Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust bezig

E-mobiliteit wint aan populariteit. Autofabrikanten richten zich er steeds meer op om gebruikers elektrische voertuigen aan te bieden, en naarmate het aantal auto's toeneemt, breidt ook de oplaadinfrastructuur zich uit.
Niet alleen voor particulieren is dit een interessante optie, ook steeds meer bedrijven kiezen ervoor hun wagenpark aan te vullen met elektrische voertuigen. Voor wagenparkbeheerders betekent dit lagere onderhoudskosten van voertuigen. In dit opzicht zijn de elektrische auto's praktisch ongeëvenaard.

Elektromobiliteit is de toekomst

Veel mensen staan nog wat huiverig tegenover de aankoop van elektrische voertuigen. Dit is te wijten aan een gebrek aan vertrouwen in innovaties, een gebrek aan kennis en het gehecht zijn aan de vertrouwde verbrandingsmotoren die al jaren op de markt zijn. Er zijn echter verschillende redenen waarom u bij de aankoop van een nieuwe auto een elektrische auto zou moeten overwegen:

Beperkte fossiele brandstoffen

Ook al zijn deskundigen het niet eens over de timing, de fossiele-brandstofreserves zijn beperkt en zullen in de nabije toekomst zeker uitgeput raken.
Hoewel het verbruik in de geïndustrialiseerde landen daalt, hebben de opkomende landen in de periode van ontwikkeling een stijgende vraag naar olie, wat betekent dat het wereldwijde verbruik voortdurend toeneemt.

 

Milieuverontreiniging door CO2

Bij de verbranding van aardolie of aardolieproducten komt, naast andere verontreinigende stoffen, het broeikasgas kooldioxide vrij, dat wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van dramatische klimaatveranderingen.
Daarbij komen nog de enorme milieuproblemen die worden veroorzaakt door de winning, het vervoer en de verwerking van olie.

 

Technische ontwikkelingen op het gebied van elektrische aandrijvingen

De technische ontwikkeling van elektromotoren en de bijbehorende regelsystemen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen.
In combinatie met nieuwe, krachtige lithiumbatterijen beschikken elektrische voertuigen over een enorm vermogen en een grote actieradius.

 

 

Het verschil tussen een elektromotor en een verbrandingsmotor

 

 

Verbrandingsmotor

Elektrische motor

Ecologie

Ondanks de reiniging van uitlaatgassen veroorzaakt deze aanzienlijke milieuverontreiniging door kooldioxide, fijn stof en stikstofoxiden.

Klimaatneutraal, omdat de elektriciteit afkomstig is van duurzame bronnen. De productie van batterijen is energie-intensief, wat de CO-2 -balans verslechtert.

Complexiteit

Een moderne en complexe verbrandingsmotor bestaat uit ongeveer 2500 onderdelen en is daarom gevoelig voor schade.

Slechts ca. 250 onderdelen. Koppeling en uitlaatsysteem niet vereist.

Productiviteitsontwikkeling

Maximaal vermogen bij een bepaalde snelheid. Handgeschakelde versnellingsbak vereist.

Grote kracht onmiddellijk bij het opstarten. Alleen een eenvoudige reductiekast is benodigd.

Onderhoud

Regelmatige vervanging van olie, oliefilter, bougies, brandstoffilter, distributieriem of distributieketting. Vervang, indien nodig, de koppeling, het roetfilter of het uitlaatsysteem.

Het aandrijfsysteem is over het algemeen volledig onderhoudsvrij.

Airconditioning

Het laten draaien van de koelcompressor leidt tot een hoger brandstofverbruik. Verwarmingswarmte is een afvalproduct van de motor.

Koeling en verwarming zijn elektrisch, wat het maximale bereik verkleint.

Correct opladen van elektrische voertuigen

De noodzaak om voertuigen op te laden wordt vaak genoemd als de belangrijkste reden om af te zien van elektrische auto's. Dit proces is ondertussen echter een stuk sneller en gemakkelijker dan in het begin. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om elektrische voertuigen op te laden. En er hoeft niet eens een speciaal oplaadapparaat op de parkeerplaats te staan. In principe heeft u alleen elektriciteit uit een stopcontact nodig, maar het kan ook handiger en sneller:

Opladen via het stopcontact

Deze oplaadmogelijkheid is eenvoudig en maakt het mogelijk het elektrische voertuig op te laden in elk standaard geaard stopcontact of CEE-stopcontact. De schakelkast (ICCB In Cable Control Box) is in de kabel geïntegreerd, zodat het stopcontact niet wordt overbelast door de energiebehoefte van het voertuig. Het nadeel van opladen via een toegankelijk stopcontact is de lange oplaadtijd, dat verscheidene uren kan duren.

Bekijk alle laadkabels >

Opladen via een wallbox

De wallbox wordt permanent aangesloten op het elektriciteitsnet en kan, afhankelijk van het ontwerp van de voedingskabels, een laadvermogen leveren van maximaal 22 kW. Daardoor worden de oplaadtijden aanzienlijk verkort en is het voertuig snel klaar voor de reis. Wanneer de kabel van de wallbox op het voertuig wordt aangesloten, detecteert de lader in het voertuig hoe zwaar de stroomaansluiting belast mag worden.

Bekijk alle laadpalen & laadstations >

Opladen bij openbare stations

Openbare oplaadstations zijn meestal uitgerust met contactdozen voor gestandaardiseerde "type 2"-stekkers. Daarom moet in het voertuig een laadkabel aanwezig zijn die aan de ene kant in de voertuigaansluiting past en aan de andere kant een stekker van het type 2 heeft. Alleen voor snellaadstations met gelijkstroomlading is een kabel met een CCS- of CHAdeMO-stekker geschikt.

Bekijk alle laadstations >

 

De voor- en nadelen van de verschillende laadopties

De meeste bestuurders van elektrische auto's maken gebruik van een eigen oplaadpunt of een wallbox op de thuisparkeerplaats. Bovendien moeten er voldoende oplaadkabels in het voertuig aanwezig zijn, zodat u nooit met een lege accu komt te zitten, zelfs niet in onvoorziene situaties.

 

Voordelen

Nadelen

Stopcontact

Kan bij elk stopcontact worden opgeladen. Onafhankelijk van openbare oplaadstations.

Gebruik de oplaadkabel van de ICCB. Het opladen kan erg lang duren.

Wallbox

Opladen in de garage thuis . Het oplaadproces is veel korter dan met een stopcontact.

De wallbox heeft zijn eigen stroomtoevoerkabel nodig. De installatie moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien.

Openbaar laadstation

Vergroot de actieradius van het voertuig. Het opladen gaat snel. Mogelijkheid tot gedeeltelijk gratis opladen.

U moet de oplaadkabel bij zich hebben. Het voertuig wordt tijdens het opladen op een openbare plaats geparkeerd.

 

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoe lang het duurt om een elektrische auto volledig op te laden, hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats is de laadtoestand van de batterij doorslaggevend. Als de accu slechts gedeeltelijk ontladen is, gaat het opladen veel sneller dan wanneer hij volledig ontladen is.

Ook de capaciteit van de laadstroombron speelt een belangrijke rol. Het is goed te weten dat de accu van het voertuig vaak meer energie kan opnemen dan de krachtbron kan leveren. Daarom geven wallboxes of kabelcontrollers aan de laders in voertuigen door hoe hoog de laadcontactdoos mag worden belast.

Als het vermogen van het stopcontact beperkt is, zullen de oplaadtijden langer worden. In de veronderstelling dat een middenklassevoertuig zoals de Volkswagen ID.3 een 58 kWh (kilowattuur) batterij heeft, zal de oplaadtijd als volgt zijn:

  • Met een stopcontact van 3,68 kW duurt het opladen 15,8 uur.
  • Met een 7,4 kW laadstation duurt het laden tot 7,8 uur.
  • Voor een 11 kW-laadstation duurt het opladen tot 5,3 uur.
  • Voor een 22 kW-laadstation duurt het opladen tot 2,6 uur.

Bekijk alle eMobility laadtechniek producten >

 

 

Meest recente artikelen

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

2 dec 2021

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

6 okt 2021

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Wij reizen door Europa in 84 dagen

9 aug 2021

Wij reizen door Europa in 84 dagen

Energie besparen in huis

6 aug 2021

Energie besparen in huis

Wat zijn anemometers?

6 aug 2021

Wat zijn anemometers?

Wat zijn decibelmeters?

6 aug 2021

Wat zijn decibelmeters?

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

6 aug 2021

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

Eco Runner Team

21 jun 2021

Eco Runner Team