Conrad officieel reseller Arduino®

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Conrad Electronic mag zich vanaf augustus 2021 officiële Arduino® reseller noemen. Dit betekent dat wij nu over de beste voorwaarden beschikken voor een optimale en continue beschikbaarheid van goederen. Wij kunnen u nu het meest actuele aanbod aanbieden en de nieuwste releases en interessante informatie rechtstreeks uit de eerste hand. Iedereen die Arduino al met succes gebruikt of ermee wil beginnen, zal hier nu van profiteren.

Wat ooit begon als een experimenteel project voor elektronicaliefhebbers, ontpopt zich steeds meer als een professionele oplossing voor industriële toepassingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen al van de naam Arduino hebben gehoord. Maar niet iedereen weet precies wat er achter zit. Wanneer men spreekt over microcontrollers, projecten, platforms, sketches, shields en sensoren, is de verwarring groot. Daarom leggen we u eenvoudig en duidelijk uit wat een Arduino microcontroller is. Daarnaast willen wij laten zien welke schijnbaar onbegrensde mogelijkheden er zijn bij het gebruik ervan. En het mooiste is: het is allemaal veel minder ingewikkeld dan het lijkt.

Wat is Arduino?

Eenvoudig gezegd is Arduino een besturingssysteem waarbij de uitgangen reageren volgens de programmering en afhankelijk van de ingangen. Dit maakt het mogelijk bepaalde processen automatisch te sturen. Dit gaat van een eenvoudige LED-schakeling tot een complex machinebesturingssysteem

Dergelijke functies zijn bijvoorbeeld nodig in een koffiezetapparaat waar bepaalde processen afhankelijk zijn van sensorwaarden. Want alleen als de kaartscanner of de sensor in de muntcontrole een vrijgave heeft gegeven, wordt het keuzemenu weergegeven. De gewenste latte kan echter alleen worden gekozen als de sensor in de koffiebonen en de sensor in de melkcontainer bevestigen dat de containers niet leeg zijn.

Wat in principe vrij eenvoudig klinkt, vereist een Arduino-microcontroller en enige technische knowhow voor de uitvoering. De eerste Arduino met een ATMEL ATmega8 controller werd in 2005 ontwikkeld door Massimo Banzi en David Cuartielles in Italië. De naam "Arduino" is afkomstig van een bar in Ivrea waar de oprichters van het project elkaar ontmoetten.

Een Arduino bestaat in principe uit twee componenten. De ene is de hardware, d.w.z. het Arduino-bord, en de andere is de software (Arduino IDE), waarmee het individuele schakel- of besturingsprogramma (sketch) wordt gemaakt. Aangezien zowel de Arduino boards als de Arduino software open source systemen zijn, kunnen gebruikers beide aanpassen aan hun individuele behoeften.

Hoe is een Arduino opgebouwd?

De naam Arduino verwijst niet naar een specifiek board of controller. Arduino verwijst eerder naar een volledige productfamilie of merk. Met het Arduino Uno board als voorbeeld, willen we eerst de structuur nader toelichten.

De essentiële onderdelen van een Arduino board

1. USB-aansluiting
Op deze aansluiting wordt een USB-kabel aangesloten om het individuele besturingsprogramma naar de Arduino over te brengen.

2. reset knop
Deze knop kan worden gebruikt om de Arduino handmatig te resetten als hij door een storing niet meer automatisch werkt.

3. ICSP-interface (USB-interface)
Met een ICSP-interface (In Circuit Serial Programming) kan een logische schakeling rechtstreeks in het insteeksysteem worden geprogrammeerd

4. I²C bus
Met een I²C-bus worden gegevens van de master naar de aangesloten slaves verzonden via de SCL- (Serial Clock) en SDA- (Serial Data) lijnen.

5. ingebouwde LED
LED "L" is intern verbonden met PIN 13 en wordt gebruikt voor testdoeleinden.

6. digitale in-/uitgangen
Deze I/O-pinnen kunnen worden geconfigureerd als digitale in- of uitgangen. Zes van hen werken als pulsbreedte gemoduleerde PWM uitgangen indien nodig .

7. display LED's
De LED's "RX" en "TX" geven visueel de gegevensoverdracht van de PC naar de Arduino UNO aan

8. bedrijfsspanning LED
De "ON" LED signaleert de stroomvoorziening naar de microcontroller kaart. Het licht op als er spanning op de printplaat staat

9. oscillator kristal (regelaar)
Het kristal zorgt ervoor dat de oscillator in de controller stabiel en op de altijd constante frequentie oscilleert

10. ICSP-interface (controller)
De controller kan indien nodig via deze interface worden geprogrammeerd. Maar omdat dit al af fabriek is gebeurd, is het meestal niet nodig.

11. microcontroller
Een microcontroller is een halfgeleiderchip waarin de processor, de randapparatuur en het geheugen zijn gecombineerd. Soms worden ze ook SoC (System-on-a-Chip) genoemd.

12. analoge ingangen
Indien analoge spanningen van b.v. sensoren als ingangswaarden beschikbaar zijn, moeten deze zes ingangen worden gebruikt.

13. power pins
Deze pennen kunnen worden gebruikt om spanningen naar de microcontroller-printplaat te voeren of om spanningen zoals 3,3 V of 5 V af te tappen.

14. gelijkrichterdiode
Een gelijkrichterdiode is aanwezig zodat zowel gelijk- als wisselspanning op de voedingsaansluiting kan worden gezet.

15. laadcondensatoren
De laadcondensatoren egaliseren de voedingsspanning. Eén condensator wordt aangesloten vóór de 5 V-spanningsstabilisator en één condensator erna.

16. aansluiting stroomvoorziening
Om ervoor te zorgen dat de microcontroller-printplaat na het programmeren ook zonder USB-aansluiting kan werken, moet deze via een externe voedingseenheid worden gevoed

17. spanningsstabilisator
De spanningsstabilisator genereert een stabiele spanning van 5 V uit de voedingsspanning, die tussen 7 en 12 V moet liggen (AC of DC).

18. oscillator kristal (USB controller).
Het kristal zorgt ervoor dat de oscillator in de USB-controller stabiel en op de altijd constante frequentie oscilleert

19. USB interface
De USB-interface converteert de signalen die via de USB-interface binnenkomen in een formaat dat geschikt is voor de controller.

In principe heeft elk Arduino-bord een controller met verschillende ingangen en uitgangen. Afhankelijk van welke controller wordt gebruikt, is er een groter of kleiner aantal uitgangen en ingangen of aansluitmogelijkheden. Bovendien zijn de Arduino-borden zo ontworpen dat extra borden (shields) kunnen worden aangesloten via de headers. Zo ontstaat een stapelbaar systeem dat zonder veel bedrading kan worden opgezet.

Welke productseries zijn er van Arduino?

Waarschijnlijk het meest populaire Arduino platform is het Arduino Uno board. Maar naast de Arduino Uno zijn er nog vele andere microcontroller boards van Arduino. Omdat de productvariëteit van Arduino microcontroller boards net zo divers is als de verschillende toepassingsscenario's. Voor een gemakkelijk overzicht hebben wij enkele actuele en populaire boards in een tabel samengevat:

  Micro-Controller CPU Analoge ingangen Digitale in-/uitgangen Flash-opslag Bedrijfsspanning Afm. (l X b)
Arduino Zero ATSAMD21G18 32-bit 6 20 (waarvan 10 PWM) 256 kB 3.3 V 68,6 x 53,4 mm
Arduion Uno R3 ATmega328P 8-bit 6 14 (waarvan 6 PWM) 32 kB 5 V 68,6 x 53,4 mm
Arduino Due ATmelSAM3X8E 32-bit 12 54 (waarvan 12 PWM) 512 kB 3.3 V 101,5 x 53,3 mm
Arduino Mega 2560 ATmega2560 8-bit 16 54 (waarvan 15 PWM) 256 kB 5 V 101,5 x 53,3 mm
Arduino Leonardo ATmega32u4 8-bit 12 20 (waarvan 7 PWM) 32 kB 5 V 68,6 x 53,4 mm
Arduino Micro ATmega32u4 8-bit 12 20 (waarvan 7 PWM) 32 kB 5 V 48,3 x 17,8 mm
Arduino Nano ATmega328P 8-bit 8 22 (waarvan 6 PWM) 32 kB 5 V 45 x 18 mm

Er zijn ook verschillende versies van de afzonderlijke types, die verschillen wat betreft constructie en uitrusting. Zo is de Arduino Uno verkrijgbaar in een SMD-versie of met een WiFi-module. Maar er zijn ook verschillende versies van de Micro en Nano met verschillende technische gegevens.


Arduino MKR

Met Arduino MKR heeft Arduino een eigen Arduino-serie ontwikkeld, speciaal voor Makers.
Naast de diverse schakel- en besturingstaken ligt de nadruk bij Arduino MKR op de communicatiemogelijkheden van de boards en shields.
Deze variëren van SigFox voor IoT-toepassingen en WiFi voor draadloze netwerkintegratie tot het gebruik van het GSM-netwerk.


Arduino PRO

Met Arduino Pro beschikt Arduino over een krachtig systeem dat is ontworpen voor onder meer complexe industriële toepassingen, robotica en intelligente machinebesturingen.
De borden zijn navenant uitgebreid en krachtig, zoals de Portenta H7 met een dual-core processor die complexe taken in real time kan verwerken. In combinatie met de Arduino IoT Cloud is centrale aansturing eenvoudig mogelijk.


Arduino Education

Voor opleidingsdoeleinden heeft Arduino ook het Arduino® Education-programma gelanceerd. Aan de hand van verschillende projecten wordt een snelle en eenvoudige introductie in het programmeren van Arduino boards geleerd.
De onderwijsproducten zijn speciaal ontwikkeld voor middelbare scholen, beroepsonderwijs en universiteiten. Het universele leerconcept is bedoeld om opvoeders te ondersteunen bij het overbrengen van kennis over de onderwerpen programmeren, elektronica, elektrotechniek en mechatronica met didactisch materiaal en praktische kits. Daarom worden de Education Kits individueel aangepast aan het leerdoel of de groep leerlingen.
 

Bekijk het Arduino assortiment ›

Meest recente artikelen

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

6 okt 2021

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Wij reizen door Europa in 84 dagen

9 aug 2021

Wij reizen door Europa in 84 dagen

Energie besparen in huis

6 aug 2021

Energie besparen in huis

Wat zijn anemometers?

6 aug 2021

Wat zijn anemometers?

Wat zijn decibelmeters?

6 aug 2021

Wat zijn decibelmeters?

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

6 aug 2021

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

Eco Runner Team

21 jun 2021

Eco Runner Team

Bent u klaar voor hybride werken?

18 jun 2021

Bent u klaar voor hybride werken?