3D TV: De nieuwe dimensie in TV kijken

3D TV: De nieuwe dimensie in TV kijken

20 nov 2017

Van 2D naar 3D

Sinds tientallen jaren praat de branche reeds over de 3D-techniek. Nu schijnt het dat ze daadwerkelijk voor een doorbraak staat – met televisie, Blu-ray-spelers en speelconsoles, die films driedimensionaal weergeven. Zoals u dit al van de 3D-bioscoop kent, kan het nu ook in uw huiskamer gebeuren; bij een snelle actie-scène wilt u naar de kant springen wanneer plotseling een object op u afkomt. Deze techniek is zo spectaculair dat u denkt er midden in te zitten. De meeste mensen bezitten nog een 2D-televisie, d.w.z. het beeld wordt alleen vlak in twee dimensies – in de lengte en breedte getoond. Bij de 3D-vertoning komt nog eens de diepte bij en dat maakt een weergegeven object heel realistisch.

Zo functioneert een 3D-televisie

De nieuwste 3D TV’s werken met de zogenaamde Shutter-techniek (Engels „shutter“ = camerasluiting of lensopening). Ze tonen in een snelle volgorde telkens een enkel beeld voor het linker oog en een enkel beeld voor het rechter oog. Eerst lijkt het beeld wazig. Om een ruimtelijk beeld in onze hersenen te laten ontstaan, moeten we een 3D-bril opzetten, een zogenaamde actieve Shutter-bril (vaak met geïntegreerde accu). Deze bril lijkt op een zonnebril, maar in plaats van brillenglazen zitten er kleine LCD-schermpjes. Synchroon met het wisselen van de beelden wordt per infrarode signaal een brillenglas donker voor het oog, omdat deze het beeld niet mag zien en schakelt het andere glas op doorkijk – op die manier wordt een driedimensionaal beeld in de hersenen gegenereerd. Alle brillen "shuttern" in de meeste bedrijfssoort met 120 Hz, per oog blijven dus 60 Hz over. Dit is zo snel, dat de meeste mensen geen flikkeringen waarnemen. Voor een 3D-film, waar men net als in de bioscoop 24 beelden per seconde moet waarnemen, moeten dus 48 beelden per seconde getoond worden.

> Naar ons assortiment 3D-TV's

Televisie uitzendingen in 3D en welke alternatieven zijn er nog

Blu-ray 3D

Vooraanstaande providers voor satellietdiensten onderhandelen al met televisiezenders over een driedimensionaal televisieprogramma en de eerste testuitzendingen zijn al geweest. De Pay-TV-aanbieder Sky toonde in maart 2010 voor een geselecteerd publiek in Duitsland en Engeland reeds de eerste 3D-voetbaluitzending. Nog dit jaar wil de Britse privézender een „3D-betaalde kanaal“ erbij schakelen. Vlugger dan op televisie zullen de 3D-films als Blu-ray in de huiskamer komen (bijv. Monsters vs. Aliens, Ice Age 3 of Avatar). Op deze schijfjes wordt voor ieder oog een HD-stream geperst, zodat een driedimensionale indruk met de bril verkregen wordt. Hier worden speciale 3D-Blu-ray- spelers voor gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Samsung BD-C6900 of de 3D-thuisbioscoopinstallaties, bestaande uit Blu-ray-speler, meerkanaals receiver en surround-speakerset, bijvoorbeeld Sony BDV-E370 of Sony BDV-E870. En meer goed nieuws: de PLAYSTATION 3 van Sony zal via een software-update 3D-geschikt gemaakt worden – voor films op Blu-ray disc en voor nieuwe 3D-games. 3D genieten kan ook op een huiskamerdoek met een 3D-geschikte beamer, zoals de Acer H5360. Deze zorgt voor driedimensionale beelden met een resolutie van 1280 x 720. U heeft hiertoe een extra computer nodig met tenminste een 3D-grafische kaart en een 3D- shutter- bril.

> Naar ons assortiment Blu-ray spelers

Een nieuwe standaard voor 3D-apparaten

Voor het samenwerken van 3D-apparaten met een 3D-televisie zijn de fabrikanten het eens geworden over een gemeenschappelijke HDMI-standaard met een nieuwe naam – HDMI High Speed. De kabel komt met resoluties van 1080p en hoger terecht. Daarbij tellen ook technologieën zoals 3D, 4K (de viervoudige resolutie van 1080p) of Deep Color. Het is de aanbevolen kabel voor bijv. 3D-Blu-ray-spelers en regelt de opslag en overdracht van de beeldsnelheden tot de ingangsbus van de televisie. 3D stelt bovendien ook hoge eisen aan de lees-, overdracht- en beeldtechniek. Principieel moeten 2 films overgedragen worden in plaats van één, theoretisch dus het dubbele aan data.

> Naar ons assortiment HDMI kabels

Een toekomst zonder 3D-bril?

3D-bril

Omdat vele 3D-fans een 3D-Shutter-bril storend vinden en ook vaak de accu na een paar uur kijken opgeladen moet worden, werken ingenieurs aan de zogenaamde autostereoscopische displaytechnologie. Beeldschermen met een speciaal oppervlak van mini-prisma- lenzen die elke beeldpunt van de televisie bundelen, zodat deze alleen uit bepaalde kijkhoeken zichtbaar is. De beeldpunten laten zich zo doelmatig op het rechter of linker oog richten dat er geen bril nodig is. Nadelen: de kijkers zijn gebonden aan een begrensde kijkhoek. Als het hoofd maar een klein beetje gedraaid wordt, is het beeld direct wazig en ziet men dubbele contouren. Voor een familie die voor de televisie zit, is deze techniek dan ook totaal ongeschikt. Bovendien is HDTV in 3D een grote investering en alleen mogelijk met speciale beeldschermen met minimaal dubbele HDTV- resolutie. U kunt voorlopig beter van de fantastische 3D-beelden genieten met een actieve 3D-shutter-bril.

Conclusie

De 3D-golf rolt naar de huiskamer. 3D-televisies zullen zich rap doorzetten, vlugger en makkelijker dan dit bij HDTV was – ondanks de verwachting dat TV-programma's nog een hele tijd in 2D uitgezonden worden. Ook de prognoses voor de verkoop van 3D-televisies zijn heel positief: in 2015 zullen deze toestellen een groot marktaandeel overgenomen hebben. Niet alleen omdat de prijsverhoging voor de nieuwe TV’s met 3D-techniek minder zal zijn, niet veel hoger dan de gebruikelijke LCD-, LED- of plasmatelevisies. Sommige toestellen beschikken nu al over een software die uit 2D-beelden de 3D-beelden erbij rekent. Echt perfecte beelden zullen dit nog niet zijn, de software zal de platte beelden in niveaus opdelen. De software kan herkennen waarop de cameraman "scherp" heeft gesteld en geeft dan aan de scène diepte.

> Naar ons assortiment TV & Video

Meest recente artikelen

Conrad vijvertechniek advies

16 dagen geleden

Conrad vijvertechniek advies

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

16 dagen geleden

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

Hou hooikoorts buiten de deur!

16 dagen geleden

Hou hooikoorts buiten de deur!

Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021

10 mrt 2021

Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021

Eco Runner Team

23 feb 2021

Eco Runner Team

Eigen merken bijna volledig plasticvrij verpakt

19 feb 2021

Eigen merken bijna volledig plasticvrij verpakt

Batterijen in alle soorten en maten

10 feb 2021

Batterijen in alle soorten en maten

Europese drone wetgeving 2021 van kracht

3 feb 2021

Europese drone wetgeving 2021 van kracht

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

21 jan 2021

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

Leerpakketten voor groot en klein

19 jan 2021

Leerpakketten voor groot en klein