JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Afkortzaag of Verstekzaag nodig? | Altijd haaks of recht zagen

Afkortzagen zijn een soort cirkelzagen die ook ingesteld kunnen worden om verstek te zagen. Op die manier kan makkelijk, snel en strak gewerkt worden.

Werken met een losse verstekbak en een handzaag duurt langer, heeft niet zo'n perfecte snede en meestal dient het hout na het zagen te worden gladgeschuurd.

Afkortzagen kunt u als tafelmodel of op poten kopen. De keuze heeft natuurlijk ook te maken met de frequentie waarmee de zaag gebruikt zal worden en de plaats die ze inneemt.

Gebruik

Een laminaatvloer leggen, een plafond maken of zelf een kastje bouwen, het wordt allemaal een stuk eenvoudiger wanneer u een zaagmachine ter beschikking hebt. Niet alleen gaat het werk sneller, de uitkomst wordt ook veel beter.

Niet langer stress bij een klus, maar gewoon plezier. 

Voordelen afkortzagen

Deze verstekzagen hebben heel wat voordelen:

  • De zaag kan waterpas geplaatst worden, zodat haaks gezaagd kan worden;
  • Ten opzichte van de tafelzaag geldt dat het zaagblad beweegbaar is en van bovenaf zaagt. Dit vergroot de veiligheid, aangezien u niet met het hout naar de zaag schuift, maar de zaag naar het hout brengt. Het zaagblad wordt bediend met een handvat en het heeft een beschermkap aan de bovenkant, waardoor de kans op rondvliegend hout verkleind wordt.
  • Er zijn zagen te koop met een laserfunctie, waardoor alles tot op de laatste millimeter nauwkeurig afgesteld kan worden.
  • Omdat werken met hout stof veroorzaakt, heeft de zaag, indien gewenst, een afzuiging.
  • De kop kan versteld worden en de zaag heeft een trekfunctie.
  • Het zagen gaat sneller, zeker in vergelijking met een handzaag en een
    verstekbak.

Tafelmodel of op poten?

Bij de keuze van een afkortzaag kan de afweging tussen een tafelmodel of een zaag op poten een rol spelen. Overigens is er een tussenoplossing, namelijk de aanschaf van een flexibele werktafel. Het voordeel van een zaag op poten is dat hij snel en overal plaatsbaar is. U heeft geen tafel of verhoging nodig. Daar staat tegenover dat een losse zaag eenvoudiger te verplaatsen is.

Veel hangt af van het gebruik, want daarbij speelt ook veiligheid een belangrijke rol. Een
stevige werktafel waarop de zaag goed bevestigd kan worden, draagt bij aan die veiligheid.

Naar boven