Vervang de accu van uw kruimeldief

Vervang de accu van uw kruimeldief

31 mei 2018

Wanneer uw boormachine of kruimeldief snel leeg raakt of niet meer zo goed functioneert als voorheen, dan is de kans groot dat de accu vervangen moet worden. In veel gevallen is de levensduur van het ingebouwde accupack namelijk korter dan de levensduur van uw apparaat. Het kopen van een nieuw apparaat is vaak zonde van het geld, aangezien u voor veel minder geld eenvoudig zelf de batterijen kunt vervangen. Wanneer u enige ervaring met solderen heeft is dit geen moeilijke klus.

Onderstaand stappenplan helpt u om zelf de accu van uw kruimeldief, boormachine of ander draadloos apparaat te vervangen. In dit voorbeeld hebben wij de accu’s in een kruimeldief vervangen (Black & Decker Dustbuster). Maar het stappenplan kan (grotendeels) ook worden gebruikt voor tandenborstels, kruimelzuigers, boormachines en andere draagbare apparatuur.

Stap 1: demonteer het apparaat

Voordat u daadwerkelijk begint, zult u eerst het apparaat moeten demonteren. Er moet namelijk eerst worden gekeken welk type accu zich in het apparaat bevindt. In de meeste gevallen zijn het losse accucellen, welke onderling met elkaar verbonden zijn. In het slechtste geval heeft de fabrikant echter een afgedichte accu gebruikt, deze kunt u helaas niet zelf vervangen.

Wanneer het apparaat gedemonteerd is, zult u moeten kijken waar de accu zich bevindt. Vaak zitten deze in een apart compartiment. In dit voorbeeld ziet u dat het accupack van de kruimeldief in een witte plastic behuizing zijn geplaatst, voorzien van een kabeltje met een laadbus voor het opladen.

 

Stap 2: identificeer de accu’s

De meest gebruikte cel voor dit soort accupacks is de zogenaamde sub-c batterij. Deze batterij, of beter gezegd, accu, is wat kleiner dan een babybatterij maar dikker dan bijvoorbeeld een aa-batterij. Het grootste voordeel van de sub-c accu is de hoge capaciteit. Deze capaciteit geeft de apparatuur het vermogen en de gebruiksduur die u nodig heeft.

In dit voorbeeld heeft de fabrikant vier van deze sub-c cellen gebruikt, welke onderling via soldeerlippen (de bevestiging op de plus-en minpool) en een ader in serie zijn geschakeld.

De opdruk op de behuizing van de batterijen laat zien dat het hier gaat om oplaadbare NiMH-batterijen met een capaciteit van 1500 mAh.

In de meeste gevallen zult u zien dat er NiCd- of NiMH-batterijen gebruikt zijn. NiCd (nikkel cadmium) is een verouderde techniek, u kunt deze het best vervangen door de nieuwere (en milieuvriendelijkere) NiMH-variant.

 

Stap 3: koop nieuwe accu’s

U wilt het bestaande accupack namaken of zelfs verbeteren. Het belangrijkste om rekening mee te houden is de spanning. Er zijn in ons voorbeeld vier cellen van 1,2V in serie geschakeld. Dit levert een totale spanning van 4,8V op. Door voor het nieuwe accupack ook weer vier NiMH oplaadbare batterijen met een spanning van 1,2V per stuk te gebruiken, bereiken we ook hier exact de benodigde 4,8V.

Het volgende kenmerk is de capaciteit van de cellen. De originele cellen leveren 1500 mAh (elk uur kan er dus maximaal 1500 mA worden afgegeven). Deze waarde is niet zo belangrijk als de spanning, met andere woorden, er mag van worden afgeweken. Een lagere capaciteit kan, maar het apparaat levert daardoor in op vermogen. Een hogere capaciteit is ook mogelijk, dit verlengt de gebruiksduur en verhoogt in sommige gevallen zelfs het vermogen (mits de prestaties af-fabriek worden gelimiteerd door het accupack). Het nadeel van een hogere capaciteit is de laadtijd, er moet namelijk meer stroom in het pack en dit zal iets meer tijd in beslag nemen.

Reguliere NiMH-cellen hebben de eigenschap om naar verloop van tijd een deel van de capaciteit te verliezen. Met andere woorden, ze lopen vanzelf een klein beetje leeg. Er zijn nu echter ook speciale LSD (Low Self Discharge) accu’s op de markt, welke nauwelijks vanzelf leeglopen. De meest bekende accu’s van dit type zin de Eneloops, maar er zijn ook andere merken welke deze leveren. Zeker in een boormachine welke u maar af en toe gebruikt kan het gebruik van dit soort LSD cellen veel voordelen opleveren.

Onze tip: koop altijd batterijen met een iets hogere capaciteit dan het origineel, zo zal uw apparaat altijd iets beter functioneren dan voorheen.

> Kies de juiste batterij(en) voor uw apparaat

 

Stap 4: soldeer het nieuwe accupack

De nieuwe cellen zijn voorzien van soldeerlippen. Deze gebruikt u om de cellen onderling met elkaar te verbinden. Het best kunt u hiervoor dezelfde volgorde aanhouden als het originele pack, zo zult u later geen probleem hebben om de cellen weer in de behuizing te plaatsen. De losse soldeerbruggen zijn ook los te verkrijgen.

Het maken van een accupack vergt enige ervaring met solderen. Zorg er voor dat u hiervoor een voldoende krachtige soldeerbout gebruikt (minimaal 40 Watt). Bij te weinig vermogen duurt het verwarmen van de soldeertin te lang en zult u onbedoeld ook de accucel opwarmen, hierdoor kan deze beschadigd raken. 

 

Stap 5: test uw nieuwe accupack

Wanneer u klaar bent met solderen doet u er verstandig aan om het accupack even te testen voordat u de accu’s inbouwt. Zo bespaart u zich de frustratie van een niet-werkend apparaat als u net klaar bent met de klus. Het testen van het pack kunt u doen met een multimeter. Plaats hiervoor een pen op de pluspool van het pack en een pen op de minpool. Wanneer alles klopt zal de gemeten spanning per cel zo rond de 1,2V tot 1,4V schommelen. Bij het door ons gebruikte pack lag de totale spanning op 5,2V (gemiddeld 1,3V per cel). Wanneer u te weinig spanning of zelfs geen spanning meet, dan geleiden één of meerdere soldeerverbindingen niet goed. Loop deze in dit geval nog eens goed na.

Stap 6: monteer het apparaat

Bouw nu het nieuwe accupack weer in de behuizing en sluit eventuele losgehaalde contacten weer aan. Schroef of klik daarna de behuizing weer dicht en uw apparaat is weer klaar voor gebruik. Maar let op, de maximale prestaties van de nieuwe accu’s zult u pas merken nadat het apparaat weer minimaal éénmaal volledig is opgeladen.

 

Benodigdheden

> Kies de juiste batterij(en) voor uw apparaat

> Gebruik een soldeerbout om de soldeerlippen aan elkaar te solderen

> Voor het solderen heeft u soldeertin nodig

> Multimeter voor het doormeten van uw defecte apparatuur

> Buig gemakkelijk de soldeerlippen met een tang

> Draai uw apparaat open met de juiste schroevendraaier