Maak uw eigen wordclock

Maak uw eigen wordclock

22 jul 2019

Ik heb een zogeheten wordclock gemaakt. Dit is een klok waarbij de uitgesneden letters oplichten en op die manier wordt de tijd weergeven. Het is gemaakt met een Arduino, WS2812B LED-strip en een RTC-module voor de tijd. In eerste instantie heb ik de behuizing gemaakt van hout. De letterplaat zit met magneten vast zodat er geen schroeven zichtbaar zijn.

In principe is de moeilijkheidsgraad van deze klok laag. Het is niet moeilijk om de klok zelf te maken of om de LED-strip en RTC-module te koppelen aan de Arduino. De software is relatief eenvoudig als u ervaring hebt met programmeren. Het maken van de klok zelf neemt wel wat tijd in beslag, maar als het goed is gaat u hier alleen aan beginnen als u van klussen houdt!

Tijdsduur  Tijdsduur:

  40 uren

MoeilijkheidMoeilijkheid:

Eenvoudig

Wat heeft u nodig?

Benodigdheden

Arduino  
LED-strip WS2812B  
RTC-module  

 

Stap 1 - Begin van het maken van de klok

In eerste instantie heb ik de voorkant laten maken via een website die dit kon uitlaseren. De voorkant heb ik zelf ontworpen en dit ontwerp heb ik aangeleverd bij deze website. Zodoende ontstond de voorkant van de klok. Na het ontvangen van de voorkant ben ik het raster gaan maken die ervoor zorgt dat het licht voor een specifiek woord niet een ander aansluitend woord zou verlichten.

Wordclock1
Wordclock2
Wordclock2
  
  
 

Stap 2 – Lichtverdeling bepalen

Daarna ben ik erg lang bezig geweest om uit te zoeken welke verlichting het juiste resultaat kon opleveren. De uitdaging die ik had was dat de LED's niet goed genoeg licht gaven of het licht niet goed verdeeld werd in ieder vakje. Na ongeveer een jaar (op en af bezig te zijn geweest met de klok en vijf pogingen verder) heb ik een matte plaat van een LCD-TV weten te krijgen (geen zorgen, de TV was al kapot).

Dit zorgde ervoor dat het licht goed verdeeld werd en ik niet rechtstreeks een LED in zat te kijken. De matte plaat is met lijm bevestigd op de letterplaat en de letterplaat zit met magneten bevestigd op het raster (hierdoor zie je geen bevestigingsmateriaal op de voorkant).

Wordclock2
Wordclock5
  
  
 

Stap 3 - Software en LED's

Voor de verlichting heb ik de WS2812B LED-strip gebruikt. Bij deze LED-strip heb je alleen een externe voeding en een datapin nodig om iedere LED afzonderlijk en tegelijk aan te kunnen sturen.
Dit is perfect voor mijn klok want dan hoef ik niet meerdere datapinnen te gebruiken om een woord aan te sturen.

De LED-strip heb ik dus in stukken geknipt en verdeeld over de achterkant van de klok. De LED-strip kun je met een Arduino aansturen. Hiervoor heb je dus maar één datapin nodig. Naast de LED-strip heb je ook een stukje hardware nodig die de tijd bijhoudt. Ik heb in dit geval voor een RTC-module gekozen die iedere seconde een tik geeft. Zo moet ik alleen zelf de begintijd instellen, de rest gaat vanzelf.

Wordclock6
Wordclock5
  
  

Project ingestuurd door:
Jeroen Wennekes


Disclaimer: Hoewel deze projecten met de grootst mogelijke zorg zijn uitgevoerd en gedocumenteerd, is Conrad Electronic Benelux BV niet aansprakelijk voor (vervolg)schade in welke vorm ook die ontstaat tijdens of na het bouwen van deze projecten. De projecten en het daarvoor benodigde gereedschap dienen alleen te worden uitgevoerd/gebruikt door personen met verstand van zaken die daarvoor de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen in acht nemen.