Winkel-
wagen ( 0 )

Multimeters (of universeelmeters)


Multimer

Een multimeter is een zeer nuttig instrument voor als u bezig wilt gaan met elektronica. De meest voorkomende toepassing is het meten van spanning, stroom en weerstand of het wordt gebruikt als een continuïteitstester. Sommige multimeters hebben zelfs instellingen waarmee diodes, transistors en frequenties kunnen worden gemeten.
Accu’s kunnen worden getest op hun bruikbaarheid en geven informatie over de vraag of diodes of transistoren foutloos werken. Bijzonder hoogwaardige instrumenten hebben een "True RMS"-functie. Dit maakt nauwkeurige meting van niet sinusvormige AC spanningen mogelijk. Analoge modellen hebben een wijzerplaat, digitale modellen beschikken over een cijferdisplay.

Zo vindt u een geschikte multimeter


Volgens hun toepassingsgebieden en samenstelling zijn meters onderverdeeld in verschillende categorieën:

Verschillende mogelijkheden

Instrumenten van klasse I CAT


Worden gebruikt voor metingen aan apparaten die zijn uitgerust met batterijen of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie. Bijvoorbeeld: reparaties aan zaklampen, transistorradio's, stereo's, enz.

Het meten van de CAT klasse II
Worden gebruikt voor metingen aan apparaten die via een stekker op het lichtnet zijn aangesloten. Bijvoorbeeld: reparatie van huishoudelijke apparaten, elektrische gereedschappen, etc.

Het meten van de CAT klasse III
Worden gebruikt voor metingen in de bedrading van een gebouw en vaste apparaten. Bijvoorbeeld: transformatorstations, stopcontacten.

Het meten van de CAT klasse IV
Voor metingen in de bron van lage spanningsinstallaties.
Bijvoorbeeld: metingen van de hoofdzekeringen.

Hoe werkt het?
Om spanning te meten met een multimeter, moet u eerst de meetsnoeren aansluiten en vervolgens selecteert u de juiste spanning (DC of AC) en het bijbehorende spanningsbereik. Om te voorkomen dat de ingebouwde back-up activeert, moet u schakelen vanaf de hoogste meetwaarde tot de juiste meetwaarde. Sommige meters hebben een auto-range functie, het juiste meetbereik wordt dan automatisch bepaald.

hoe werkt het?
Voordat u kunt meten, moet u eerst de meetsnoeren aansluiten
hoe werkt het?
Stel het meetbereik in
hoe werkt het?
De spanning meting is altijd parallel aan de verbruiker of rechtstreeks aan de spanningsbron
hoe werkt het?

Zo meet u stroom met een multimeter


Voor het meten van elektrische stroom moet u eerst de meetsnoeren aansluiten en dan het juiste, actuele meetbereik instellen. Het instellen van het juiste meetbereik kunt u het beste doen op basis van de meest actuele verbruiksgegevens van het meetapparaat. Aanvankelijk stelt u het hoogst ooit gemeten bereik in en van daaruit omlaag schakelen. Metingen in de stroom die groter zijn dan het maximale meetbereik van de multimeter worden niet uitgevoerd. Gebruik daarvoor een geschikt meetinstrument.

Zo meet u
Aansluiten van de meetsnoeren
zo meet u
Stel het meetbereik in
zo meet u
Het meetapparaat wordt met stroom "doorlopen"
zo meet u

De digitale multimeter – een echte allrounder


Of het nu gaat om een beginners- of een professioneel model; de digitale multimeter is zeer veelzijdig – en niet alleen voor commerciële doeleinden. Ook de elektronische hobbyist weet de verschillende functies van deze universele instrumenten te waarderen.

digitale multimeters

Grafische multimeters

Analoog meten is sneller meten


Ondanks hun verplaatsing naar de rand van de meettechniek worden analoge multimeters voornamelijk gebruikt voor visualisatie van de gemeten waarden. Belangrijk in het bijzonder zijn observaties van ontwikkelingen die zichtbaar worden gemaakt door het lopen van de wijzer.

analoge multimeters

Stroomtangen – stroom meten zonder onderbreking


Een stroomtang is een speciaal type amperemeter waarmee gelijkstroom en wisselstroom gemeten kunnen worden. Het unieke aan de stroomtang is dat het circuit niet onderbroken hoeft te worden maar tegelijkertijd wel stroom gemeten moet worden. Dit gebeurt door het magnetische veld te meten wat ontstaat bij elke geleider waar stroom door loopt. Stroomtangen kunnen zowel wisselstroom als gelijkstroom meten. De werking van de stroomtangen is hetzelfde als de stroomtangadapters die in combinatie met multimeters gebruikt kunnen worden.

LCR meters – test uw componenten


Een LCR-meter of componententester is een elektrisch testapparaat waarmee u de inductie, capaciteit en weerstand kunt meten van componenten.

Tafelmultimeters – de nauwkeurige oplossing in uw laboratorium


Voor het nauwkeurige en snelle gebruik van een multimeter, zonder dat u op locatie hoeft te werken, zijn de tafelmultimeters of bench-multimeters een oplossing. De tafelmultimeter meet nauwkeuriger en sneller dan een handheld-multimeter. De tafelmultimeters zijn echter niet geschikt voor industriële toepassingen.

Colofon   |  Zichttermijn   |  Algemene voorwaarden   |  Contact   |  Over Conrad   |  Levertijd   |  Privacy   |  Cookies   |  Zoeken A – Z   |   Merken A – Z   |  Vacatures   |  Affiliate programma   |  Service
 

Volg Conrad op Facebook Bekijk video's van Conrad op Youtube Volg Conrad op Twitter Ga naar Mancave, het elektronicablog van Conrad Conrad is Thuiswinkel gecertificeerd Betaal veilig en snel met iDEAL bij Conrad