Eenvoudig parkeren en schade voorkomen met parkeersensoren

Eenvoudig parkeren en schade voorkomen met parkeersensoren

14 jan 2019

Parkeerschade is een grote en onnodige ergernis. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen met parkeersensoren. U hoeft niet perse de duurste of nieuwste auto te hebben. U heeft al een setje parkeersensoren voor nog geen €40,- en het kost u verder een middag klussen. U hoeft niet bij een garage te werken of veel verstand van autotechniek te hebben. De installatie is erg eenvoudig en de juiste boortjes worden meegeleverd. Zo geeft u uw geliefde bolide de upgrade die hij verdient!

> Ons assortiment parkeersensoren

Inhoud

  1. Parkeersensoren of een achteruitrijcamera
  2. Parkeersensoren installeren
  3. De voorbumper uitrusten met sensoren

Parkeersensoren of een achteruitrijcamera

Als u op zoek bent naar parkeersensoren, heeft u vast en zeker ook aan een achteruitrijcamerasysteem gedacht. Met een achteruitrijcamera heeft u i.p.v. een akoestisch en optisch signaal, een daadwerkelijk beeld van wat er achter uw auto gebeurt. Camera’s zijn zelf al draadloos en in een discreet design beschikbaar. Dit maakt de installatie eenvoudiger en het zorgt ervoor dat de achterkant van de auto er qua design niet op achteruitgaat. Wel is een camera aanzienlijk duurder dan sensoren.

Over het algemeen kunt u een camera het beste gebruiken bij campers, bussen en andere grote voertuigen. Maar wat zijn de voor- en nadelen parkeersensoren ten opzichte van een achteruitrijcamera? We hebben de voor- en nadelen hieronder opgesomd.

  Parkeersensoren Achteruitrijcamera
Kosten ++ +
Eenvoudigheid installatie ++ ++
Geschikt voor auto’s   ++ +
Geschikt voor campers/bussen + ++
Geschikt voor caravans - ++
Onopvallend design ++ +
Draadloos signaal + ++

Parkeersensoren installeren

Het installeren van parkeersensoren is erg simpel en in 2 grote stappen te doen, namelijk de sensoren plaatsen en de aansluiting. Onderstaande uitleg is gemaakt met artikel 855160. Naast een akoestisch signaal, beschikt deze ook over een optisch signaal met kleur- en afstandsindicatie.

Omdat niemand zijn auto beschikbaar wilde stellen, is de set op een kartonnetje geïnstalleerd. De set hebben we van stroom voorzien middels een starthulp. Het idee is exact hetzelfde.

Stap 1: plaatsing 
Om een goed en compleet overzicht te krijgen, moeten de sensoren een volledig beeld maken. Dit doet u door de sensoren, verdeeld over de bumper, tussen 30 cm en 40 cm van elkaar te
plaatsen. De sensoren mogen dichter op elkaar zitten, maar zeker niet verder uit elkaar. Wanneer u dit wil doet, ontstaan er gaten in het zichtveld en krijgt u een verkeerde meting. Bij de sensoren wordt een gatenboor meegeleverd. Deze is precies op maat gemaakt voor de sensoren, gebruik daarom deze boor. Let bij het boren goed op dat u een recht gat boort. Als de sensor niet waterpas is geplaatst, krijgt u een verkeerd beeld.

Elke sensor is aangeduid met de letter A, B, C of D. Let er bij de installatie op dat u de juiste gebruikt. A en B zijn voor links, C en D voor rechts. A en D zijn de sensoren voor de buitenkant, B en C voor de binnenkant.

Stap 2: elektronica aansluiten 
De sensoren zijn uitgerust met een lange kabel. Dit is ideaal, want zo heeft u een redelijke vrije keuze waar u de overige onderdelen kunt installeren. Let er wel op dat u de main-unit niet al
te ver plaatst van de achterlampen i.v.m. de inschakeling op de achteruitrijversnelling. Om te checken of het plaatsen van de main-unit op de door uw gewenste plek haalbaar is, kunt u de meegeleverde stroomkabel alvast op de juiste plaats leggen. Sluit deze nog niet aan. Ga eerst verder met het aansluiten van de sensoren.

De kabels van de sensoren sluit u aan op de main-unit. De main-unit is het kastje waar alles samenkomt. De aansluitingen zijn PWR (voor stroomvoorziening), DISP(voor optische informatie) en A,B,C, D voor de sensoren. Sluit de sensoren aan op de juiste poort en werk de kabels weg. Gebruik hiervoor de bestaande kabelkanalen of werk de kabels weg onder de bekleding. Let wel op dat u de kabels niet klemt onder zware onderdelen, om kabelbreuken te voorkomen.

Installeer nu de optische indicator. Deze is uitgerust met dubbelzijdige tape voor een eenvoudige installatie. Plaats de indicator naar wens op bijv. het dashboard, sluit de stekker aan en werk de kabel netjes weg.

Voorzie het apparaat nu van stroom door het aan te sluiten op het stroomnet van de auto. Pak de meegeleverde stroomkabel en sluit de zwarte kabel aan op een massapunt van de auto. Een goede plek is een schroef die in de carrosserie gaat. De rode kabel sluit u aan op de achteruitrijverlichting. Om te zien welke kabel de juiste is, zet u alle verlichting uit en de auto in z’n achteruit. Meet nu met een multimeter welk contactpunt stroom krijgt en verbindt de parkeerhulp met de kabel. Een eenvoudige en goede manier om de kabels te verbinden is door dit te doen middels een kabel-snelverbinder.

De voorbumper uitrusten met sensoren

Uiteraard kunt u uw voorbumper ook voorzien van parkeersensoren. Deze kunt u aansluiten op de achteruitrijverlichting en voorzien van continu-stroom. Het nadeel van de 2e optie is dat de sensoren altijd aanstaan en dus ook meldingen geven als u in de file staat. Ook zijn er slimmere sensoren die automatisch uitschakelen bij een bepaalde snelheid. De installatie is gelijk aan die van de achterbumper. Echter is het nodig om een gat te vinden onder de motorkap om zo de indicator binnen in de auto te plaatsen. Deze gaten zijn vaak afgedicht met een rubberen coverplug.

> Ons assortiment parkeersensoren

Op de hoogte blijven van nieuws en nieuwe artikelen?

Als abonnee op onze nieuwsbrieven profiteert u van de volgende voordelen:

  • Altijd de laatste aanbiedingen in uw inbox
  • Als eerste op de hoogte van onze speciale acties
  • 10% welkomstkorting
    Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail. Pas na uw bevestiging krijgt u de korting. Kijk hier voor de voorwaarden en geldige assortimenten.