JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Brandpreventieweken

Hé, doe de deur dicht!

Brand bij je thuis, dat is het laatste waar je op zit te wachten. Alle spullen verwoest, overal ligt roet, er is nog maar weinig van de plek van de brand over. Dat het vuur snel geblust moet worden is een feit, maar weet je wel dat rook de grootste bedreiging is bij een woningbrand? Door het inademen van rook, krijgt je lichaam geen zuurstof. Ernstig of fataal letsel is hier vaak een gevolg van.


Rookmelders kunnen het letsel voorkomen, door een luid alarm af te slaan, wanneer er rook geconstateerd is. De tip om de rook zo lang mogelijk bij je vandaan te houden is: sluit ’s avonds voordat je gaat slapen, alle deuren in je huis. Hierdoor blijft de rook nog enige tijd buiten de ruimte waar jij op dat moment bent.

Tips om brand te voorkomen:
  • Gebruik vuur veilig
  • Maak apparatuur stofvrij
  • Zet apparatuur uit
  • Plaats rookmelders
  • Plaats een blusdeken
Koolmonoxidemelder Alecto COA-28/26
  • Voorkom dodelijke ongelukken door levensgevaarlijk gas
Nest Protect draadloze rookmelder
  • Brand? Word ook gewaarschuwd op je smartphone!
Blusdeken (1 x 1 meter) Alecto SB-11
  • Doof kleine en beginnende branden in huis!

Aanbevolen voor brandpreventie

Ons uitgebreide assortiment

Voorkom brand met deze tips

Voorkomen is beter dan gene… Ja ja, dat weten we nu wel. Maar hoe dan?
Een brand voorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is vaak achteraf praten, als de brand geblust is. Had ik maar dit of had ik maar dat. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen dat je voorzichtig moet zijn met brandbare stoffen en open vuur. Vermijd dan ook het bijvullen van je Zippo tijdens het geven van een kookles in een kleuterklas. De kans is groot dat je blusdekens tekort komt.

Het zijn vaak de alledaagse dingen die een brand veroorzaken. Een sigaret, een kaars of een vlam in de pan. Waar warmte, zuurstof en brandbaar materiaal bij elkaar komen heb je de poppen aan het dansen, of branden, zoals je wilt. We hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet…

Roken

De één verafschuwt het, de ander geniet ervan. Het is in ieder geval één van de belangrijkste oorzaken van een woningbrand. Sigaartje roken in bed na een 80-urige werkweek? Niet doen. In sigaretten hebben ze sinds kort een brandvertragend middel verwerkt, als je er een tijdje geen trek van neemt gaat ‘ie vanzelf uit, maar ook hier geldt: niet aansteken als je een uiltje dreigt te gaan knappen op je hoogpolig tapijt.

Lucifers en aanstekers

Berg ze op. Op een plek waar kinderen niet bij kunnen. Want wat is dat interessant speelgoed zeg! Gebruik ze ook niet om te kijken hoeveel benzine er nog in de tank van je scooter zit. Gewoon niet doen.

Kaarsen

Zeer gezellig en sfeer verhogend, maar kaarsen zijn daarnaast ook potentiële brandhaarden. Al ben je maar even een kopje suiker aan het halen bij de buren, doe ze uit als je het huis verlaat. Zet ze ook op plekken met voldoende ruimte eromheen en zorg dat de enthousiaste hond ze niet van tafel kan kwispelen. Het wordt ook als verstandig ervaren om ze buiten bereik van kinderen te houden. Gebruik voor het doven van de kaars ook een kaarsendover. Die zet je er op en het vlammetje gaat uit. Heb je die niet in de kast liggen en ben je toch een beetje klaar met de gezellige sfeer, blaas ze dan uit met je hand om de vlam. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen dan kun je altijd kiezen voor de LED-kaars. Deze elektrische kaarsjes hebben het effect van een echte kaars, maar niet de nadelen hiervan. Roet, rookontwikkeling, hitte en brandgevaar zijn verleden tijd. En ze gaan zo’n 50x langer mee.

Vlam in de pan

Koken doen we vaak met olie of vet. Als dat te warm wordt kan het zijn ontbrandingstemperatuur bereiken en spontaan in brand vliegen. Kijk ook uit met overkoken, het bakproduct kan de warmtebron onder de pan bereiken en vlam vatten. Gebruik dus nooit teveel olie of vet. Mocht de vlam toch de pan in vliegen, blus dan nooit – echt nooit! – met water! Dat verspreidt de brandbare vloeistof door je hele keuken en dan ben je nog verder van huis. Probeer, als de vlam nog klein is, de pan te bedekken met een deksel of blusdeken. Wees voorzichtig! Bekijk anders even het instructiefilmpje hieronder…

Schoorsteen

Houdt dat ding schoon. Door ophoping van roet is een vonkje genoeg om je schoorsteen in de brand te laten vliegen. Helemaal als deze al jaren niet meer is schoongemaakt. Roetafzetting kun je overigens wel verminderen door het verbranden van schoon en droog hout. Maar dan nog wordt aangeraden om één keer per jaar een professionele schoorsteenveger het dak op te sturen.

Elektrische apparaten

Dat lijken er ook steeds meer te worden. Maar goed, ze maken ons het leven makkelijk dus we gaan ze niet en masse de deur uit doen. Zo groot is de kans toch niet dat er eentje in de fik vliegt, toch? Klopt, maar de kans is wel aanwezig. Sluit ze dan ook niet met zijn allen aan op één stekkerdoos of stopcontact. Eventuele haspels of verlengsnoeren dien je ook helemaal af te wikkelen, want die dingen worden dus wél warm. Hetzelfde geldt voor het stofzuigersnoer, uitrollen die hap. Zorg ook dat alle apparatuur schoon is, vooral vrij van stof. Broodroosters, föhns, stofzuigers en frituurpannen, het zijn beruchte vlamvatters.

Televisie

Voor het slapen gaan nog even het sportjournaal kijken en dan uit dat ding. Uit betekent in veel gevallen op stand-by. Maar dan staat ‘ie niet echt uit. Een potentieel gevaar dus. Handig; met een standby-killer kun je je tv gewoon vanaf de afstandsbediening uitschakelen. Enkele minuten nadat je ‘m hebt uitgeschakeld sluit dit apparaatje je tv automatisch van het stroom af. Aanzetten gaat gewoon weer met je afstandsbediening.

Computer

Je computer sluit je aan op een stopcontact. Je beeldscherm, je printer, je scanner, je speakers, niet te vergeten. Allemaal gaan ze op hetzelfde stekkerblok. Met een master-slave stekkerdoos schakel je die allemaal automatisch uit als je de computer uitzet. Gevaar geweken!

Laders

Even je tablet opladen. Voor je het weet ligt het apparaat een weekend aan de lader zonder er naar om te kijken. Met een smartphone loop je dat risico niet zo gauw, die gebruik je sowieso dagelijks. Voor beiden is er een praktische timer-tussenstekker. Deze voorkomt dat je apparaat onnodig aan het stroom blijft hangen. Na (bijvoorbeeld) 8 uur wordt de stroomtoevoer namelijk afgebroken. Dan is de meeste apparatuur wel opgeladen. En je voorkomt een oververhitte lader, die weer brand kan veroorzaken. Nog een ideetje: laad je tablet niet in je bed op, of op je bank, daar komt geheid brand van. Een tafel of iets dergelijks volstaat. Dan kan ‘ie fijn zijn warmte kwijt.
Je hebt tegenwoordig ook batterijenladers die ervoor zorgen dat je batterij niet langer wordt geladen dan noodzakelijk.

Wasdroger

Ook een beruchte brandhaard in de wereld van vuur en vlam. Ten eerste mag je die nooit aansluiten op een verlengsnoer of meervoudige stekkerdoos. Niet doen dus. Ten tweede is het meer dan verstandig om na elke draaibeurt het stoffilter goed te reinigen. Wel doen dus. Plaats je droger ook in een goed geventileerde ruimte. Het is tevens raadzaam om in diezelfde ruimte een rookmelder te hangen. Het is ook verstandig om je droger niet te laten draaien als je zelf niet in huis bent. Mocht je problemen hebben met het apparaat schakel dan een vakman/-vrouw in.

Halogeenverlichting

Mooi lampje, zo’n halogeenspot. Er komt echter wel een hoop warmte vanaf. Dus ga je ze bijvoorbeeld in een plafond inbouwen, let er dan wel goed op dat de warmte weg kan. Dus houdt een beetje ruimte ertussen. Hang ze ook niet tussen de gordijnen of dichtbij andere brandbare stoffen, voor je het weet wordt het wel erg licht in huis. En warm. Erg warm. Dit alles kun je sowieso makkelijk voorkomen door LED-spots te gebruiken.

Voorkom ook branden met…

Afzuigkappen, goed schoonhouden. Elektrische dekens, let goed op beschadigingen en dat ze niet te warm worden. Wees ook voorzichtig met zeppelins in het algemeen. En niet te vergeten de magnetron, gebruik deze alleen om eten op te warmen. Een lavalamp, een propaantank, een blik bonen en een puppy zijn zomaar enkele voorbeelden van dingen die je niet in een magnetron moet opwarmen.

Naar boven