Voorkom vocht- en schimmelproblemen in uw huis en auto

Voorkom vocht- en schimmelproblemen in uw huis en auto

25 jun 2018

Vocht- en schimmelproblemen oplossen

Als u last heeft van schimmels en/of condens in huis, dan heeft u daar een oplossing voor nodig. Schimmels zijn namelijk erg slecht voor de gezondheid. En als u het probleem niet bij de basis aanpakt, blijft het probleem terugkeren.

Schimmels ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid en door warmte. Te hoge luchtvochtigheid wordt vaak veroorzaakt door slechte ventilatie. Mensen, huisdieren en planten produceren vocht en omdat onze huizen goed geïsoleerd zijn en wij vaak te weinig goed doorluchten, ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid, die uiteindelijk schimmel veroorzaakt. Beter luchten en het plaatsen van luchtontvochtigers zijn de oplossingen voor dit probleem.

> Bekijk alle luchtontvochtigers

Hoe meet ik de luchtvochtigheid?

Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60% bij kamertemperatuur. Als de luchtvochtigheid in uw huis te hoog is, dan ziet u dit door ramen die vaak beslagen zijn, door vochtige muren of door schimmelplekken op het plafond. Dit kunt u meten met behulp van een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd.

Met een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) voorkomt u problemenLuchtvochtigheidsmeter

U kunt natuurlijk wachten tot de schimmel op de muur of plafond komt, maar dan is het kwaad al geschied. Het is heel lastig deze plekken weer schimmelvrij te krijgen. Vaak moet u het behandelen met dure schoonmaakproducten en zal daarna het plafond of de muur opnieuw geschilderd moeten worden.

Meten is weten! Dus om al deze ellende te voorkomen, kunt u het beste een luchtvochtigheidsmeter aanschaffen. Deze laat u op tijd weten wanneer er actie moet worden ondernomen. Met deze meter kunt u zelf dagelijks het vochtpercentage in huis meten en bij de luxere meters is zelfs een alarm in te stellen, zodat u niet vergeet om af en toe een raam open te doen en te luchten.

Voorkomen schimmel en vochtproblemenBadkamerventilator

Als u (water) kookt, afwast, een douche neemt of de was droogt, levert dat gemiddeld 15 liter waterdamp per dag op. Als u niet goed ventileert, blijft dit dus in huis hangen. De kans op schimmel en vochtproblemen is dan erg groot. Daarom is het van groot belang dat u af en toe de ramen open zet. Vocht houdt niet van frisse lucht, omdat deze de vocht weer mee naar buiten neemt.

Ruimtes zoals de badkamer en keuken moet u altijd goed ventileren. Zet na gebruik de ramen open of zet het ventilatierooster open als er geen raam aanwezig is. Moderne huizen hebben vaak mechanische ventilatiesystemen die de vochtige lucht afvoeren naar buiten. Heeft u dit niet? Plaats dan zelf bijvoorbeeld een badkamerventilator of buisventilator en het probleem is in een mum van tijd opgelost.

> Bekijk ons assortiment badkamerventilatoren

Waar gebruikt u een luchtontvochtiger of vochtvreter?Luchtontvochtiger of vochtvreter

Als ventileren nog niet voldoende is, kunt u gebruik maken van een luchtontvochtiger. Ook wel vochtabsorbeerder genoemd. Er zijn twee soorten luchtontvochtigers:

  • Elektrische luchtontvochtigers:  deze gebruik u meestal in de grotere ruimtes in huis of kantoor. Dit kan de badkamer, zolder, kelder of schuur zijn.
  • Chemische luchtontvochtiger: deze gebruikt u meestal in de auto of andere kleine ruimtes.

Wat doet een luchtontvochtiger?Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger, ook wel vochtvreter genoemd, zuigt vochtige lucht aan en condenseert de lucht tussen een graad van 10 tot 16 ̊C. Ook filtert de vochtvreter de lucht, zodat vuil en stofdeeltjes wordt opgenomen en er schone lucht uitgestoten wordt. 

Hoe gebruik ik een luchtontvochtiger?

De vochtvreter zet u op een stabiele, waterongevoelige plek, in de ruimte waar u er last van heeft. Water kan de meubels beschadigen of een elektrische schok geven. Zorg er daarom voor dat hij stevig en stabiel staat, zodat hij niet kan omvallen. 

Schimmel in de autoChemische luchtontvochtiger

U kent het wel. U gaat ‘s ochtends naar het werk en de hele binnenkant van de auto is beslagen met water/condens. Hierbij is een chemische luchtontvochtiger dé oplossing voor u. De chemische luchtontvochtiger reinigt, door middel van de calciumchloride korrels, de vochtige lucht die niet uit uw auto komt.

Hiermee voorkomt u dat er schimmelvorming in uw auto ontstaat.

Welke luchtontvochtiger moet ik hebben?Luchtontvochtiger

U weet welke luchtontvochtiger u nodig heeft als u weet hoe groot de ruimte is die u wilt ontvochtigen. U gebruikt voor grote ruimtes, zoals de woonkamer, keuken en slaapkamers, meestal een elektrische luchtontvochtiger. Dit omdat het bereik en de capaciteit van de elektrische luchtontvochtiger vele maler groter is dan die van een een chemische luchtontvochtiger. De chemische luchtontvochtigers gebruikt u in de auto of in kleine ruimtes in huis zoals een klein halletje, wc’s en alle kleine vochtige ruimtes.

> Bekijk alle luchtontvochtigers

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

5 dagen geleden

Conrad officieel reseller Arduino®

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

18 dagen geleden

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Wij reizen door Europa in 84 dagen

9 aug 2021

Wij reizen door Europa in 84 dagen

Energie besparen in huis

6 aug 2021

Energie besparen in huis

Wat zijn anemometers?

6 aug 2021

Wat zijn anemometers?

Wat zijn decibelmeters?

6 aug 2021

Wat zijn decibelmeters?

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

6 aug 2021

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

Eco Runner Team

21 jun 2021

Eco Runner Team