OLED - Nieuwe soort en lichtkwaliteit

OLED - Nieuwe soort en lichtkwaliteit

17 okt 2018

Met OLED worden lichtoplossingen opnieuw gedefinieerd

Organische Light-Emitting Diodes (OLED) openen nieuwe mogelijkheden voor licht en design en zijn zeer milieuvriendelijk. De ultradunne lichtmodules produceren plat licht zonder warmte-ontwikkeling en besparen energie. 

Het belangrijkste verschil met de bestaande lichtbronnen tot nu toe: OLED’s zijn platte lichtbronnen, geen punt-lichtbronnen. Met slechts enkele millimeters dun geven ze hun aangename, warme en homogene licht over het totale oppervlak diffuus af. Ze bestaan uit een (glazen) substraat, een transparante elektrode, één of meerdere organische lagen en een tegen-elektrode, die ook transparant kan zijn. OLED componenten zijn ingekapseld en daardoor tegen oxidatie en vochtigheid beschermd. OLED’s zijn volledig en traploos te dimmen.

De voordelen in overzicht

  • OLED’s zijn in diverse structuren en patronen vervaardigd
  • Nog minder stroomverbruik dan LED’s
  • Beter contrast dan TFT LCD’s, zonder de kijkhoek te verkleinen
  • Geen achtergrondverlichting nodig zoals bij LCD’s
  • Breed temperatuurbereik, functioneert ook betrouwbaar onder 0 °C

Interview: OLED wetenswaardigheden

Meneer Morgenstern, wat verstaat men precies onder het begrip “OLED”? 
OLED staat voor „organic light emitting diode“ - dat betekent zoveel als „organische lichtdiode“. Daarmee is eigenlijk het functieprincipe van een OLED verklaard: op bijvoorbeeld een glasplaat worden extreem dunne lagen organisch kunststof gestort. We spreken over lagen van 200 tot 400 nanometers, vergelijkbaar met een honderdste van een menselijke haar. Deze organische kunststof is het gevolg van chemische processen - zgn. polymerisatie - en op de plaats zelf licht uit te zenden.

Dit roept vragen op over toepassingsgebieden… 
Over het algemeen worden OLED’s momenteel vooral gebruikt op beurzen en displays. Maar als verlichting zoals in een kantoorruimte, kan het ideaal zijn om TL-buizen te vervangen. De hoofdzaak: in tegenstelling tot gebruikelijke lichtbronnen, bijvoorbeeld LED’s, verbreden OLED’s het licht niet puntvormig, maar vlak over het oppervlak. Daarom is OLED ook hoogst interessant voor ontwerpers.

Legt u eens in het kort de verschillen tussen LED’s en OLED’s uit… 
Zoals al gezegd, het uiterlijke verschil zit hem in de uitstraling van het licht: LED’s zijn puntlichtbronnen en OLED’s platte lichtbronnen. Dat betekent dat OLED’s in tegenstelling tot LED’s geen reflector nodig hebben omdat ze over het totaaloppervlak uitstralen.

Hoe ziet u het marktpotentieel voor OLED’s? 
Er zijn al producten in het displaybereik op de markt, en dan noem ik slechts de mobiele telefonie en digitale camera’s. Maar er zit nog veel meer potentie in. OLED-TV’s zullen in de toekomst een rol spelen, net als lichtbehang, verlichte spiegels en ramen. Het minpunt is momenteel nog de prijs, deze ligt in verhouding tot de LED’s nog in een wat ongunstigere prijs-kwaliteit-verhouding. Maar ik geloof wel dat dit slechts een kwestie van tijd is, tot ook hier de massaproductie de prijs omlaag zal drukken. Bedenk maar eens wat een spaarlamp vroeger kostte.

Besparende lampen – hoe zit het met de efficiëntie en milieuvriendelijkheid van OLED’s? 
De efficiëntie van OLED’s komt ongeveer overeen met een TL-buis - er is nog ruimte voor verbetering. Maar in vergelijking met een LC-display komt de OLED in de energiebalans zeer goed weg, omdat er geen achtergrondverlichting nodig is. Wat betreft het thema milieu: anders dan spaarlampen bevatten OLED’s geen giftige stoffen, enkel koolstof, waterstof, zuurstof en enkele andere elementen. Bovendien zijn ze te recyclen.

Meneer Morgenstern, wij danken u hartelijk voor dit gesprek

Indrukwekkende voorbeelden

OLED voorbeelden

OLED in de toekomst

De ontwikkeling van OLED vordert snel. De OLED’s komen nu nog voornamelijk in displays voor, maar waarschijnlijk komen we de ultradunne lichtbronnen binnenkort overal tegen.

De OLED-panels kunnen bijvoorbeeld complete ruiten vervangen. Terwijl in uitgeschakelde toestand het raam normaal doorzichtig zou zijn, verbreden ze in de lichtstand het licht in de gewenste kleur en verhinderen tegelijk ongewenste inkijk van buitenaf. Zelfs de spiegel in de badkamer kan in de toekomst volgens dit principe als lichtbron functioneren. Ook binnen handbereik: met transparante OLED’s zijn doorzichtige beeldschermen te vervaardigen, evenals autoruiten en etalages.

OLED in de toekomst

> Bekijk onze OLED modules

Meest recente artikelen

Conrad vijvertechniek advies

9 dagen geleden

Conrad vijvertechniek advies

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

9 dagen geleden

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

Hou hooikoorts buiten de deur!

9 dagen geleden

Hou hooikoorts buiten de deur!

Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021

10 mrt 2021

Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021

Eco Runner Team

23 feb 2021

Eco Runner Team

Eigen merken bijna volledig plasticvrij verpakt

19 feb 2021

Eigen merken bijna volledig plasticvrij verpakt

Batterijen in alle soorten en maten

10 feb 2021

Batterijen in alle soorten en maten

Europese drone wetgeving 2021 van kracht

3 feb 2021

Europese drone wetgeving 2021 van kracht

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

21 jan 2021

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

Leerpakketten voor groot en klein

19 jan 2021

Leerpakketten voor groot en klein