Moderne alarmsystemen: veelzijdig, voordelig en eenvoudig te monteren

Moderne alarmsystemen: veelzijdig, voordelig en eenvoudig te monteren

27 sep 2017

Moderne alarmsystemen: veelzijdig, voordelig en eenvoudig te monteren

Techniek in het huishouden is meer dan de luchtventilatie en de koelkast met ingebouwde ijsblokjesautomaat: moderne beveiliging beschermt uw gezin en eigendommen betrouwbaar tegen gevaren.

Met het oog op zo’n 150.000 woninginbraken in 2014, waar de gemiddelde schadepost € 3.250,- was, adviseert ook de politie de installatie van alarmsystemen.

Bekende vooroordelen gaan niet meer op: gaten in muren moeten boren en kabels leggen, en dat alarmsystemen ontzettend duur zijn en veel onderhoud nodig hebben. U heeft namelijk al een modern alarmsysteem vanaf zo’n € 150,- en dan werkt hij nog draadloos ook. Veiligheid en beveiliging voor thuis is ook veel makkelijker dan u denkt!

Kabelgebonden alarmsystemen en draadloze alarmsystemen

Inbraakmeldsystemen verschillen afhankelijk van het toepassingsgebied en de techniek.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een alarmsysteem?

 • Werkt hij bedraad of draadloos
 • Lange batterijlevensduren (min. 1 jaar wordt aanbevolen)
 • Kwaliteitsfabrikanten als ABUS, Olympia, Blaupunkt, SecuSelf en Renkforce
 • Betrouwbare alarmmelding, ook bij zwakke batterij

> Bekijk alle kabelgebonden alarmsystemen

> Bekijk alle draadloze alarmsystemen

> Bekijk alle alarmsystemen

Toepassingsgebieden voor alarmsystemen:

 • Gebied rondom het huis
 • Valbewaking
 • Gerichte bewaking

Soorten alarmsystemen op basis van techniek:

 • Kabelgebonden alarmsystemen
 • Draadloze alarmsystemen

In goed beveiligde woningen worden vaak alarmsystemen voor het gebied rondom het huisingezet. Deze herkent elke poging van binnendringen van buitenaf.

Breder is de valbewaking, die alarm slaat zodra een indringer binnen is.

Gerichte bewaking herkent alleen inbraakpogingen in begrensde gebieden en is daarom ideaal voor de beveiliging van kwetsbare plekken als ramen en deuren. Deze kleine alarmen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen; bijv. als raamalarm, alarmdeurstopper of doorgangsmelder.

Al deze soorten kunnen zowel bedraad als draadloos gekoppeld zijn. Bij kabelgebonden alarmsystemen gaat het alarm als de spanning in het stroomcircuit significant verandert en daarbij een vastgelegde waarde overschrijdt (het functieprincipe van de gelijkstroomtechniek).

Als alternatief wordt bij zowel bij kabelgebonden als draadloze alarmsystemen de bustechniek gebruikt: een meldcentrale vraagt in regelmatige frequenties de ID’s van de losse melders op- bij onregelmatigheden gaat het alarm af.

Let op een indringer: soorten alarm

Een alarm hoeft niet altijd akoestisch (zoals het lawaai van een sirene) te zijn. Optische alarmen, bijv. door de activatie van buitenverlichting of alarmlicht en stil alarm (die de meldkamer inschakelt) schrikken inbrekers ook af. Bovendien is het mogelijk, dat de alarm gevende unit automatisch een video-installatie activeert, die de gebeurtenis opneemt. Vaak kunnen (en moeten) meerdere alarmsoorten gecombineerd worden. Zo kan bijvoorbeeld een akoestisch of optisch signaal de inbreker afschrikken, terwijl een stil alarm de meldkamer waarschuwt.

Wat moet er bewaakt worden?

Welke zones met een alarmsysteem te bewaken zijn, hangt af van de bouwkundige
situatie. Over het algemeen zijn deuren, ramen, kelderingangen, garages en balkons de grootste kwetsbaarheden aan huizen en gebouwen.

Alarminstallaties voor huizen

Als u een heel huis beveiligen wilt, kunt u het best een systeem kiezen voor de bewaking rondom het huis, die met verschillende alarmgevers alle zwakke plekken bewaakt. Deze omvatten vaak glasbreukmelders aan alle ramen (ook op het kelderraam), bewakingscontacten aan alle ramen, deuren en garages en videocamera’s.

Een koppeling van de enkele module is zowel via kabel als draadloos mogelijk, waarbij draadloze alarmsystemen praktischer zijn voor installatie naderhand. Het alarm gaat
meestal akoestisch, deels optisch en door de activatie van de video-opname.

Voor inbraakpreventie in huizen zijn geschikt:

 • Alarmsystemen voor bewaking rondom huis (voor vroegtijdige alarmering)
 • Val- en lastige plekken bewaking als voordelige variant met minder installatie-gedoe
 • Akoestisch, optisch en stil alarm
 • Kabelgebonden alarmsystemen zijn zinvol bij nieuwbouw, draadloze installaties zijn praktisch om naderhand te installeren

Alarminstallaties in gebouwen

De meeste gebouwen (een appartementencomplex bijvoorbeeld) zijn zelden uitgerust met een rondom-bewaking. Als verhuurder of woningeigenaar kunt u natuurlijk wel een valbewaking in uw eigen woonruimte installeren. U kunt uw eigen voordeur, balkondeur en alle ramen beveiligen met alarmsensoren. Deze kunt u draadloos met een centrale koppelen.

Kelders en garages zijn van bewegingsmelders te voorzien, die akoestische alarmen geven en zo inbrekers afschrikken. Zelfs uw auto kunt u beveiligen met een alarmsysteem speciaal voor auto’s. Zelfs als op uw etage veel minder gevaren zijn (als u bijvoorbeeld op de 5e verdieping woont), is een gerichte bewaking zinvol. Plaats op zijn minst toch een openingsmelder aan uw voordeur, die is er al voor minder dan € 50,-.

Voor inbraakpreventie in gebouwen zijn geschikt:

 • Val- en gerichte bewaking
 • Bewaking van kwetsbare plekken als ramen, deuren, balkons en garages
 • Akoestisch, zelden optisch alarm
 • Draadloos met een meldcentrale en met elkaar koppelbaar

Alarmsysteem sets en toebehoren

Alarminstallatie-sets bevatten de basisproducten voor de beveiliging van uw huis. Het belangrijkste onderdeel is de basisunit, die voor de centrale besturing van alle gekoppelde alarmgevers zorgt. In alarmsysteem sets zitten ook vaak meerdere
alarmgevers voor verschillende toepassingsgebieden en meestal ook een afstandsbediening en batterijtjes. In uitgebreide sets zit vaak ook een video-installatie.

Welke alarmgevers u nodig hebt, hangt af van uw toepassingsgebied. Bewakingscontacten zijn ideaal voor ramen en deuren, bewegingsmelders voor gangen en kelders, alarmdeurstoppersen alarmmatten voor voor- en balkondeuren, glasbreukmelders en trilsensoren voor ramen. Camera’s zijn zo in te stellen dat ze alleen opnemen als er een alarm afgaat.

Bij de aanschaf van een alarmsysteem zijn ook passende toebehoren belangrijk. Zo is het belangrijk dat batterijen voor alarmgevers, meldcentrales en afstandsbedieningen minstens een jaar meegaan, zodat u niet ineens voor verrassingen staat. Het loont dus zeker om voor kwalitatieve batterijen te kiezen, deze zijn erg betrouwbaar.

Wilt u uw alarmsysteem uitbreiden met een videocamera, dan moet u ook zorgen voor voldoende videogeheugen en een probleemloze overdracht (bijv. met IP-camera’s).
Bedenk ook dat u het in openbare ruimtes zoals de hal van het flatgebouw of de oprit van uw erf duidelijk zichtbaar moet maken met bordjes of stickers, om anderen erop te attenderen dat u gebruik maakt van videobewaking. U heeft tenminste een SIM-kaart nodig als u wilt dat het alarmsysteem middels een stil alarm automatisch een telefoonnummer alarmeert.

> Bekijk alle kabelgebonden alarmsystemen

> Bekijk alle draadloze alarmsystemen

> Bekijk alle alarmsystemen

 

Meest recente artikelen

Conrad officieel reseller Arduino®

8 dagen geleden

Conrad officieel reseller Arduino®

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

21 dagen geleden

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Wij reizen door Europa in 84 dagen

9 aug 2021

Wij reizen door Europa in 84 dagen

Energie besparen in huis

6 aug 2021

Energie besparen in huis

Wat zijn anemometers?

6 aug 2021

Wat zijn anemometers?

Wat zijn decibelmeters?

6 aug 2021

Wat zijn decibelmeters?

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

6 aug 2021

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

Eco Runner Team

21 jun 2021

Eco Runner Team