Tangen

Tangen

2 okt 2017

Hoe spelen kwaliteit & prijs bij gereedschap op de markt samen?

In reclamefolders vindt men de laatste tijd steeds vaker gereedschapsets voor hobbydoeleinden of voor klusjes in huis. Onder meer slagboormachines, bijlen, hamers en nog veel meer, alles voor een koopje. Dat goed gereedschap over het algemeen hoogwaardig, betrouwbaar en onverslijtbaar moet zijn, is vanzelfsprekend. En goedkoop gereedschap? Van deze wordt verwacht, dat het op het moment dat het gebruikt wordt aanwezig en doelmatig is – maar verder wordt geen hoge kwaliteit verwacht of dat lang mee gaat. Of toch wel?

Voorbeeld: tangen 
Fabrikanten van gereedschap die zich focussen op lage prijzen en hoge verkoopcijfers gebruiken vaak eenvoudige koolstofstaal welke goedkoop is. Dit staal wordt bij het inductieharden wel hard, maar bereikt niet de nodige vervormingweerstand voor het knippen van harde draden. Daarom wordt bij het hardingsproces via een kunstmatige procedure een hardere laag aan het oppervlak van de tang geproduceerd. Deze is dan wel hard, maar bij gebruik erg breekbaar, omdat de toevoeging zoals chroom of vanadium (deze zorgen voor een betere legering voor de nodige vervormingweerstand en taaiheid) vanwege de kosten niet toegevoegd zijn.
Bij kwalitatief hoogwaardige tangen moet het hiertoe gebruikte staal aangepast zijn aan de latere belasting – afhankelijk van de gewenste eigenschap wordt een geschikte staalsoort gekozen. Relevant daarbij is de zuiverheid van het staal. Fosfor en zwavel verontreinigen en mogen slechts met geringe concentratie aanwezig zijn. Hier is zelfs bij een hoge hardheid een bepaalde soepelheid en taaiheid aanwezig, zodat er geen stukken aan de snijkanten of grijptanden af kunnen breken. Dit wordt bereikt door de keuze van een geschikt materiaal en optimale warmtebehandeling. De soepelheid van de handgrepen van snijdende tangen dempt bijv. ook de snijslag bij het doorknippen van materiaal. Het gereedschap moet goed in de hand liggen en zo ontworpen zijn dat het zich aan de mens aanpast en niet andersom. Beslissende criteria bij de aankoop van een tang is bijv. stabiliteit, de overbrenging van de ergonomie, het gewicht en de grootte.

> Naar ons assortiment met diverse tangen

Een tang die men zonder bezwaar kan kopen, beschikt over...

 1. Gebruiksvriendelijk gevormde handgrepen die geen letsel of drukplekken kunnen veroorzaken, goed in de hand ligt en ergonomisch gevormd is.
 2. Een braamvrij oppervlak
 3. Een gemakkelijk beweegbaar scharnier zonder speling, een kwalitatief verbeterde klinknagel of een aangesmede scharnier as
 4. Harde, slijtvaste bekken en nauwkeurige snijdeigenschappen (springend snijden)
 5. Aan de toepassing aangepaste hardheid
 6. Soepelheid bij slanke tangpunten, gemakkelijk beweegbaar, taai en soepel in het gehele tangenlichaam.

In de benaming van de tang is de toepassing te herkennen, bijv. is het mogelijk een combinatietang te gebruiken met de combinatiemogelijkheden voor het grijpen van plat en rond materiaal en snijden/knippen. De borgveertang is voor het monteren van borgveren gedacht en de elektronicatang is voor de toepassing in de elektronica.

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 1. Snijdende tangen voor het snijden of af te knippen, zoals zijkniptang, voorkniptang of nijptangen
 2. Grijptangen: langbektangen, waterpomptangen
 3. Combinatietangen die voor het snijden alsook voor het grijpen dienen, hiertoe horen bijv. combinatietangen, platte rondbektang (ooievaarsbektangen of radiotangen)
 4. Krimptangen, die geschikt zijn voor het verwerken van adereindhulzen en kabelbinders
 5. Speciale tangen voor kunststofbuizen, glas- en tegelwerkzaamheden of tangen voor in de datatechniek
 6. VDE- geïsoleerde tangen voor het werken aan elektrische installaties, ook onder spanning tot 1000 V/AC en 1500 V/DC.

Van staal naar tang

Voor de fabricage van een tang wordt als eerste het gekozen onbewerkte materiaal gesmeed, het overtollige materiaal in de vorm van bramen verwijdert, vervolgens wordt het gat voor de klinknagel geboord en deze voor de klinknagelkop iets verdiept. Het scharnier, het profiel voor de bekken en de snijkanten gefreesd, gericht en geslepen. Het werkstuk wordt dan kwalitatief verbeterd en de snijvlakken gehard – dit gebeurd inductief door een hoge frequentiestroom. Tot slot wordt de tang nog fijngeslepen, voordat deze vernikkelt of verchroomt wordt. Naast het materiaal en de verwerking bepaald het hardingsproces de kwaliteit van het gereedschap. Bij een kwaliteitstang zijn de grepen, scharnier en grijpbekken taai, slijtvast en veerkrachtig. De snijkanten daarentegen hard, zodat het mogelijk is om harde draden te knippen. Meestal worden de handgrepen van de tang met kunststof bekleed. Tussen elke werkstap worden extra tests en strenge controles op soepelheid, vorm en werking uitgevoerd. Afsluitend volgt de eindcontrole, omdat kwaliteit niet aan het toeval overgelaten mag worden.

Een tang bestaat uit drie delen:

 1. De beide handgrepen, die dienen om de tang in de hand te nemen. De handgrepen moeten ergonomisch zijn gevormd, zodat de tang veilig en aangenaam in de hand ligt.
 2. Het scharnier, deze moet soepel functioneren, zodat de tang met één hand gemakkelijk kan worden geopend en gesloten.
 3. De kop met de grijpbekken of snijkanten. De uiteinden van de kop moeten precies in vorm zijn geslepen. De beide snijkanten moeten scherp zijn en precies over de hele lengte op elkaar passen.

> Naar ons assortiment tangen

Meest recente artikelen

Conrad vijvertechniek advies

16 dagen geleden

Conrad vijvertechniek advies

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

16 dagen geleden

Alles wat u nodig heeft voor uw tuin

Hou hooikoorts buiten de deur!

16 dagen geleden

Hou hooikoorts buiten de deur!

Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021

10 mrt 2021

Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021

Eco Runner Team

23 feb 2021

Eco Runner Team

Eigen merken bijna volledig plasticvrij verpakt

19 feb 2021

Eigen merken bijna volledig plasticvrij verpakt

Batterijen in alle soorten en maten

10 feb 2021

Batterijen in alle soorten en maten

Europese drone wetgeving 2021 van kracht

3 feb 2021

Europese drone wetgeving 2021 van kracht

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

21 jan 2021

Focus op gereedschap en werkplaatsuitrusting

Leerpakketten voor groot en klein

19 jan 2021

Leerpakketten voor groot en klein