Leer vliegen met een RC helikopter

Leer vliegen met een RC helikopter

31 mei 2018

Vliegen met een modelhelikopter is een prachtige maar lastige hobby. Belangrijk zijn geduld, gevoel voor het besturen van een helikopter en de juiste heli. Voor u begint is het goed te weten welke verschillende modellen er zijn in de modelbouw shop. Naast reserve onderdelen vindt u in de winkel diverse accessoires voor uw RC helikopter die het leren modelvliegen makkelijker maken (bijv. een trainingslandingsgestel).

Helikopter vliegsimulator

Ieder begin is moeilijk zo ook het vliegen met een RC helikopter. Om schade aan een dure heli te voorkomen is het verstandig te beginnen met een vliegsimulator. Simulator software maakt het mogelijk op uw PC te oefenen met RC heli vliegen. Het is leuk en u hoeft niet bij iedere helikopter crash reserve onderdelen te kopen. De betere modelbouw afstandsbedieningen zijn voorzien van een databus aansluiting. Via een adapterkabel sluit u uw RC afstandsbediening eenvoudig aan op de computer. Het kopen van alleen de vliegsimulator software is dan voldoende om het vliegen veilig onder de knie te krijgen. Voor beginners zijn er simulatorsets te koop met een USB-controller. Door gebruik te maken van een USB-controller i.p.v. uw toetsenbord leert u omgaan met een modelbouw afstandsbediening.

Er zijn verschillende vliegsimulators te koop. Bekende merken zijn IkarusHacker en Modelcraft. Deze hebben verschillende versies op de markt gebracht. Software zoals RealFlight, EasyFly en AeroFly zijn vaak zo realistisch dat u rekening moet houden met omgevingsfactoren zoals windrichting, stand van de zon en de triminstellingen van de afstandsbediening. Modelcraft is het huismerk van Conrad dat een gunstige prijs kwaliteit verhouding waarborgt.

> Bekijk alle vliegsimulators

Infrarood en frequentie bediening

Helikopters met een hoofdrotor diameter tot 175 mm worden meestal bediend via een infrarood afstandsbediening. Bediening via infrarood heeft als voordeel dat de heli het gewicht van een ontvanger niet hoeft te dragen en van lichte materialen is gemaakt. Heli’s kunnen hierdoor goedkoop worden geproduceerd. Nadeel van infrarood (IR) is de gevoeligheid voor licht waardoor het bereik ongeveer 10 meter is. Helikopters van dit formaat vallen onder het speelgoed segment (bijv. van het merk Silverlit).

> Bekijk alle speelgoed helikopters

De grotere heli’s met een rotordiameter vanaf 200 mm werken via een radiografisch signaal met een 27 MHz, 35 MHz, 40 MHz of een 2,4 GHz frequentie. De 27 MHz frequentie wordt bijna niet gebruikt. De 2,4 GHz frequentie wordt tegenwoordig het meeste gebruikt, omdat daarmee de minste kans is op storingen van het signaal. Het bereik van deze frequenties ligt tussen de 30 á 300 meter. Dit is erg afhankelijk van de zender kwaliteit en de omstandigheden. Zorg daarom dat u de helikopter altijd in het oog houdt.

Coaxiaal helikopter voor beginners

Naast een vliegsimulator zijn er co-axiaal helikopters ook wel dubbelrotor helikopters genoemd. Doordat de rotorbladen in tegengestelde richting van elkaar draaien is de heli makkelijker te bedienen. Dit zijn ideale helikopters om mee te beginnen. Coaxiaal helikopters kunnen vooruit/achteruit, links/rechts en omhoog/omlaag. Nadeel is dat ze onvoldoende kracht hebben om met wind te kunnen vliegen. Voor indoor vluchten, binnenshuis zijn deze heli’s uitermate geschikt. Bij weinig wind kunt u ook buiten vliegen.

De grotere coaxiale helikopters zijn uitgevoegd met een gyroscoop. Deze gyro stabiliseert de rotorbladen waardoor de helikopter zich eenvoudig laat bedienen. Dubbelrotor heli’s zijn er in verschillende maten en versies.

Meest recente artikelen

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

6 dagen geleden

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

Eco Runner Team

7 dagen geleden

Eco Runner Team

Leerpakketten voor groot en klein

8 dagen geleden

Leerpakketten voor groot en klein

De voordelen van een endoscoop

8 dagen geleden

De voordelen van een endoscoop

Orde in de werkplaats met Toolcraft

8 dagen geleden

Orde in de werkplaats met Toolcraft

Herken met Fluke eenvoudig fouten in installaties en machines

22 dagen geleden

Herken met Fluke eenvoudig fouten in installaties en machines

Delft Hyperloop

2 dec 2020

Delft Hyperloop

Bij Conrad alleen Qi-laders voor draadloos opladen

19 nov 2020

Bij Conrad alleen Qi-laders voor draadloos opladen

Starterkit CASE PTFIX L-Boxx voor elektrici

27 okt 2020

Starterkit CASE PTFIX L-Boxx voor elektrici

Inspiratieverhaal: zelf een 3D gezichtsmasker maken

26 okt 2020

Inspiratieverhaal: zelf een 3D gezichtsmasker maken