiefstukken gaan veel langer mee, maar alleen als ze goed worden verzorgd en bewaard. Veelvuldig afspelen kan leiden tot krassen op de schijf, en als de plaat eenmaal beschadigd is, kan hij niet meer door de platenspeler worden gelezen.

Daarom is het de moeite waard om platen te digitaliseren, zodat men in het ergste geval - bijvoorbeeld als er op dat moment geen platenspeler beschikbaar is - altijd toegang heeft tot de audio-inhoud. Zogenaamde digitizers zijn hier nuttig. Zij combineren gewoonlijk twee functies in één apparaat: zij worden gebruikt om de audiosignalen over te brengen naar een externe harde schijf van een PC of naar een USB-stick en kunnen in de meeste gevallen tegelijkertijd worden gebruikt als afspeelapparaat.


Structuur en functie van een audiodigitizer met USB

Moderne USB-digitaliseringsapparaten zijn cassetterecorders of platenspelers die zijn uitgerust met een USB-poort en een geïntegreerde analoog-digitaalomzetter (A/D-omzetter) hebben. Deze zet analoge gegevens op cassettes en platen om in digitale gegevens.

De gedigitaliseerde bestanden worden vervolgens via de USB-aansluiting doorgegeven en opgeslagen op een USB-stick of via een USB-kabel overgebracht naar een PC.

Sommige apparaten kunnen platen en cassettes digitaliseren zonder dat daarvoor extra software nodig is. In dit geval is er geen computer nodig. Andere vereisen extra software, die ofwel op een CD staat of apart moet worden aangeschaft.

Afhankelijk van de software is het mogelijk om de inhoud van muziekcassettes niet alleen te digitaliseren, maar ook te bewerken. De geluidskwaliteit van de op de harde schijf opgeslagen bestanden kan worden geoptimaliseerd met behulp van hulpmiddelen die bijvoorbeeld ruis zoals gesis of gekraak elimineren of verminderen.

Gemakshalve functioneren digitizers die zijn ontworpen als platenspelers of cassetterecorders ook altijd als afspeelapparatuur. Als u geen afstand wilt doen van uw oude cassettes of platen, kunt u ze altijd nog beluisteren met de digitizer. Veel USB-recorders en draaitafels hebben een hoofdtelefoonuitgang en worden soms zelfs geleverd met een hoofdtelefoon. Draagbare cassettespelers zijn meestal niet veel groter dan een gewone cassette en kunnen onderweg worden gebruikt.


Digitaliseren op CD of in MP3-formaat?

Of u uw gegevens moet opslaan in MP3-formaat of op CD hangt grotendeels af van welke afspeelapparatuur u later zult gebruiken om de muziek te beluisteren en of u de gegevens verder wilt bewerken. Als u belang hecht aan een bepaald gevoel, zult u zeker niet verkeerd zitten met een CD als fysieke audiodrager. In dit geval wordt digitalisering in WAV-formaat aanbevolen, wat door sommige audiodigitaliseringsapparaten wordt ondersteund. WAV-bestanden worden niet gecomprimeerd, dus er is geen kwaliteitsverlies.

Als u liever onderweg, tijdens het sporten, in de auto of vanuit de cloud naar uw favoriete muziek luistert, is MP3 het aanbevolen digitale formaat. MP3-bestanden hebben het voordeel dat zij aanzienlijk minder opslagruimte vergen omdat de geluidssignalen worden gecomprimeerd.

Afzonderlijke, overbodige geluidscomponenten die voor de mens nauwelijks waarneembaar zijn, worden niet opgeslagen.

MP3-bestanden zijn zeer geschikt om af te spelen op de smartphone, computer of smart TV.

Bovendien zijn media in MP3-formaat gemakkelijk aan te passen. Ze kunnen met een paar klikken worden gesneden, uitgebreid of opgepoetst met effecten. Afgezien daarvan kan later nog steeds een normale audio-CD worden gemaakt van MP3-bestanden.


Koopcriteria voor audio USB digitizers - wat is belangrijk?

Bij de aankoop van digitaliseringsapparatuur moet met verschillende factoren rekening worden gehouden.

Het ondersteunde digitale formaat speelt een belangrijke rol.

De meeste recorders en platenspelers die zijn ontworpen als digitaliseringsapparatuur zetten audiobestanden van banden of platen om in MP3-formaat, sommige ondersteunen ook het WAV-formaat. Dat laatste is vooral een voordeel als u uw muziek achteraf wilt bewerken.

In de meeste gevallen is conversie naar MP3 echter voldoende, omdat het formaat gemakkelijk kan worden gelezen door smart-tv's, smartphones en andere moderne afspeelapparaten en weinig opslagruimte vergt.

Het is ook belangrijk om te weten of digitaliseringssoftware vereist is en bij de levering is inbegrepen of dat u een beroep moet doen op externe software.

Digitizers met USB-sleuven zijn handiger in het gebruik dan apparaten die uitsluitend met SD-kaarten werken. Een ander voordeel van USB-digitizers is dat zij in de meeste gevallen niet alleen via accu, maar ook via USB van stroom kunnen worden voorzien. Hoewel een USB-oplaadkabel bijna standaard wordt meegeleverd, moeten batterijen in veel gevallen apart worden aangeschaft.

Cassettedigitizers kunnen ook worden gebruikt als draagbare cassetterecorders voor gebruik onderweg. In dit geval moet ervoor worden gezorgd dat een voeding via batterijen mogelijk is en dat een hoofdtelefoonuitgang beschikbaar is. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een microfoon en maken het mogelijk gesproken of gezongen woorden op te nemen.


Onze praktische tip: audiocassettes voorbereiden voor digitalisering

Alvorens te digitaliseren is het raadzaam de cassetteband goed te bekijken. Als het materiaal intact is, windt u de cassette eenmaal door om een soepele weergave te garanderen. Als de tape gescheurd is, kunt u proberen deze met speciale tape te repareren en vervolgens te digitaliseren. De dossiers moeten van stofdeeltjes worden ontdaan met speciaal daarvoor ontworpen borstels.


FAQ – veelgestelde vragen over digitalisering van audio en video

Hoe tijdrovend is het digitaliseren van muziekcassettes?

U digitaliseert platen en cassettes altijd in real time. Als u de muziek van een cassette met 60 minuten speelduur wilt overbrengen naar een externe harde schijf of een USB-stick, moet u evenveel tijd uittrekken voor de conversie naar MP3. Verder worden er geen gegevens op de cassette opgeslagen. Informatie over de artiest, de titel, het album en het jaar van uitgave moet bij het digitaliseren handmatig worden ingevoerd. De verwerkingstijd van de bestanden moet dus bij de eigenlijke digitalisering worden opgeteld.

Is het digitalisering van cassettebandjes legaal?

Een privé-kopie voor eigen gebruik is toegestaan zolang de kopieerbeveiliging niet wordt omzeild en u uw gedigitaliseerde versie niet commercieel gebruikt en bijvoorbeeld verkoopt.

Hoe kan de muziek van een band worden geoptimaliseerd?

Daarvoor heeft u de juiste software nodig. Volumeschommelingen of ruis zoals gesis kunnen meestal met een paar klikken worden aangepast of verminderd.