Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Deze tekst is automatisch vertaald.

    Interessante feiten over notebooks

    • Welk notitieboek past bij mij?

    • Werkapparaat, thuiscomputer of gamestation?

    • Ontwerp en verwerking van notebooks

    • De keuze van het besturingssysteem

    • Speciale notitieboekjes

    • Accessoires voor notebooks

    • Huur een notebook bij Conrad en Grover

     

    Welk notitieboek past bij mij?

    De notebook is tegenwoordig een standaardcomputer geworden en is erg populair vanwege de flexibele toepassingsmogelijkheden. Het is het belangrijkste werkinstrument voor veel mensen in een breed scala van vakgebieden. In de privéomgeving wordt de notebook gebruikt voor mediaconsumptie of als communicatieterminal, via welke contact met familie, vrienden en kennissen tot stand wordt gebracht en onderhouden. De taken waar notebooks mee te maken hebben, zijn beperkt in hun verscheidenheid en in termen van hardwarevereisten. De technische uitrusting die notebooks soms hebben, is navenant breed. Om het juiste apparaat te vinden, moeten potentiële kopers overwegen waarvoor ze hun notebook willen gebruiken en welke applicaties op de voorgrond staan.

    Werkapparaat, thuiscomputer of gamestation?

    Werkapparaat, thuiscomputer of gamestation

    Moet de notebook een puur werkapparaat zijn voor alledaagse kantoortoepassingen? Zijn er thuis niet alleen standaardtoepassingen zoals surfen op het web en tekstverwerking nodig, maar ook bronnen-hongerige multimediasoftware? Of is er een grotere gangreserve nodig voor technisch veeleisende games of professionele ontwerpsoftware? Zo'n onderscheid kan worden gebruikt om ruwweg te analyseren of een notebook bovengemiddeld moet presteren of speciaal moet worden uitgerust, bijvoorbeeld met een 3D grafische kaart.

    In het algemeen bepalen verschillende factoren de verschillende wegingen van mogelijke notebookconfiguraties: rekenkracht en RAM, grafische prestaties, weergavekwaliteit, snelheid van de harde schijf, interfaces en verbindingen, ontwerp- en verwerkingskwaliteit. Daarnaast is er het geschikte besturingssysteem en de batterijcapaciteit.

    Computer kracht

    Rekenkracht bepaalt in wezen de snelheid die de computer kan bereiken bij het uitvoeren van zijn taken. Dit komt onder meer tot uiting in het aantal mogelijke applicaties dat parallel looptbemerkbar. Prestaties spelen ook een grote rol bij computerintensieve taken zoals het bewerken van afbeeldingen met een hoge resolutie of het comprimeren van bestanden.

    Processors van AMD en Intel zijn verkrijgbaar in verschillende versies voor notebooks in pc-architectuur; Apple-notebooks, Chromebooks en Windows-tablets zijn beperkt tot Intel-processors van verschillende grootte. 


    Werkgeheugen

    De prestaties van de notebook zijn niet alleen afhankelijk van de hoofdprocessor. De grootte van het werkgeheugen is ook cruciaal. Als de RAM te klein is, kan dit de prestaties van het algehele systeem vertragen, zelfs als er een krachtige processor is geïnstalleerd. Men moet hier niet sparen, want dat kan achteraf worden teruggenomen. De meeste huidige pc-notebooks bieden tussen de 4 en 16 GB RAM, terwijl gaming-notebooks nooit minder dan 8 GB hebben. Kortom, hoe meer, hoe beter.

    Grafische prestaties;

    Bij grafische prestaties moet onderscheid worden gemaakt tussen een in de hoofdprocessor geïntegreerde grafische chip en grafische processors van externe aanbieders die 3D-ondersteuning bieden voor de weergave van 3D-sequenties met hoge resolutie. De term "Intel HD Graphics" verbergt een groot aantal varianten van on-board graphics, die in meer detail worden beschreven in het productinformatieblad, afhankelijk van de versie. Dergelijke 3D-processors kunnen slechts in beperkte mate 3D-inhoud weergeven.

    Daarentegen worden speciale 3D-grafische kaarten vooral gewaardeerd door gamers die de 3D-afbeeldingen met hoge resolutie van moderne videogames willen gebruiken. 3D grafische processors worden aangeboden door NVIDIA (GeForce-serie) en AMD (Radeon-serie). Naast gamen kunnen ze ook een prestatievoordeel opleveren voor grafische toepassingen, zoals professioneel grafisch ontwerp en 3D-modellering.

    Scherm

    Het beeldscherm is een elementair onderdeel van een notebook. Externe beeldschermen kunnen op de meeste notebooks worden aangesloten, maar het ingebouwde beeldscherm wordt normaal gesproken als hoofdmonitor gebruikt en is het enige beeldscherm dat onderweg beschikbaar is. Kopers van notebooks moeten van tevoren bedenken hoe groot het beeldscherm moet zijn. Grotere schermen zijn bijzonder geschikt voor multimediatoepassingen en computerspellen, maar ze hebben meer stroom nodig. Bovendien zijn de afmetingen en het gewicht van de notebook groter. Notebooks met kleinere beeldschermen zijn daarentegen gemakkelijker op te bergen en hebben doorgaans een langere batterijduur.

    Beeldschermen kunnen mat of glanzend zijn. Er zijn antireflectieversies beschikbaar. Matte displays hebben een gecoat oppervlak dat het licht in verschillende richtingen verspreidt. Dit vermindert reflecties en het scherm kan ook buiten worden gebruikt als de helderheid voldoende is. Aan de andere kant lijken kleuren en contrasten sterker op glanzende beeldschermen en lijkt de beeldscherpte ook intenser. Hoogglans displays zijn bijzonder geschikt voor presentaties van foto's en video's. Een nadeel van glanzende displays is dat stof en vingerafdrukken er duidelijk op te zien zijn, waardoor schoonmaken moeilijker wordt. 

    Andere belangrijke factoren zijn de helderheid en de hoekafhankelijkheid van het beeldscherm. Hoewel beide meetbaar zijn, zijn ze ook sterk afhankelijk van subjectieve gevoelens. Schermen van hogere kwaliteit hebben meestal een IPS-scherm (in-plane switching). Dit minimaliseert het kwaliteitsverlies door veranderingen in de kijkhoek in vergelijking met klassieke TN-panelen (twisted nematic). Er zijn ook notebooks met OLED-panelen beschikbaar. Deze zorgen voor echt zwart in vergelijking met het grijs van andere weergavetechnologieën bij het weergeven van afbeeldingen met individueel verlichte pixels. 

    De meeste notebookschermen worden aangeboden in Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze resolutie is voldoende voor de meeste beschikbare applicaties; films kunnen ook in de beste kwaliteit worden vertoond. Er zijn echter ook modellen met een lagere resolutie, ofwel 1366 x 768 pixels of 1600 x 900 pixels, beschikbaar. Hoogwaardige apparaten zijn sinds de introductie van Apple's Retina-display uitgerust met beeldschermen met een hoge resolutie. Er zijn momenteel modellen beschikbaar met een maximum van 3840 x 2160 pixels. Met een hoge resolutie is het mogelijk om het weergavegebied dienovereenkomstig te vergroten. 

    Harde schijf

    De harde schijf als centrale gegevensopslag is een belangrijk onderdeel van het totale systeem. Naast de opslagcapaciteit en gegevensbeveiliging is de toegangssnelheid een relevante parameter. Het kan de snelheid van de computer aanzienlijk beïnvloeden en in sommige gevallen vertragen. Om de prestaties van het systeem te versnellen zonder grote upgrades door te voeren, worden sinds het einde van de jaren 2000 harde schijven of SSD's (solid-state drives) gebruikt. Ze werken zonder bewegende delen en maken kortere toegangs- en reactietijden mogelijk dan conventionele harde schijven. Dit maakt bijzonder snel werken mogelijk. De prijs per GB aan SSD's is echter aanzienlijk hoger dan die van conventionele harde schijven. Hierdoor is de totale capaciteit van standaard SSD's vaak lager.

    Aangezien de meeste alledaagse toepassingen geen ongewoon grote hoeveelheid opslagruimte nodig hebben, is een standaard SSD met 256 GB mogelijk al voldoende. Als er grotere hoeveelheden gegevens nodig zijn, bijvoorbeeld om foto's of video's te archiveren of om geheugen-hongerige games te installeren, moet een magnetische harde schijf worden gekozen. Als alternatief kan een externe opslag, zoals een USB-harde schijf, worden gecombineerd met een interne SSD. Er zijn notebookvarianten met twee harde-schijfsleuven beschikbaar. In de regel wordt een SSD gecombineerd als een systeemharde schijf met een magnetische harde schijf voor pure gegevensopslag. Hoewel deze oplossing praktisch is, vergroot ze de omvang en het gewicht van een notebook. 

    Interfaces

    Het belang van de interfaces op een notebook wordt vaak onderschat. Een te groot aantal beschikbare USB-poorten kan bijvoorbeeld een negatief effect hebben op het dagelijks gebruik: als naast de muis en het toetsenbord ook andere apparaten voor dagelijks gebruik, zoals een USB-harde schijf of een audio-interface, tegelijkertijd op de notebook worden aangesloten, kan het nodig zijn om individuele apparaten tijdelijk los te koppelen.

    Notebook-interfaces

    De interfacestandaarden van notebooks omvatten de microfoon- en lijnverbinding. Ondertussen heeft ook de HDMI-interface zich als standaard gevestigd; Mini- en micro-HDMI of display- en mini-beeldschermpoorten komen minder vaak voor. De VGA-poort is slechts op enkele apparaten te vinden.

    De meeste notebooks bieden een SD-kaartlezer, soms ook een micro SD-slot. USB 2.0 en USB 3.0 zijn standaard voor USB. Er zijn nu tal van apparaten die compatibel zijn met de in 3.1 geïntroduceerde USB 3.1-standaard en de juiste USB-C-poort, die niet alleen hoge gegevensoverdrachtsnelheden mogelijk maakt, maar ook een voeding voor stroomverbruik tot 100 W.

    WLAN is standaard op alle apparaten, hoewel de beschikbare modi verschillen. Aangezien de meeste WLAN-routers de gangbare modi ondersteunen, hoeft de gebruiker zich hier alleen zorgen over te maken als hij speciale eisen stelt aan de transmissiesnelheid.

    De beschikbaarheid van LAN-verbindingen op notebooks is afgenomen, omdat het wijdverbreide WLAN de bedrade variant over het algemeen overbodig maakt. Bluetooth is tegenwoordig standaard, zodat geschikte eindapparaten zoals speakers of headsets eenvoudig kunnen worden aangesloten.  

    Ontwerp en verwerking van notebooks

    Aangezien een notebook na aanschaf nauwelijks modulair aanpasbaar is, dient u van tevoren te bedenken welke eisen aan het ontwerp worden gesteld. De fysieke grootte van de notebook wordt bepaald door de schermdiagonaal, die wordt gemeten in inches. Het beschikbare assortiment varieert van 10,6-inch notebooks tot 17,3-inch varianten. De meest voorkomende zijn 13-inch tot 15-inch formaten. De informatie verwijst naar de lengte tussen twee diagonaal tegenover elkaar liggende hoeken van het scherm. Hoe groter het formaat, hoe groter de notebook. Kleinere ontwerpen bieden minder ruimte voor bijvoorbeeld extra geïntegreerde apparaten zoals een tweede harde schijf. Daarnaast neemt de beschikbare ruimte voor extra aansluitingen af.  

      

     

    Aangezien een notebook is gebouwd als een compact apparaat in tegenstelling tot de stationaire computer, moet men bedenken hoe belangrijk de bouwkwaliteit is voor dagelijks gebruik. Zelfs als slechts één onderdeel defect is, moet het hele apparaat worden gerepareerd of zelfs vervangen, wat soms lang kan duren. 

    De keuze van het besturingssysteem

    De leveringsomvang van de pc-versie en dus ook voor gaming-notebooks omvat de nieuwste Windows-systemen in verschillende versies als een thuis- of pro-versie. Apple-notebooks worden geleverd met een actuele MacOS-versie. Chromebooks zijn een speciale variant die werken met hun eigen Linux-distributie, Google Chrome OS. Hierdoor worden de werkprocessen van de computer verschoven naar cloudapplicaties, waardoor de hardware van uw eigen notebook op de achtergrond komt. De keuze hangt hier voornamelijk af van de respectievelijke gebruikersgewoonten.

    Handige accessoires voor uw notebook: privacy en schermbeveiliging

    Bescherm uw notebook tegen ongewenste zijwaartse blikken met een privacyschermbeschermer. Onze 3M-productzoeker leidt u met een paar klikken naar de juiste bescherming voor uw product.

    Naar de 3M-productzoeker

    Speciale notitieboekjes

    Gaming-laptops

    Gaming-laptops zijn pc-notebooks met bijzonder krachtige hardware en een voor 3D geschikte grafische kaart. Afmetingen en gewicht zijn ondergeschikt aan de rekenkracht en grafische kwaliteit. De focus ligt op hoge prestaties, die de nodige middelen voor de huidige computerspellen kunnen garanderen. Vanwege de hoge ruimtevereiste van krachtige grafische chips, complexere koelconcepten met grote ventilatoren en last but not least, het grotere scherm, worden gaminglaptops meestal aangeboden in 17,3-inch formaat. 

    Chromebooks

    Chromebooks hebben een sterk cloudgerichte aanpak. Het besturingssysteem Google Chrome OS is afhankelijk van het prioritaire gebruik van cloudservices en online archivering. Het resultaat is dat de notebook meer wordt gebruikt als een terminal die het scala aan functies definieert via de mogelijkheden van de host, d.w.z. de centrale serverservice op internet. Chrome OS wordt in wezen gereduceerd tot de Chrome-webbrowser, zodat elke applicatie als een webapplicatie draait. Daarom hoeft er geen software te worden geïnstalleerd. Een internetverbinding is echter verplicht om de volledige functionaliteit van het apparaat te kunnen gebruiken.

    Apple MacBooks

    Apple MacBook

    Net als bij pc-modellen richten Apple MacBooks zich op lokale gegevensverwerking. Omdat MacBooks exclusief door Apple worden aangeboden, zijn ze exclusief uitgerust met het MacOS-besturingssysteem. Verdere verschillen zijn te vinden in de uitrustingsdetails.

    Apple-computers worden over het algemeen als gebruiksvriendelijker beschouwd dankzij minder compatibiliteitsproblemen en intuïtieve bedieningsconcepten. Dit komt met name door de stabiliteitsproblemen van eerdere Windows-besturingssystemen in de jaren negentig. Zowel de voor- als nadelen van het gesloten karakter van het Apple-systeem, waardoor externe fabrikanten alleen in beperkte mate en onder bepaalde voorwaarden hardwarecomponenten voor Apple-computers kunnen integreren. Dit minimaliseert compatibiliteits- en beveiligingsproblemen, terwijl de selectie van beschikbare hardwarecomponenten en uitbreidingen in vergelijking met pc-notebooks aanzienlijk kleiner is. 

    Windows-tablets

    Windows-tablets zijn een combinatie van een tabletcomputer en een notebook dar. Deze apparaatklasse is afhankelijk van de functionaliteit van een Windows-pc en de eenvoudige bediening van een tablet. De apparaten hebben daarom een touchscreen; op sommige apparaten is het toetsenbord eenvoudig te scheiden van het beeldscherm, dat dan als tablet functioneert.

    Windows-tablets zijn verkrijgbaar in verschillende versies: zogenaamde pads werken als tablets en kunnen worden aangesloten op een toetsenbord. Cabrio's daarentegen zijn via scharnieren verbonden met het meegeleverde toetsenbord. De varianten die afneembaar worden genoemd, hebben ook een aangesloten toetsenbord, dat gemakkelijk kan worden verwijderd.

    Windows-tablets zijn verkrijgbaar in de maten 8 inch tot 14 inch. Veel voorkomende uitrustingskenmerken zijn WLAN-adapters, stylusfuncties en sommige mobiele opties zoals GSM-, UMTS- of LTE-connectiviteit.