bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Externe harde schijven: opslagruimte snel uitgebreid

Externe harde schijven bieden het grote voordeel dat de opslagruimte van een computer snel en gemakkelijk kan worden uitgebreid zonder dat de behuizing van de PC hoeft te worden geopend. Ze zijn beschikbaar in een groot aantal opslagconfiguraties en voor alle gangbare externe interfaces zoals USB 3.0. Als u veel opslagcapaciteit nodig hebt voor uitgebreide back-ups, kunt u ook oplossingen gebruiken die meerdere harde schijven in één behuizing onderbrengen. Deze gids laat zien waar u op moet letten bij het kopen van een externe harde schijf.



Externe harde schijven op de rij

Met een externe harde schijf kunnen zelfs niet-professionals de opslagruimte snel uitbreiden. Aanpassingen aan de computer zijn niet nodig.

Externe gegevensdragers zijn ook bij uitstek geschikt voor mobiel gebruik. Hiervoor kunnen het beste compacte 2,5"-schijven worden gebruikt, omdat deze ook het voordeel hebben dat de stroomvoorziening via de USB-poort voor de meeste modellen voldoende is. Er hoeft dus geen aparte voedingseenheid te worden meegenomen.

Externe schijven kunnen zowel conventionele mechanische harde schijven als SSD-opslag bevatten. Deze laatste variant is door zijn ontwerp ongevoelig voor schokken en biedt gebruikers aanzienlijk hogere gegevensoverdrachtssnelheden. Een gewone harde schijf met een grote opslagcapaciteit is echter voldoende voor regelmatige back-ups thuis of voor het opslaan van foto's en video's die u zelf hebt gemaakt.

Waar moet u op letten als u een harde schijf koopt?

Bij het kopen van een externe harde schijf zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden om het juiste model in het enorme assortiment te vinden. Eerst en vooral is er de opslagcapaciteit: dankzij matige toeslagen is het beter om bij twijfel een maatje groter te kopen in plaats van later geërgerd te zijn dat de opslagruimte eerder opgebruikt is dan verwacht. Ook de interface is belangrijk: USB kan hier als de standaard worden beschouwd; harde schijven met deze aansluiting kunnen op elke redelijk moderne computer worden aangesloten. Kies in ieder geval voor een model met USB 3.0, want de snelheid is aanzienlijk hoger dan bij de USB 2.0-standaard. Bovendien is er achterwaartse compatibiliteit van USB 3.0 naar USB 2.0.

Een ander voordeel van externe USB-harde schijven is de prijs: ze zijn aanzienlijk goedkoper dan gegevensdragers met Firewire- of Thunderbolt-interface. Als het gegevensopslagapparaat ook onderweg moet worden gebruikt, zijn compacte externe harde schijven in 2,5" formaat een goede keuze. Er zijn ook speciale modellen waarvan de behuizing een robuuste rubberen coating heeft en dus beter bestand is tegen schokken.

Voor mobiel gebruik zijn externe SSD harde schijven een echt alternatief. Ze zijn nog compacter en tegelijkertijd ongevoelig voor trillingen. Een ander voordeel van de SSD is de aanzienlijk hogere gegevensoverdrachtsnelheid. Overigens vindt u in onze winkel ook tassen voor externe harde schijven en praktische accessoires voor interne en externe harde schijven.



Gemeenschappelijke interfaces voor externe harde schijven

USB:

USB is de standaardinterface bij uitstek voor modernere apparaten. USB 2.0- en USB 3.0-poorten zijn gewoonlijk aanwezig op elke computer van minder dan 10 jaar oud. Het wijdverbreide gebruik maakt de interface tot de eerste keuze voor externe harde schijven. Terwijl USB 2.0 een datasnelheid van 480 Mbit/s biedt, haalt USB 3.0 al 5 Gbit/s. De nieuwste versies USB 3.1 en USB 3.2 verhogen de snelheid nog verder tot respectievelijk 10 Gbit/s en 20 Gbit/s. De achterwaartse compatibiliteit is bijzonder praktisch; een USB 3.0 harde schijf kan bijvoorbeeld zonder problemen worden gebruikt op een USB 2.0-poort. Maar dan natuurlijk alleen op de maximale snelheid die USB 2.0 biedt.

eSATA:

De eSATA-interface is vrij zeldzaam. De maximale overdrachtssnelheid is 6 Gbit/s. Een groot nadeel van eSATA is dat externe apparaten niet van stroom worden voorzien. Er is dus altijd een extra voedingseenheid nodig. Voor stationaire opslagoplossingen is eSATA zeker een alternatief; voor mobiele harde schijven is de eSATA-aansluiting eerder ongeschikt.

Thunderbolt:

Thunderbolt is een interfaceprotocol gebaseerd op een PCI Express-interface. USB-C wordt vaak gebruikt als connector. Maar let op: dit is alleen de connector, Thunderbolt heeft niets te maken met USB in het algemeen, dus er is geen neerwaartse compatibiliteit met USB. Thunderbolt biedt enkele voordelen; naast een overdrachtssnelheid tot 40 Gbit/s kan de interface ook worden gebruikt om bijvoorbeeld een compatibele monitor of externe grafische kaarten aan te sluiten. Vooral fabrikant Apple vertrouwt steeds meer op Thunderbolt voor zijn apparaten. Het grote nadeel van op Thunderbolt gebaseerde opslagoplossingen is de hoge prijs.

Firewire:

FireWire wordt vooral nog gebruikt door oudere Apple computers, maar speelt verder op de markt hooguit een rol in de camcordersector. De norm staat een overdrachtssnelheid tot 800 Mbps toe. Externe harde schijven met een FireWire-interface zijn soms aanzienlijk duurder dan vergelijkbare USB-gegevensdragers.

NAS-Systemen:

Een NAS (Network Attached Storage) is ook een externe harde schijf. Zoals de naam al doet vermoeden, is de opslag niet rechtstreeks op de computer aangesloten via USB of Thunderbolt, maar via een netwerkkabel op de router. Het voordeel van een dergelijke oplossing is dat alle computers in hetzelfde netwerk toegang hebben tot de opgeslagen gegevens. Andere apparaten met internet, zoals smart-tv's of streamingboxen, hebben ook toegang. Een NAS is dus niet alleen geschikt als eenvoudige back-up harde schijf, maar is ook ideaal als mediaserver. NAS-systemen zijn verkrijgbaar met een enkele gegevensdrager of met meerdere. Apparaten die zijn uitgerust met ten minste twee harde schijven maken meestal ook het gebruik van verschillende RAID-niveaus mogelijk om de gegevensbeveiliging te verbeteren. NAS-systemen hebben ook hun eigen processoren, RAM en besturingssysteem.



Onze praktische tip: breid het geheugen van smartphones en tablets uit met een Wifi harde schijf

Met moderne smartphones kunt u foto's met een hoge resolutie maken en zelfs HD-video's opnemen. Als u deze mogelijkheden vaak gebruikt, kan het interne geheugen van uw telefoon snel zijn grenzen bereiken. Zeker, veel smartphonefabrikanten staan geheugenuitbreiding met microSD-kaarten toe, maar zou het niet veel praktischer zijn om foto's en video's snel over te zetten naar een externe harde schijf? Harde schijven met een geïntegreerde Wifi-module vormen een bijzonder elegante optie. Hiermee kunt u gemakkelijk een back-up maken van de laatste foto's en video's zonder gedoe met kabels.

Aangezien de meeste Wifi-harde schijven een geïntegreerde batterij hebben, kan het apparaat ook zonder problemen onderweg worden gebruikt. De meeste harde schijven met een Wifi-module hebben geen wifi-router nodig, maar zetten hun eigen draadloze netwerk op. Bovendien bieden veel beschikbare modellen toegang tot meerdere mobiele apparaten tegelijk. Het is dus goed denkbaar dat op de volgende kampeertocht sommigen muziek zullen streamen en anderen tegelijkertijd naar een opgeslagen film zullen kijken.


FAQ – veelgestelde vragen over harde schijven

Waarom is de opslagcapaciteit van mijn harde schijf onder Windows minder dan de fabrikant aangeeft?

Wees niet verbaasd als uw nieuwe harde schijf van 1 TB slechts 931 GB aangeeft onder Windows. Dit is geen fout of een defect van het opslagmedium. De oplossing van het raadsel ligt in de omrekening: de fabrikanten van harde schijven rekenen in het voor hen gunstige decimale stelsel. Bijgevolg zou 1 gigabyte precies 1.000 megabytes zijn. Voor een computer heeft een gigabyte echter 1.024 megabytes. Dat komt omdat een PC niet in het decimale stelsel rekent, maar in het binaire stelsel. Veel fabrikanten produceren harde schijven waarbij 1 gigabyte bestaat uit 1.000 megabyte. Een computer heeft echter 1.024 megabyte nodig om een gigabyte te vullen, zodat gebruikers uiteindelijk iets minder opslagruimte overhouden.

Waarop moet ik letten wat betreft de spanning op de USB-poort bij het aansluiten van een externe harde schijf?

Stationaire, externe 3,5" harde schijven moeten gewoonlijk altijd van stroom worden voorzien door een extra voedingseenheid. Bij de 2,5" versies zijn er echter apparaten die hun stroom uitsluitend via de USB-interface halen. Dit is praktisch wanneer u onderweg bent, omdat u geen omvangrijke voedingseenheid hoeft mee te nemen. Het kan echter gebeuren dat u de 2,5" harde schijf aansluit, de bedrijfs-LED even oplicht en het gegevensmedium onmiddellijk weer uitschakelt. Dit probleem doet zich altijd voor wanneer de spanning op de USB-poort te laag is. In dat geval sluit u uw harde schijf gewoon aan op een USB 3.0-sleuf. Dit zorgt voor een hogere spanning en de harde schijf zou nu moeten werken. Met een externe SSD harde schijf daarentegen is dit probleem zeer onwaarschijnlijk, omdat SSD-opslag aanzienlijk minder energie vergt.

Welke andere toepassingen zijn er voor externe harde schijven?

Naast het klassieke gebruik als back-upmedium op een desktop PC of notebook is het gebruik van een externe harde schijf op vele andere apparaten denkbaar. Veel routers hebben bijvoorbeeld een geïntegreerde USB-poort waarop het externe apparaat voor gegevensopslag ook als NAS kan worden aangesloten. Op populaire spelconsoles kan ook een bijbehorende harde schijf worden aangesloten. Het beperkte interne geheugen kan dus goedkoop worden uitgebreid en de volledige spelcollectie is altijd beschikbaar. Veel smart-tv's ondersteunen ook externe harde schijven, waar ze als digitale videorecorder dienen of de lokale videocollectie kunnen opslaan. Ten slotte maakt een model met WLAN-module de eigen gegevensverzameling toegankelijk voor de meeste mobiele apparaten.

Zijn er opslagoplossingen die speciaal geschikt zijn voor grote datasets? 

Als u een echt grote gegevensverzameling hebt, is een eenvoudige externe harde schijf misschien niet voldoende. Dit kan worden verholpen door speciale opslagsystemen die tot 8 harde schijven kunnen bevatten. Ze worden aangesloten als een normaal extern opslagmedium. Naast een enorm hoge opslagcapaciteit bieden dergelijke systemen vaak de mogelijkheid om verschillende RAID-niveaus te gebruiken om de gegevensbescherming te waarborgen. Als veel schijven in een kleine ruimte in een behuizing werken, moet u zeker de temperaturen in de gaten houden. Een opslagsysteem met actieve koeling wordt aanbevolen, zodat de levensduur van de gebruikte harde schijven niet negatief wordt beïnvloed.