JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Accuboormachine
Boren en schroeven met een boormachine op een accu

Lees de info over de verschillende accuboormachines

Een accuboormachine kopen? Lees hier de handige tips en informatie

Wat is een accuboormachine?

Een accuboormachine is een ideaal stuk gereedschap voor het boor- en schroefwerk bij allerlei klussen in huis, zoals het in elkaar zetten van meubels, het schroeven van gipsplaten en het uitvoeren van diverse bevestigingswerkzaamheden.

Doordat de machine op een accu werkt, kunt u hem overal gebruiken zonder na te hoeven denken over de beschikbaarheid van netstroom of een verlengsnoer. Ze zijn vooral geschikt voor automatisch schroeven en lichtere boorwerkzaamheden in hout.

Conrad beschikt over accu-boormachines van onder andere de merken:

  • Bosch (de bekende Bosch accu-boormachine is zeer geliefd)
  • Makita
  • Fein
  • Einhell
  • Metabo
  • Toolcraft
  • AEG Powertools

In dit assortiment vindt u ook accu-slagmoersleutels, accu-schroefboormachines en accu-droogbouwschroevendraaiers. De meeste accuboren worden verkocht als set met meerdere accu’s en diverse schroef- en bitsets, vaak inclusief koffer.

Accuboormachine of klopboor kopen?

De klus bepaalt welke accuboormachine geschikt is. Vanzelfsprekend zal voor grotere gaten in hardere materialen een krachtiger apparaat nodig zijn.

Hoewel accuboormachines erg handig en veelzijdig zijn, zijn ze niet voor iedere klus geschikt. Zo zijn ze prima te gebruiken voor boren en schroeven in hout, metalen, gipsplaat en kunststof, maar zodra er grote gaten in metselwerk, harde stenen muren en beton gemaakt moeten worden, bent u beter af met een speciale klopboormachine of een boorhamer.

Voordelen:

 Veelzijdig
 Snoerloos, dus op iedere plek te gebruiken
 Licht in gebruik
 Geschikt voor hout, metaal, gips en kunststof

Nadelen:

 Niet geschikt voor beton en hard steen
 Accu raakt na verloop van tijd leeg; lang continu achterelkaar werken kan niet
 Accu-boormachines met klop- of boorhamer functie zijn minder krachtig dan gewone boorhamers en klopboren.

Bosch accuboormachine

Eén van de meest bekende en geliefde accuboormachines zijn die van Bosch. Vaak zijn ze compact, licht en krachtig. Daarom zijn ze niet alleen populair bij de doe-het-zelver thuis, maar bij ook de professional die hogere eisen stelt aan zijn gereedschap.

Bekijk hieronder ▼ onze best verkochte accuboormachines:

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}

Accu voor boormachine

In plaats van een directe koppeling aan netstroom wordt een accuboormachine aangedreven door een accu. Het vermogen daarvan bepaalt hoe krachtig en hoelang er kan worden geschroefd of geboord.

Na verloop van tijd is de accu op en moet weer in het laadstation opladen. Bij veel modellen worden dan ook twee accu’s meegeleverd zodat u achterelkaar door kunt klussen terwijl de accu’s afwisselend worden opgeladen. De werktijd en laadduur verschilt per merk en uitvoering en staat bij iedere productspecificatie vermeld.

Meer capaciteit met duurzame Li-Ion accu’s

Tegenwoordig zijn vrijwel alle machines uitgerust met moderne Li-Ion accu (lithium ion) accu’s die een stuk langer mee gaan dan de vroegere NiMH of NiCd accu’s. Ze hebben dan ook nauwelijks terugloop in capaciteit bij te lang of te kort opladen en ook als het apparaat langere tijd uitstaat is er geen verlies aan lading.

Naast het voordeel in prestaties bieden de Li-Ion machines ook door hun lichte gewicht veel gemak. Zeker als het werk op lastig bereikbare plaatsen moet gebeuren, of boven uw hoofd.

Bekijk hier onze losse accus voor boormachines

accuboormachine van Bosch
accuboormachine kopen
Bekijk nu deze mooie accuboormachine. Nooit meer een snoer nodig.

Accuboor | Welke Ampère-uur (Ah) waarde?

Let bij aanschaf op de capaciteit in Ampère-uur (Ah). Hoe hoger deze is, hoe langer u met het apparaat kunt werken zonder deze op te laden. Maar het betekent ook hoe zwaarder de boormachine is. Belangrijk dus om dit voor- en nadeel tegen elkaar af te wegen.

Geadviseerd wordt om voor kortdurende klussen een machine van 1 of 2 Ah te nemen. Voor langer achterelkaar boren en schroeven zijn boormachines met een 3 Ah accu geschikter.

Welk vermogen kies ik voor de boormachine?

De prestaties van accuboormachines zijn afhankelijk van het voltage; hoe hoger de spanning, hoe krachtiger de machine werkt en beter presteert bij het boren.

Voor alleen schroeven en lichte boorwerkzaamheden zijn machines tot ongeveer 10,8 Volt geschikt. 10,8 -14,4 Volt is handig voor allround klussen. En wilt u over een krachtig apparaat beschikken kies dan voor een 18 Volt of zelfs 24 Volt apparaat. Verder bepalen ook koppel en toerental hoe goed de boormachine is toegerust voor verschillende klussen.

Koppel- en schroefkracht van een accuboor

De kracht waarmee het bitje ronddraait, het zogenaamde ‘koppel’, is van invloed op hoe goed de boormachine grotere schroeven kan vastdraaien of boorwerkzaamheden in hardere materialen kan uitvoeren. Het wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm). 25Nm is bijvoorbeeld voldoende voor lichte schroefwerkzaamheden. Meer kracht bieden koppels tussen de 25Nm en 50Nm. En wilt u het apparaat professioneel inzetten voor het zwaardere werk, dan zijn er ook apparaten met koppels vanaf 50Nm te koop. 

Regelbare snelheid van boren en schroeven

Bij de meeste accuboormachines is het toerental, dus het aantal omwentelingen van boor
of bitje, instelbaar in hoog en laag. Zo zet u een lage snelheid in (met hoog koppel) om met precisie te schroeven en in hardere steen of metaal langzaam te boren.

Bij boorklussen in hout en gipsplaat wilt u vaak weer het maximum uit uw boor halen, dus een hoge snelheid met een laag koppel. Sommige boormachines hebben meer standen om de schroefsnelheid nog nauwkeuriger te regelen.

Snelaansluiting of SDS-koppeling

Boor- en schroefbitjes kunnen op verschillende manier in de boorkop van de accuboor worden gewisseld. De meeste machines hebben een snelkoppeling waarin ze met een draaibeweging worden vastgeklikt.

Bij SDS-koppelingen gebeurt dat door het in de lengterichting induwen van de boor waarna het bitje wordt vergrendeld. De boortjes en schroefbitjes moeten voor dit systeem wel zijn voorzien van speciale SDS-sleuven. Maar er zijn voor deze systemen ook speciale SDS-adaptors verkrijgbaar waarmee gewone boren met ronde schachten toch zijn aan te
koppelen.

Accuboormachine met klopboor of boorhamer?

Voor krachtig boorwerk en boren in metselwerk, steen en zelfs beton zijn er ook speciale accuboormachines met klopboorfuncties of boorhamer te koop. Ze beschikken over een stuk meer vermogen en meer slagkracht. Bovendien hebben ze meestal een extra handvat voor een betere ondersteuning en meer stabiliteit.

Vanzelfsprekend zijn deze machines ook een stuk zwaarder en duurder. Wilt u het apparaat regelmatig voor boren in zware en harde materialen gebruiken dan is het te overwegen om een gewone klopboor of boorhamer met snoer te kopen, omdat deze op dat vlak vaak een stuk beter presteren.

Bitjes voor accuboormachines
Naar boven