bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Noodaggregaat: veilige garantie van stroomvoorziening

Generatoren worden altijd gebruikt bij werkzaamheden in een gebied waar geen stroomvoorziening is. In de vorm van noodaggregaten zorgen zij voor de stroomvoorziening in geval van een ramp. Welke soorten generatoren er zijn en wat hun individuele voor- en nadelen zijn, vindt u op deze pagina.


Wat zijn generatoren en waar worden ze gebruikt?

Een stroomgenerator is een mobiel of stationair apparaat dat elektriciteit kan opwekken met behulp van een verbrandingsmotor.

De gebruiksmogelijkheden van zo'n stroomaggregaat zijn legio: met een stroomaggregaat kunt u bijvoorbeeld tijdens een kampeertocht of in de tuin op een groot flatscreen naar het volgende WK voetbal kijken.

In de commerciële sector kan elektriciteit worden opgewekt voor elektrische apparatuur en gereedschap bij werkzaamheden in afgelegen gebieden.

Een ander belangrijk toepassingsgebied is de noodstroomvoorziening bij stroomuitval. Stationaire noodstroomaggregaten zorgen voor een ononderbroken stroomvoorziening en maken het zo mogelijk om in ziekenhuizen en andere gevoelige gebieden te blijven werken.

In dit geval zijn de generatoren niet langer compacte, mobiele generatoren, maar grote, vast gemonteerde dieselgeneratoren met een hoog vermogen.


Hoe worden noodaggregaten gebouwd?

Een mobiele noodaggregaat bestaat altijd uit dezelfde basisonderdelen. Afhankelijk van de grootte van de aggregaat heeft het apparaat een behuizing van kunststof of een frame van stalen buizen.

In de meeste gevallen hebben noodaggregaten een ingebouwd display dat informatie geeft over het huidige vermogen (watt), de spanning (volt), de frequentie, alsmede het oliepeil en de bedrijfsuren.

Er zijn ook verschillende stopcontacten op de behuizing die aangesloten verbruikers van elektrische energie voorzien. In de noodaggregaat zitten een krachtige motor en de generator die uiteindelijk de elektriciteit produceert.

Verder zijn hier een carburateur, een brandstoftank, de startaccu en alle elektronica ondergebracht. Tegenwoordig worden noodaggregaten meestal gestart door op een knop te drukken via een elektrische starter.

Als de accu niet meer voldoende vermogen levert, kunnen de meeste noodaggregaten ook via een trekkabel worden gestart.


Voordelen en nadelen van noodaggregaten met omvormers

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen inverter-generatoren en normale generatoren of noodaggregaten.

Noodaggregaten met omvormer

In een omvormer wordt de door de generator opgewekte stroom gefilterd, zodat een zuivere sinusspanning uit de stopcontacten kan worden gehaald. De aldus bereikte stroomkwaliteit is vergelijkbaar met die van een elektriciteitsnet. Het voordeel van een dergelijke oplossing is dat er geen stroom- of spanningsschommelingen zijn. Vooral gevoelige verbruikers zoals computers, TV-toestellen of zelfs koelkasten reageren bijzonder gevoelig op schommelingen in de stroomvoorziening. Het resultaat kan schade of totale uitval van de aangesloten apparaten zijn.

Een inverter aggregaat heeft nog verschillende andere voordelen: Met behulp daarvan kan de snelheid van de motor worden verminderd bij gedeeltelijke of lage belasting. Een koelkast, bijvoorbeeld, heeft alleen elektriciteit nodig wanneer de ingebouwde compressor werkt. In de fasen waarin geen stroom nodig is, vermindert de omvormer-generator de snelheid. Hetzelfde geldt wanneer slechts weinig vermogen hoeft te worden geleverd. Daarom is het brandstofverbruik aanzienlijk lager dan bij een normale generator.

Bovendien kan het bedrijfsgeluid worden verminderd door de variabele snelheden. Toestellen met invertertechnologie hebben echter ook nadelen: Door de ingebouwde elektronica zijn de generatoren minder robuust dan conventionele stroomgeneratoren. Bovendien zijn ze niet geschikt voor elektromotoren die een hoge aanloopstroom vereisen.

1. in brandstof opgeslagen energie, 2. verbrandingsmotor, 3. generator, 4. elektrische verbruikers, 5. thermische energie, 6. mechanische energie, 7. elektrische energie


Conventionele stroomgenerator

Bij een conventionele aggregaat daarentegen wordt de stroom niet gefilterd, zodat spanningsschommelingen tot 25 procent mogelijk zijn, afhankelijk van de belasting. Robuuste gereedschappen zoals boormachines kunnen dergelijke schommelingen meestal probleemloos aan, maar dergelijke generatoren zijn niet geschikt voor gevoelige elektronica.


Waarop moet ik letten bij de aankoop van stroomgeneratoren en noodaggregaten?

Voordat u een noodstroomaggregaat koopt, moet u duidelijk weten waarvoor de aggregaat precies moet dienen en welke apparaten u ermee wilt laten werken. Hieruit kunt u het maximale vermogen bepalen dat de generator moet hebben. In het algemeen hebt u de keuze tussen invertergeneratoren en gewone generatoren.

Als het apparaat moet dienen als noodstroomvoorziening op kantoor of in huis, is een generator met omvormer de betere keuze. Alleen met een noodaggregaat met omvormer kunnen gevoelige elektronische apparaten zoals computers, koelkasten of televisies zonder problemen worden gebruikt, omdat er een stabiele stroomvoorziening zonder schommelingen wordt afgegeven. Voor minder gevoelige apparaten zoals gereedschap of hogedrukreinigers volstaat daarentegen een conventioneel aggregaat.

Noodstroomgeneratoren zijn altijd uitgerust met een verbrandingsmotor. Er is keuze uit modellen die rijden op diesel, benzine of LPG (gas). Er zijn ook enkele hybride modellen op de markt die bijvoorbeeld op benzine en LPG kunnen rijden.

Ook de grootte van de tank is belangrijk, zodat gedurende langere tijd kan worden gewerkt zonder voortdurend brandstof te moeten bijvullen.


Onze praktische tip: gebruik stroomaggregaten en noodstroomaggregaten niet in gesloten ruimten!

Het spreekt vanzelf, maar wij wijzen er nogmaals op dat generatoren met verbrandingsmotoren nooit binnenshuis gebruikt mogen worden! Het inademen van diesel- of benzine-uitlaatgassen kan de gezondheid ernstig schaden.


FAQ – veelgestelde vragen over noodstroomaggregaten

Wat is een aftakasgenerator?

Een aftakasgenerator heeft geen eigen motor. In plaats daarvan is het via een aftakas met een voertuig verbonden en wordt het door de motor ervan aangedreven. De voordelen van een dergelijke generator zijn de lage aanschafprijs en de lage onderhoudskosten. PTO generatoren worden vaak gebruikt in de landbouwsector.

Wat is LPG precies?

De afkorting LPG staat voor Liquified Petroleum Gas. Het is een vloeibaar gasmengsel van butaan en propaan dat bestemd is voor gebruik in geschikte verbrandingsmotoren.

Waarop moet ik letten bij het opzetten van een mobiele noodaggregaat?

Het is belangrijk dat de aggregaat gemakkelijk toegankelijk is, zodat onderhoudswerkzaamheden en het bijvullen van brandstof gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd. Bovendien moet de aggregaat op een vlakke en stabiele ondergrond worden geplaatst. Ook moet het apparaat tegen weersinvloeden worden beschermd. Ten slotte moet u ervoor zorgen dat het apparaat voldoende wordt geventileerd.